Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leap Summit

'Danas je sve digitalno, osim problema koji nas muče'

Zagreb: Predavanje Martina Mosslera na Leap summitu
Marko Lukunic/PIXSELL
02.10.2020.
u 14:29

Na početku drugog dana Leap Summita govorio je Martin Mössler , direktor Parka znanosti u Grazu te naglasio važnost inovacija i timskog rada u rješavanju globalnih problema.

Drugi dan Leap Summita u Branimir Mingle Mallu, međunarodne konferencije koja želi povezati mlade i potaknuti ih da generiraju nove ideje, stvaraju svoja poduzeća, razmjenjuju znanja i iskustva i da se kroz predavanja uspješnih poduzetnika educiraju, otvorio je Martin Mössler, direktor Parka znanosti Graz i inkubatorskog centra u Austriji koji je dio Europske svemirske agencije. Mössler se u Branimir Mingle Mall javio putem videolinka te održao predavanja o inovacijama koje čine naš svijet boljim. 

-Pokušat ću generirati malo optimizma. Često volimo govoriti o tome gdje smo sada, a ne gdje idemo pa ću danas govoriti o budućnosti. U kriznim vremenima najvažniji su inovatori, oni koji znaju predvidjeti gdje će lopta pasti. Kriza je šansa za inovatore. zvuči cinično, ali je istina - započeo je svoje izlaganje direktor parka znanosti Graz. 

Proces inovacije

Za plasman inovacije ne tržište, ključan je, kaže, dobar tajming. Inovator mora biti agilan, a ključ je u planiranju i iskorištavanju trenutka. 

-Cilj nam je stvoriti bolji svijet. Stoga je cilj svake startup inovacije da bude ekonomski uspješna, ali i moralna. Milijunaši danas, primjerice, grade velike rakete. Divim se ipak više onima koji grade rješenja za poboljšanje planeta, za nas i druge. Poslovi budućnosti gravitirat će tome, donositi rješenja koja svima trebaju, a ne bezvezne ideje koje svi žele, a nikome ne trebaju - kazao je o inovatorima Mössler te ih definirao kao one koji su sposobni ideju pretvoriti u inovaciju. 

 

-Inovacija je ideja koja je uspješno plasirana na tržište. Ideja je tek početak slagalice. To je težak proces u kojem je važno pravovremeno osvojiti tržište. Inovacijski se ciklus danas smanjio pa nekoj inovaciji da prodre na tržište više ne treba desetak već svega nekoliko godina - objasnio je austrijski inovator. Ključno je, nastavlja, oformiti dobar tim.

-Prije nam se govorilo da moramo biti kompetitivni i da je suradnja s drugima u drugom planu. Danas je jasnije da puno više možemo postići s dobrim timom nego sami. To nas je naučio svemir i međunarodna svemirska postaja koju je dizajnirao tim najboljih inženjera i sada lebdi nad nama u svemiru kao prekrasan simbol suradnje - slikovito je objasnio Mössler te naglasio kako je globalni izazov za sve inovatore rješavanje svjetskih problema za što je potrebna suradnja. 

-Intelektualno i fizički moramo surađivati na svjetskoj razini da učinimo planet boljim. Kada se pogleda šira slika, u kreiranju inovacija za poboljšavanje našeg planeta ne postoji konkurencija, već suradnja - istaknuo je on te dodao da je Europska svemirska agencija oformila poslovne inkubatore diljem Europe te da je njegov startup dio toga te pozvao sve koji se bave inovacijama da ga slobodno kontaktiraju. 

Stvarni problemi 

-Svi stalno govore o digitalnoj transformaciji, no danas je sve digitalno osim problema koji nas muče. Oni su stvarni. Svjetski prioritet je riješiti problem klime, nejednakosti i antidemokratskog ponašanja. Ako te probleme ne riješimo sada, progonit će nas u budućnosti - upozorio je te dodao kako je njegovo današnje izlaganje prvenstveno namijenjeno svima onima koji imaju viziju, ali ne znaju kako ju plasirati.  

-U modelu kojim se ja bavim ima pet sektora koji čine naše svijet, a treba im poboljšanje: poljoprivreda, obrazovanje, energija i okoliš, mobilnost i zdravlje. Farme koje će imati smanjene emisije ugljika su budućnost. Obrazovanje je ključno jer ovakvo kakvo imamo danas ne stvara inovatore, a ako ne riješimo probleme onečišćenja okoliša, planet će poput startupa bez novca, ostati bez pogonskog goriva. Zdravlje pak nije samo virološki problem. U budućnosti će se sve više razvijati prognostička medicina koja predviđa bolesti i zdravstvene krize. Medicina danas krpa posljedice, no u budućnosti će se brinuti o bolestima i prije no što se one dogode. Što se tiče mobilnosti, u budućnosti ćemo putovati brže i dalje, ali održivo - objasnio je Mössler te naglasio da je održivost i čuvanje planeta za nas i naše potomke je najvažniji izazov uza naše ekonomije i društva.

-Ekonomski model kojim tretiramo planetu sličan je virusu, kada stvari pođu po zlu, bit će kasno. Moramo se promijeniti. Ne samo zbog nas nego za boljitak čovječanstva. Za boljitak čovječanstva je i moto Europske svemirske agencije. Za kraj ću reći da smo svi mi astronauti zato što su naša tijela možda vezana gravitacijom, no naše duše, misli i vizije to sigurno nisu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije