Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa s Trnja

Dajte parkove četvrtima, uštedjet ćemo 100 milijuna kuna

13.04.2016., Zagreb -  Vijecnik gradske cetvrti Trnje Pero Kovacevic ukazuje na ostecenja i probleme u parkovima.   Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.04.2016.
u 15:20

S novcem koji bi tako ostao u blagajni u razdoblju od 10 godina mogle bi se nabaviti druge sprave koje bi obogatile dječja igrališta. Češće bi, kažu, popravljali i bojili klupe pa se ne bi trošilo na nove

Za zamjenu dotrajalih i oštećenih klupa, ograda i sprava na dječjim igralištima svake se godine iz budžeta gradskih četvrti izdvajaju milijuni kuna umjesto da se one poprave i oboje te im se time produlji životni vijek.

Na nepotrebno rasipanje novca upozorili su vijećnici gradske četvrti Trnje predvođeni Perom Kovačevićem, koji pokreću inicijativu da se briga o održavanju, za što je trenutačno zadužen Zrinjevac, ili pojača ili prepusti gradskim četvrtima kako bi parkovi bili očuvaniji, a oprema dugotrajnija.

Pojačano održavanje

– Ovdje nikoga ne napadamo, već samo predlažemo da se pojača održavanje za koje će Zrinjevac ove godine dobiti 7,5 milijuna kuna – kazao je Kovačević. Dodao je da je drugi način poboljšanja da se novac raspodijeli gradskim četvrtima i prepustiti im se održavanje sprava.

Vidimo da se parkovi ne održavaju najbolje jer bi klupe i dječje sprave trebalo obojiti barem svake druge godine, čime bi im se produljio vijek trajanja. Umjesto toga, svakih nekoliko godina moramo ponovno kupovati nove sprave koje baš i nisu jeftine

Pero Kovačević

vijećnik Gradske četvrti Trnje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Vidimo da se parkovi ne održavaju najbolje jer bi klupe i dječje sprave trebalo obojiti barem svake druge godine, čime bi im se produljio vijek trajanja. Umjesto toga, svakih nekoliko godina moramo ponovno kupovati nove sprave koje baš i nisu jeftine – rekao je Kovačević. Za primjer je naveo kako klupa sa stolom stoji oko tri tisuće kuna, dok bi brušenje i bojenje stajalo oko 500.

– Kada bi se promijenila praksa u svih 17 četvrti, mi bismo zajedno uštedjeli barem 10 milijuna kuna. Kada uzmemo razdoblje od 10 godina, dođemo do uštede od 100 milijuna kuna, s kojima bi se moglo puno toga napraviti jer se svaka kuna manje za zamjenu sprava može iskoristiti za kupnju novih – kazao je Kovačević.

Sigurnost na prvom mjestu

Da je riječ o milijunskim iznosima, svjedoče i ovogodišnji planovi ulaganja po gradskim četvrtima u kojima će se u obnovu igrališta utrošiti po nekoliko milijuna kuna.

Tako i u drugim četvrtima kažu da bi se pojačanim održavanjem mogao produljiti vijek trajanja opreme i uštedjeti novac, no ističu da je veći problem od održavanja uništavanje.

– Žalosno je što sve što ugradimo unište vandali. Oni se u parkovima i dječjim igralištima zadržavaju noću kada čupaju i lome sprave i uništavaju tobogane žiletima i tu ni Zrinjevac ne može ništa. Bilo bi najbolje kada bi mogli parkove staviti pod videonadzor jer je zaista riječ o velikom novcu koji ulažemo svake godine iznova – rekao je Dinko Suton, predsjednik Vijeća četvrti Novi Zagreb istok. Dodao je da sve što uoče prijave Zrinjevcu i da se sve otklanja u brzom roku. Održavanjem su zadovoljni i u četvrti Gornji grad.

– Zrinjevac oštećenja zamijeni dosta brzo. Nama je najveći problem održavanje drvenih stuba koje brzo propadaju, a budući da su zaštićene, ne smijemo ih mijenjati bez konzervatora – kazao je Luka Šimurina, predsjednik četvrti.

Čelnik Zrinjevca Igor Toljan rekao je kako su radnici i inženjeri tvrtke svakodnevno na terenu i kako se dječje sprave popravljaju po hitnom postupku, dok se drveni dijelovi boje prema planu.

– Na dječjim igralištima imamo i ploču s brojem telefona na koji nam građani mogu dojaviti oštećenje kako bismo ga čim prije sanirali jer nam je sigurnost djece na prvom mjestu – kazao je Toljan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije