Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprečavanje vandalizma

Na groblja postavljaju kamere, zbog učestalih krađa s grobova

Grob Vladimira Filakovca
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/2
Autor
Sandra Golemac
28.10.2014.
u 12:15

Ukradena brončana bista slikara Vladimira Filakovca vrijedna 50-ak tisuća kuna, praunuk kaže da im je nanesena neprocjenjiva šteta. Kako bi se spriječile krađe, na gradskim grobljima planiraju uvesti nadzorne kamere, na sivm izlazima i u unutrašnjosti

Lopovi nemaju pojma tko je bio moj pradjed. Nemaju oni veze s umjetnošću, a nama je napravljena neprocjenjiva šteta – komentirao je jučer 35-godišnji Bojan Dolenec, praunuk umjetnika Vladimira Filakovca, koji je obilježio hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća, a čija je brončana bista nedavno ukradena s obiteljske grobnice na Mirogoju.

Ukradeno još bista

Točan datum kada je ukradena obitelji nije poznat.

– Prijateljica moje bake prije tri dana bila je na groblju i javila nam da biste nema. Odmah smo to prijavili policiji i sada čekamo detaljnije informacije. Mi smo posljednji put bili na groblju u lipnju, prije godišnjih odmora, tako da je bista ukradena u međuvremenu – kazao je Dolenec te istaknuo kako vjeruje da je bista već preprodana, a novac potrošen.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Autor brončane biste, teške tridesetak kilograma, poznati je kipar Ante Starčević, pa je njezina minimalna vrijednost, dodaje Dolenec, oko 50 tisuća kuna.

S gradskih je groblja, kako doznajemo, ukradeno još nekoliko bista, no policija još utvrđuje okolnosti. S obzirom na to da je riječ o velikim površinama i više od 170 tisuća grobova, iz podružnice Gradska groblja poručuju kako je teško imati sve pod kontrolom pa su najavili novi veliki projekt postavljanja nadzornih kamera.

– U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon čega slijedi postupak javne nabave. Mogu samo reći da će kamere biti postavljene na svim izlazima i u unutrašnjosti, no točne punktove ne želimo otkriti – poručila je Sanja Magzan, voditeljica tehničke operative Gradskih groblja.

Zbog sve učestalijih krađa u posljednjih nekoliko godina, osim postavljanja nadzornih kamera, na sigurnosti će poraditi i povećanjem broja redara koji će stražariti na gradskim počivalištima. Ukupna vrijednost projekta još se ne zna dok se ne završi projekt, ali vjerojatno će biti riječ o nekoliko milijuna kuna.

Na meti cvijeće i svijeće

Osim učestalih krađa cvijeća i svijeća, najčešće se otuđuju grobna galanterija od bakra, mesinga i bronce te vrlo vrijedne biste. Iako neki građani smatraju da je postavljanje kamera zadiranje u intimu, iz Gradskih groblja vjeruju da će one znatno umanjiti krađe.

Komentara 3

CH
chemica
14:09 28.10.2014.

Ajme divljaka...Pravih balkanskih. Umjesto da postanemo Evropa, postadosmo Balkan, još gori i prljaviji nego što smo ikada bili.

ĆA
ćaćaća
16:42 28.10.2014.

oni koji grobove oskvrnuše su zadnji ljudski šljam..

VL
Vladimirko
19:23 25.10.2018.

LIšavam se privatnosti..samo neka ih postave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije