Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje dječjih igrališta

Djeca stradavaju zbog loše podloge i neispravnih igrala

20.02.2013., Zagreb - Marinko Kramaric iz Centra za kvalitetu i sigurnost pokazuje nedostatke na djecjem igralistu u Lanistu. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
14.01.2016.
u 23:50

Ministarstvo gospodarstva objavilo “Vodič o sigurnosti dječjih igrališta”

Padovi na betonsku ili neravnu podlogu, padovi s njihaljki, vrtuljaka i golova te udarci glavom u igrala uzroci su najvećeg broja nesreća na dječjim igralištima prema iskustvima liječnika iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Roditelji dovoze djecu s prijelomima kostiju ruke ili noge nastalima na igralištima bez tzv. antistres podloge.

Nema registra

U Hrvatskoj se na dječjim igralištima godišnje ozlijedi nekoliko tisuća mališana, no točan se broj ne zna jer se ne vodi registar takvih ozljeda. Ne postoji, zapravo, ni registar igrališta pa se ne zna ni koliko ih je po gradovima i općinama, koliko su stara, a kamoli u kakvom su stanju. Upozorava na to Marinko Kramarić, specijalist za sigurnost na igralištima iz Centra za kvalitetu i sigurnost u Zagrebu, koji je razočaran “Vodičem o sigurnosti dječjih igrališta” koji je nedavno objavilo Ministarstvo gospodarstva. U njemu se nabrajaju propisi i norme, a namijenjen je, prije svih, projektantima i izvođačima radova, dobavljačima i proizvođačima opreme za igrališta, osobama zaduženima za provjeru sigurnosti sprava, vlasnicima igrališta i igraonica te školskim djelatnicima.

– Cilj je smanjiti rizike koji mogu nastati zbog nepridržavanja propisanih sigurnosnih standarda, ali i otvoriti prostor za zapošljavanje u ovoj djelatnosti – ističu u Ministarstvu.

Pravi problemi

U Hrvatskoj je uređeno jedno igralište na 800 stanovnika, a na održavanje gradovi i općine godišnje prosječno potroše po 5000 kuna. Na Vodiču se još nije osušila ni boja, a već stižu kritike. – Uzrok su nesreća igrališta neusklađena s usvojenim europskim normama. U suradnji s europskim stručnjacima napisali smo i prijedlog Zakona o sigurnosti na prostorima za igru, koji se seli od ministarstva do ministarstva i nitko ga ne želi donijeti – ističe Kramarić.

Dodaje kako pravi problemi sa sigurnosti dječjih igrališta u Hrvatskoj najčešće počinju od proizvođača i izdavanja neistinitih certifikata o sukladnosti, a nastavljaju se prilikom projektiranja i ugradnje podloge i sprava, tehničkog pregleda... 

Komentara 4

TH
than
01:33 15.01.2016.

Ministarstvo gospodarstva o djecjim igralistima ??!??! Jer ovo neka sala ?!?!? Kakva djecja igralista ?!?! To nema nikakve veze s njima, osim, ako opet ne misle zaposliti nekog rodijaka svoga da ih postavlja. Samo danas djecja igralista zjape prazne. Bolje da se bave edukacijom i maknu djecu sa tableta i mobitela...

Avatar deziderij
deziderij
10:38 15.01.2016.

Još kad bi mi netko preveo što su to "igrala ?" Neka novokomponirana hrvatska izmišljotina ? Nešto kao "uvrtnjak" ili "zrakomlat ?" Bože mi oprosti.

KI
killthesnake
06:50 15.01.2016.

Sada slijedi nominiranje radne skupine (državna firma )sa predsjednikom , direktorom ,zamj direktora , čistačicom , nekih 200 uhljeba radnika i može se krenuti u nadzor igrališta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije