Naslovnica Zagreb ZG Život

Zovu ga drugim Hrelićem, a na ovom se placu može kupiti pile za pet ili krevet za 2000 kuna

Sajmištem Sesvete upravljaju Tržnice Zagreb, iz kojih su nam objasnili kako uskoro kreću s obnavljanjem placa.
10. kolovoza 2018. u 08:28 6 komentara 20640 prikaza
Sesvete - sajam četvrtkom
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Dok se u jednoj od kućica u kojoj se krčka kotlovina i okreću odojci ori “Crven ti rubac, mala, daj da ga vežem ja”, i to uz cvrčanje ćevapa na roštilju nekoliko metara dalje, u kojem god smjeru krenuli, nalazi se ponuda “od igle do lokomotive”.

Dubec: Radovi na tržnici TRŽNICA NA KRAJU GRADA Od Dupca još ništa, radovi na placu trajat će do kraja godine

Prodaju se polovne i nove stvari, domaće ili uvezene iz azijskih zemalja, žive i nežive. Od pilića i raca za pet kuna do ručno rađenoga hrastova kreveta “od punog drva” za dvije i pol tisuće. I tako svakoga četvrtka zadnjih pedesetak godina na sajmištu u Sesvetama.

Mama koka za 35 kn

– Prije je to bilo i veće. Sajmovi su nekad bili glavni društveni događaj, a sada se čak i ovdje osjete posljedice iseljavanja. Ali ne žalimo se – govori Anka Bakmaz koja na sajmu prodaje piliće, pačiće, puriće, ali i odrasle kokice, guske, pijevce. Cijene se ipak razlikuju.

Sesvete - sajam četvrtkom
1 / 19
Sesvete - sajam četvrtkom

– Tek izleženi pilići su pet kuna, oni stariji su deset, a odrasla koka je do 35 – govori Anka Bakmaz koja na svojoj farmi u Velikoj Gorici ima i nekoliko stotina primjeraka peradi. Bakmazovima prodaja ide i ljeti, a uzgajivači svinja nekako se više vesele jeseni i zimi.

Tropi na tržnici Egzotične vrste kao kumkvat, čičoka i muca na plac stižu ravno s naših njiva

– Pajceki se više prodaju uoči zime kada je vrijeme kolinja. Recimo, ovaj mali od 35 kg stoji između 500 i 600 kn. Često se i pogodimo s kupcima za cijenu – govori Stjepan Vinčić koji na sajam dolazi zadnjih trideset godina, a godišnje, kaže, proda između pedeset i šezdeset svinja. U “odjelu” sa (živim) životinjama, u ponudi su i patuljasti zečevi za 80 kn, a svi oni koji žele da im dvorištem bezbrižno trčkaraju Jurek i Katica, upravo na sajmištu u Sesvetama mogu ostvariti svoj san o autohtonim turopoljskim kokošima.

Dolazili još na kolima

Na špici sajma prevladavaju prizori koji poput vremeplova vraćaju posjetitelje u neka minula vremena. Litra vina i litra vode na stolu uz uživanje u slasnom pečenju tamo je nezaobilazno.

[video: 26275 / ]

– Ovamo smo počeli dolaziti još s konjima i kolima, a sad smo jedini koji imaju pravi kotao na drva – govori Nada Lozančić koja s roditeljima Ivanom i Ružom Popović već desetljećima posjetiteljima priprema ručak. U poslu i pjesmi uživaju sa stalnim gostima i tako će, kažu, dok bude zdravlja.

Inspektor u akciji Jagode s jarunskog placa: ‘domaće’, ali bez deklaracije?

Tržnice kreću s obnovom objekata

Sajmištem Sesvete upravljaju Tržnice Zagreb, iz kojih su nam objasnili kako uskoro kreću s obnavljanjem placa. Plan je, govore, da Holding u suradnji s Vijećem gradske četvrti Sesvete u idućih godinu i pol dana obnovi sajamske kućice, prvenstveno ugostiteljske objekte. U sklopu radova napravile bi se tipske kućice, ali i obnovio sanitarni čvor, čime bi sajmište staro pola stoljeća dobilo sasvim novo ruho.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • darkofu:

  bas jučer bio na odličnoj janjetini,kilogram 150 kn

 • Avatar bambin@
  bambin@:

  Nekada je u Posavskim Bregima bio jedan od jacih stocnih sajmova.subotom ujutro su znale biti kolone po 2-3km na ulaz sa tri strane.dolazili ljudi sa kamionima iz dalmacije po stoku i pajceke.danas toga vise nema,unistila politika sve. Unuci isli s ... prikaži još! dedom na sajam,bila atrakcija za sve,pojeli cevape i isli doma a danas od toga nista.ne da je slabo nego unistili sajam skroz

 • UBS:

  najače je Sanoborsko sajmište!