Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNO KAŽNJAVANJE

Desant redara na 'divlja parkirališta' po cijelom Zagrebu

Foto: pixsell
1/8
25.02.2020.
u 11:21

Naplata parkiranja u cijelom gradu tema je s kojom će gradonačelnik upoznati predsjednike vijeća i MO

Prvo su stigle opomene, a nakon nekoliko dana i uplatnice s obavijestima o kazni za nepropisno parkiranje na vjetrobranskom staklu, rekli su nam stanari Sopota, Gornje Dubrave, Središća, Sigeta i Srednjaka kojima su prometni i komunalni redari prije nekoliko tjedana počeli dijeliti kazne, kako kažu, šakom i kapom. Sigurni su da je riječ o nekakvoj prometnoj akciji, ali i ljutiti jer ih nitko nije prethodno o tome obavijestio. Međutim, u Gradu su nam potvrdili da redari samo rade svoj posao jer dnevno zaprime oko 300 prijava građana. Drugim riječima, organizirane akcije nema, a kazne su se počele dijeliti jer su tako htjeli upravo – Zagrepčani.

Parkinga nema za sve

– Bez obzira na sve, mi i dalje nemamo gdje ostavljati svoje automobile. Parkirnih mjesta ima možda samo za trećinu automobila – rekao je Goran Vlahović koji živi u Ulici Zvonimira Ljevakovića u Gornjoj Dubravi gdje su prije tjedan dana svi koji su bili parkirani na nogostupu niz ulicu dobili kaznu. Kapaciteta da se vozila ostave po propisima, kaže, nemaju jer je, primjerice, na jednom ulazu zgrade u spomenutoj ulici 34 stanara za koja je predviđeno osam parkirnih mjesta.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Problem je u starom urbanističkom planu koji nije predvidio današnji način života, a to je da obitelj često ima i dva ili tri automobila – kazao je Dubravko Luzar. Trenutačno je u tijeku, naglasili su, prikupljanje potpisa da se u njihovoj ulici proširi parking na nogostup na kojem proteklih nekoliko desetljeća ostavljaju svoja vozila. Do prošlog tjedna s time nije bilo problema.

– Prolaza za pješake ima i dalje jer sam ja bez pola muke prošla s dječjim kolicima. Tako mogu proći pješaci pa i invalidska kolica – rekla je Snježana Gabud. Mjesecima označena mjesta, dodaje, zauzimaju izgoreni i neregistrirani automobili, a za to – nikome ništa.

– Njih pauk nije odnio, ali je zato pokupio automobile nekih naših stanara – istaknula je S. Gabud. Slična situacija dogodila se i stanarima u Ulici braće Domany na Srednjacima gdje je prizor kako pauk odvozi nečije vozilo već svakodnevna i uobičajena stvar.

– Ispred staračkog doma redovito pokupe po nekoliko automobila. Jedni se slažu s time da ih treba odvoziti, a drugi su glasno protiv – rekla je Maja Bregović.

Koplja se oko toga lome i Središću, točnije u Ulici Brune Bušića, gdje se dio njih zalaže da se kažnjava za svaki prekršaj, dok drugi ne vide problem da se vozači parkiraju na “divljem parkingu”, ali da pritom nikome ne smetaju.

– Najviše se protive roditelji čija djeca idu prema Osnovnoj školi Središće jer se probijaju među automobilima na nogostupima – kazala je Lana Deco. Sa sličnim su se problemom suočili i vozači u Sopotu, točnije u Ulici Viktora Kovačića gdje se također digla pobuna stanara protiv masovnih kazni za nepropisno parkiranje.

– One su nova vrsta harača kojim se želi popuniti rupe u proračunu Grada. Također smo suočeni i s time da očito nešto nije u redu s javnim prijevozom jer bi ga inače građani više koristili – rekao je Mladen Devčić, vijećnik Mjesnog odbora Sopot, koji je svjedočio dijeljenju opomena i kazni. U njihovu je naselju još jedan od problema to što se parkiranje naplaćuje na dva mjesta, ispred zgrade Porezne uprave i u Potočnjakovoj ulici. Svi spomenuta mjesta izbjegavaju pa tako ta dva parkirališta zjape prazna.

– Zato sam se obratio Sektoru za komunalno i prometno redarstvo Grada jer sam, između ostalog, želio saznati može li se kako poništiti ta kazna – kazao je Devčić. Odgovor, kao i kazne, bolje da nije ni stigao jer mogućnost da se novac vrati ne postoji. Može se eventualno poslati prigovor, o kojem onda odlučuje Općinski prekršajni sud. Mi smo, također, uputili pitanje Gradu, gdje kažu da njihove brze i izravne linije na koje građani mogu prijaviti prekršaj stalno zvone.

Gdje se plaća, manje prekršaja

– Svakodnevno zaprimimo oko 300 prijava građana, a po njima se postupa zakonito i promptno. Prije svake izdane kazne poduzimamo i preventivne mjere, odnosno upozorenja kako bi se izbjeglo represivno djelovanje – kažu u Gradu. Naveli su, također, da je zanimljivo, kako je pokazala njihova analiza, da je u područjima gdje je uvedena naplata parkiranja, izuzevši strogi centar, manje takvih prometnih prekršaja poput nepropisnog parkiranja. Interesantno je da uz kazne, složilo se nekoliko vijećnika, spominju i uvođenje naplate. Čini se da su upravo one prethodile sutrašnjem sastanku gradonačelnika Milana Bandića s predsjednicima Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora gdje je četvrta točka dnevnog reda upravo uvođenje naplate parkiranja na području cijeloga grada.

– Prevelika je slučajnost da nekoliko tjedana prije nego što žele uvesti naplatu masovno dijele kazne. Treba zbrojiti dva i dva – zaključio je jedan od vijećnika mjesnog odbora Sopot Mladen Devčić.

1/17

Komentara 65

Avatar possibilis
possibilis
12:23 25.02.2020.

Sjecam se kad se sa simpatijama gledalo na "snalazenje". Kvadrati, kvadrati, kvadrati, prenamjene, iznenadne promjene planova, prevareni starosjedioci... od tisuca stambenih trokatnica do Kordicevog nebodera. Kaos u prometu je tek prva stepenica. I ne, nije uzrok to sto se tako nije prije planiralo. Uzrok je to sto se SAD ne planira. I da, trebamo imena i prezimena urbanistickih divljaka u novinama. Slijede zagadjenja zraka, kolaps infrastrukture, teske zdravstvene posljedice. veceg broja gradjana...zbog "snalazenja"

DU
Deleted user
12:12 25.02.2020.

Za 90% ove price kriv je Grad Zagreb zajedno sa gradjevinskom mafijom....stihijska gradnja,korumpirana uhljebnicko -stranacka struktura....ugl ljudi nemju ni gdje parkirati, a sad udri i opet shishaj sirotinju...PA DO KADA VISE, JE LI NAM DOSTA?

JU
Jura
12:19 25.02.2020.

Zagrepčani napokon ovom liku moraju reći dosta.Pritom ne mislim na cirkusante iz Zagreb je naš i sličnih profesionalno-uhljebničkih grupica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije