Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani su jasni

Darko Rundek svirao na prosvjednoj šetnji za očuvanje potoka Črnomerec

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/16
30.03.2019.
u 21:17

Okupljeni su tako poslali jasnu poruku da žitelji zapadnog dijela Zagreba žele da se potok Črnomerec uključi, a ne poništi u prostornom planiranju, da potok Črnomerec treba sačuvati

Prosvjednom šetnjom duž potoka Črnomerec građani su u subotu zatražili od mjerodavnih da taj potok ostane otvoren i da se zeleni koridor u cijelosti sačuva, a u akciji, koju su organizirale građanska inicijativa Spasimo Potok Črnomerec i platforma 1postozagrad, sudjelovao je i glazbenik Darko Rundek.

"Voda je čista i lijepa i divno je biti kraj nje.Tu je i dio divlje zone i važno je da to i ostane tako, i da se u drveću i grmlju gnijezde ptice.Tu je cijeli jedan mali grad života. Lijepo je gledati da priroda živi svoj tihi, tajni život. Pravo je blago tuda prošetati i nadam se da će tako i ostati", rekao je Rundek te se potom s okretišta tramvaja na Črnomercu s brojnim građanima zaputio na šetnju uz potok.

U povorci su bile čitave obitelji, biciklisti i ljubitelji pasa sa svojim ljubimcima.

Rundek je hodajući svirao gitaru i pjevao uz pratnju Igora Pavlice na trubi i još nekoliko glazbenika. Okupljeni su tako poslali jasnu poruku da žitelji zapadnog dijela Zagreba žele da se potok Črnomerec uključi, a ne poništi u prostornom planiranju, da potok Črnomerec treba sačuvati.

Potok ne treba betonizirati nego urediti šetnicu i sačuvati zelenu oazu

Inicijativa Spasimo Potok Črnomerec protivi se odredbama GUP-a koje planiraju nadsvođenje potoka, žele sačuvati otvoreni tok, zeleni koridor i živi svijet potoka Črnomerec te se zalažu za uređenje javne šetnice od Medvednice do Save. U borbi za Črnomerec udruženi su s platformom 1postozagrad, koja se od osnutka 2012. bori za poboljšanja grada i javna dobra.

Kako navode iz udruga Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad, urbanistička ideja o betonizaciji potoka datira još s početka 20. stoljeća i vremena kad su mnoge urbane sredine pribjegavale takvim rješenjima za rasterećenjem prometa. Međutim, stvari su se od tad promijenile. U posljednje vrijeme u mnogim gradovima otkopavaju se potoci i izgrađuju šetnice uz njih u želji da urbane sredine ipak imaju koliko-toliko zeleno-plavih oaza.

Želja je, dakle, da se odustane od arhaičnog pristupa betonizacije potoka koji protječe kroz zagrebačke kvartove Črnomerec i Trešnjevku te uputi na osmišljavanje šetnica i biciklističkih staza uz potok.

Na pitanje kako komentira današnju prosvjednu šetnju na Črnomercu te misli li da Grad Zagreb pretjeruje u "betonaži" javnih površina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je da "uvijek jedni prosvjeduju, a jedni delaju".

"Demokratsko je pravo svakoga da prosvjeduje, kao što je nama demokratsko pravo da delamo. Mene ne može zapasti da prosvjedujem", rekao je odgovarajući na pitanja novinara u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" gdje je njegova stranka obilježila 4. godišnjicu i predstavila kandidate za EU izbore.

Komentara 6

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
14:11 03.04.2019.

Taj potok je odavno samo otvorena kanalizacija puna štakora i druge gamadi. Veći dio Mikulića i Lukšića ispušta kanalizaciju u taj potok i naj gora stvar koja mi se može dogoditi je da mi pas uđe u potok. Bolje rješenje je da se dio od Črnomerca do ul. Baruna filipovića zatvori i preko njega napravi prometnica koja bi olakšala stanovnicima sjevernog djela grada prelazak Ilice.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
23:26 30.03.2019.

bandić dela?!uništio je Zagreb sa svojim rodjacima!

Avatar Tračalo
Tračalo
10:23 31.03.2019.

samo nasilni prosvjed sa žutim prslucima može biti učinkovit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije