Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savski Gaj

Deložirani: Dok su se one sporile, mlade iselili pred Badnjak

Renato Milovan Savršeni krug
Foto: Jakov Novak
1/4
23.12.2013.
u 13:38

Kata Borilović oporučno je dobila kuću pokojne Lucije Bobinec koju je uzdržavala. No, pokojna je žena ranije sklopila ugovor s Lj. Fresl. Deložirana je udruga Savršeni krug

Samo dva dana prije Božića udruga za mlade sa socijalnim problemima Savršen krug ostala je bez krova nad glavom.

Jutros u deset sati su, zbog imovinsko-pravnog spora koji se vodi nad nekretninom u kojoj su obitavali, morali napustiti kuću u Savskom gaju 3. put.

Kuća kao zahvala

Naime, nekretnina je bila u vlasništvu danas pokojne Lucije Bobinec, koja je kuću i zemlju oko nje oporučno ostavila susjedi Kati Barilović kao zahvalu, kako kaže Barilović, zbog devet godina brige o nepokretnoj starici, s kojom je potpisala i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Pokojna je starica doduše prije toga potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s drugom susjedom Ljiljanom Fresl, koja je danas uz pomoć službenih osoba došla u fizički posjed nekretnine.

– Gospođa Fresl prekršila je sve odredbe iz tog ugovora jednostranim uskraćivanjem uzdržavanja pokojnice. Isto tako, Općinski građanski sud, u kojem radi gospođa Fresl, presudio je da se ponište sadašnji upisi u zemljišne knjige, u kojima je stajalo moje ime i ime moga supruga, te da se ponovno upiše pokojna Lucija Bobinec, no izvršena je protupravna uknjižba nekretnine na ime i u korist spomenute djelatnice Općinskog građanskog suda, tvrdi Kata Barilović.

Razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju je u tome što potpisnici potonjeg ugovora pravo nad imovinom stječu odmah nakon potpisanog ugovora, dok kod doživotnog uzdržavanja skrbnici stječu pravo tek u trenutku smrti uzdržavane osobe. Upisi imena obitelji Barilović u zemljišne knjige bili su tako mogući odmah nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

– Skrbila sam o pokojnoj Luciji najbolje što sam mogla i od nje sam, u znak zahvale za sve što sam učinila, dobrom voljom dobila svu njenu nekretninu, a potpuno nepotrebno i iz neznanja sklopila ugovor o dosmrtnoj skrbi. On doista nije ni bio legalan jer je pokojnica već imala ugovor o doživotnom uzdržavanju, što je ustvrdio i nadležni sud, a koji nije mogao biti raskinut – govori Kata Barilović

Udruga za mlade

Dok je spor između dvaju susjeda nad ostavštinom treće trajao, u kući je zadnjih četiri godine djelovala udruga Savršen krug, koja za mlade s problemima organizira razne kampove i aktivnosti, uključujući i breakdance, u kojem su štićenici udruge ove godine osvojili europsko prvenstvo. Upravo su oni trebali u toj kući provesti Božić.

– Znali smo da će do deložacije doći, ali nismo mislili da će to napraviti baš pred Božić. Sredili smo novi prostor, no tamo možemo useliti tek krajem prvog mjeseca. Nova vlasnica dopustila je da stvari držimo u kući do tada, no brzo smo morali pronaći mjesto za klince. Odmah nam je sa svojim prostorom uskočio motoklub Galebovi, govori Renato Milovan, predsjednik udruge, dok iz kuće iznosi nekoliko stvari koje može ponijeti sa sobom.

– Mi smo samo kolateralne žrtve svega ovoga. Malo nam je teško, no razmišljamo pozitivno, gledamo na ovo kao na novi početak.– zaključuje Milovan.

Nova vlasnica nekretnine Ljiljana Fresl nije htjela davati izjave vezane uz ovaj slučaj.

Komentara 9

MA
mamuti
08:59 23.12.2013.

Zna se tko je brisao guzicu bakici i kuhao hranu. jedno do ovih dvoje nije ispunilo svoju obavezu , ili su se obadve gurale oko bakice

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:56 25.12.2013.

Kolko ja znam uvijek je vazeca zadnja oporuka, to znaci da je prva oporuka nevazeca...ali ko bi se razmel u hrvatski zakon...

KO
kojesta
12:47 27.12.2013.

znam za slucaj u dugavama, gdje je kucepaziteljica jednoj starici dala na potpis neke papire, kakti skrbnistvo, njeni racuni zavrsavaju neplaceni u smecu, kak bu to zavrsilo.... zena ocito nema pojma sto je potpisala i vjeruje .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije