Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima i nekih promjena

Cijene kvadrata u Zagrebu otišle u nebo: Ovo su najtraženiji i najpovoljniji kvartovi

Prosječna cijena novogradnje u Zagrebu je 14.672 kune, 4.7% više nego 2020.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
28.05.2024.
u 10:31

Zagreb je ekonomsko i kulturno središte Hrvatske, te nudi brojne poslovne prilike, kvalitetne obrazovne institucije, bogat kulturni život, kao i razvijenu infrastrukturu - sve ovo čini ga najtraženijim gradom za kupnju nekretnina. – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je cijena stanova u Zagrebu tijekom ožujka u većini kvartova zabilježila porast mjesečnih vrijednosti. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu.

Dok većina dijelova grada bilježi porast vrijednosti, Sesvete i istočni dio Novog Zagreba bilježe pad. Sesvete su ostale među najjeftinijim dijelovima Zagreba s prosječnom cijenom od 2.277 eura po kvadratu, što predstavlja pad od 0,5 posto. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, Novi Zagreb bilježi različite trendove: zapadni dio ima cijenu od 2.685 eura uz blagi porast od 0,1 posto, dok je na istočnom dijelu prosječna tražena cijena pala za 2 posto i spustila se na 2.738 eura po kvadratu.

Blagi porasti i stabilnost

Brezovica je tijekom ožujka zadržala stabilnu cijenu od 2.800 eura po kvadratu. S druge strane, Gornja Dubrava, s cijenom kvadrata od 2.788 eura i Maksimir s 3.376 eura, bilježe porast od 1 posto. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su Stenjevec i Gornji Grad - Medveščak također zabilježili mjesečni porast oglašavanih cijena, od 1,8 posto, odnosno 1,9 posto, te sada iznose 3.044 eura i 3.252 eura po kvadratu.

POVEZANI ČLANCI:

Podsused - Vrapče, bilježi značajan porast od 3,6 posto, s prosječnom cijenom od 2.824 eura po kvadratu. Črnomerec slijedi s porastom od 3,5 posto i prosječnom oglašavanom cijenom od 2.989 eura. Podsljeme bilježi mjesečni porast od 2,7 posto, dosegnuvši cijenu od 2.941 eura po kvadratu. Pešćenica - Žitnjak bilježi porast od 2,9 posto, s cijenom od 3.466 eura po kvadratu.

Donji Grad i Trnje zabilježili su porast od 1,1 posto odnosno 2,5 posto, s prosječnim cijenama od 3.383 eura i 3.500 eura po kvadratu. Donja Dubrava bilježi povećanje od 0,9 posto, dostigavši 3.036 eura po kvadratu. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, Trešnjevka - sjever bilježi mjesečni porast od 0,7 posto, dok je prosječna tražena cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3.308 eura. Trešnjevka - jug zadržava najviše cijene među navedenim dijelovima Zagreba, s prosječnom oglašavanom cijenom kvadrata od 3.622 eura i porastom od 3,8 posto.

POVEZANI VIDEO: Cijena će vas ostaviti bez riječi: Pogledajte koliko košta kava na hvarskoj rivi

Najtraženiji kvartovi

„Zagreb je ekonomsko i kulturno središte Hrvatske, te nudi brojne poslovne prilike, kvalitetne obrazovne institucije, bogat kulturni život, kao i razvijenu infrastrukturu - sve ovo čini ga najtraženijim gradom za kupnju nekretnina. Njegova sigurnost, stabilno tržište nekretnina i atraktivnost kao turističke destinacije dodatno pridonose visokoj potražnji za stanovima.“ – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, najveća potražnja za zagrebačkim stanovima tijekom ožujka je zabilježena na području Trešnjevke, Donjeg Grada i Maksimira, koji se ujedno nalaze među najskupljim zagrebački kvartovima.

Mladen Matijević kaže kako je rast cijena u popularnim gradskim četvrtima potaknut velikom potražnjom, a ujedno i ograničenom ponudom nekretnina. Napori u urbanom razvoju i modernizaciji, poput izgradnje novih stambenih i poslovnih objekata, unapređenja prometne povezanosti te ulaganja u javne sadržaje, mogu učiniti neke gradske četvrti privlačnijima i konkurentnijima u odnosu na tradicionalna središnja područja, što se odražava i na cijene nekretnina.

POVEZANA INFOGRAFIKA:

Od travnja 2022. godine do travnja 2024. godine cijene hrane u Europi drastično su porasle. Rekorder je svakako Mađarska s porastom cijena od 35 posto dok je Hrvatska s poskupljenjem od 21 posto pretekla sve zemlje zapadne i sjeverne Europe. Najmanje poskupljenje hrane zabilježeno je u Švicarskoj. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

GALERIJA U Zagrebu najmodernija vojna oprema. Pogledajte moćni stroj hrvatske proizvodnje

Prosječna cijena novogradnje u Zagrebu je 14.672 kune, 4.7% više nego 2020.
1/35

 

 

Komentara 28

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
16:29 28.05.2024.

Dakle, onog tenutka kad netko kupi stan za 5-6K€ po kvadratu, drugo jutro bi na vrata trebala pozviniti porezna inspekcija. Država namjerno ne čini bilo što po pitanju sive ekonomije jer joj tako odgovara. Što veća cijena, više poreza u blagajnu. Što više sive ekonomije, veća je i individualna potrošnja i opet porez ide u blagajnu.

Avatar Purger_1945_Kozara
Purger_1945_Kozara
16:45 28.05.2024.

Koliko tražiš za kvadrat? 8.000€. Škugor: daj pet komada.

IM
imamohrvatsku
16:51 28.05.2024.

Država samo treba kontrolirati je li nekretnina kupljena novcem koji potječe od kaznenog djela. Sve drugo treba prepustiti tržištu. Cijene će stati kada ekonomska računica prevagne nad snobizmom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije