Naslovnica Zagreb ZG Život

Čim se pješak približi cesti, pale se svjetla i 'zaustavljaju' vozače

Tihana i Tihomir Jurić te Matteo Vit članovi su tima, uz Alena Skorića, koji je bio među pobjednicima Zagreb Startup Factoryja
18. siječnja 2019. u 20:42 7 komentara 2221 prikaza
Zebra Cross
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Magla je, loše se vidi, a brzina nije prilagođena. Brat i sestra Tihomir i Tihana Jurić vidjeli su previše prometnih nesreća u kojima pješaci stradavaju upravo zbog takvih situacija, pa su odlučili tome stati na kraj. Rezultat njihove želje za sigurnijim prometom jest Zebra Cross, “pametni” oklop koji se montira na stupove pokraj pješačkih prijelaza i svjetlima upozorava vozače da netko pokušava prijeći cestu.

savski gaj Pozvat će im pauk-službu Stanovnici Savskog gaja ogorčeni: Pod brisačima automobila dočekale ih bijele cedulje

Magla, snijeg, mrkli mrak...

– Da, čak i kad je magla, snijeg, mrkli mrak, ako se zebra ili pješak iz nekog drugog razloga ne mogu dobro vidjeti... – naglašava Tihomir Jurić, idejni začetnik projekta. Sa svojim se izumom njihov tim, koji još čine Alen Skorić i Matteo Vit, prijavio na Zagreb Startup Factory i u prosincu osvojio prvu nagradu, vrijednu 160.000 kuna.

– Pješaci se često ne vide dobro čak i kada su vremenski uvjeti idealni. Možda vozaču sunce bliješti u oči ili je dijete odlučilo potrčati za loptom ne gledajući ima li koga na cesti. Vozaču je u interesu da zaštiti pješaka i odlučili smo napraviti nešto što će mu pomoći – objašnjavaju brat i sestra Jurić zašto je tim krenuo u projekt Zebra Cross.

“Pametni” oklop postavljen na stup ima ugrađene senzore koji reagiraju na blizinu pješaka visokog 50 i više centimetara. Stup zatim osvjetljava pješaka, a istodobno uključuje druga, treperava svjetla, koja su okrenuta prema autima. Imaju čak i “maglenke”, pa jasno prodiru do vozača i pri najgoroj vidljivosti. Tako, kaže Tihomir Jurić, svjetla upozoravaju vozila da će netko prijeći cestu i da se trebaju zaustaviti.

Na parkiralištu u Masleničkoj ulici noćas izgorio Mercedes palež u metropoli Tko pod okriljem noći pali automobile u Zagrebu?

– Naravno da ima ljudi koji produže čak i kad vide da je netko stao na zebru, ali ne možemo ih učiti prometnom bontonu. Samo se možemo nadati da će vozači stati i tako štititi pješake – komentira Vit, koji je u ekipi glavni za sve softverske i hardverske komponente Zebra Crossa.

Pregovori s Gradom

Svi članovi tima već su zreli poduzetnici u IT sektoru, a na Zebra Crossu radili su usporedo s poslom u svojim tvrtkama, no nedavno su ipak odlučili sve ostaviti i posvetiti se zajedničkom projektu. A zainteresiranih za njega ima i već pregovaraju s gradom Zagrebom i okolnim mjestima da pokrenu pokusno testiranje na nekoj od prometnica.

– Nije to jednostavno, projektom se izravno uplećemo u pravila o signalizaciji pa moramo razgovarati i s Ministarstvom prometa. Ali dobivamo pozitivne reakcije pa se nadamo da će Zebra Cross biti na mnogim pješačkim prijelazima – zaključuje Tihomir Jurić.

Pogledajte video: Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  A što kada pješaci pomalo cure na zebru, a semaforu se pali crveno?... ne mogu proći tri auta dok se ovi vuku ko prebijene mačketine......

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Za svaku pohvalu, bravo.

 • Avatar Ninja
  Ninja:

  ne trebaju nama ovakove inovacije koje spašavaju živote. trebamo pet farbanja tunela, više kamera, presretača i ispisivača kazni.