Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Četvrti tjedan kao veganka: Priključite se izazovu. Jedan mjesec, što vas košta?

Zagreb: Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja i Mateja Ježovita kupuju voće i povrće na Dolcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
15.02.2022.
u 14:54

Mislim da sam u ovih 30 dana otkrila potpuno novi gastro svijet bogat voćem, povrćem i namirnicama za koje nisam ni znala da postoje

Četiri su tjedna prošla u jednom treptaju oka. Prije nekoliko je dana tako službeno završio moj vege mjesec, odnosno izazov, kojemu sam se priključila u sklopu Rezolucije Zemlja, najveće ekološke akcije u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list.

Mislim da sam u ovih 30 dana otkrila potpuno novi gastro svijet bogat voćem, povrćem i namirnicama za koje nisam ni znala da postoje. Bilo je zabavno istraživati i isprobavati nove recepte, otkriti restorane koji imaju jela na biljnoj bazi, naučiti odakle dolazi meso, jaja, kako pomažemo sebi, životinjama i okolišu ako ne jedemo meso.

Poučno iskustvo u svakom slučajno, ali zasigurno je pitanje dana ovdje hoću li ostati veganka i dalje? Neću reći da, ali neću reći ni ne. Nisam još donijela tu odluku, ali ono što mogu sa sigurnošću kazati jest da ću definitivno zadržati neke navike koje sam usvojila kroz ovih mjesec dana. Mnogo sam razmišljala o tome i kao što mi je moj veganski prijatelj rekao: "Svjestan sam toga da nećemo preko noći svi postati vegani. To jest možda neki krajnji cilj kojem težimo, ali ono što je trenutačno najbitnije da makar malim stvarima, poput odluke da meso ili jaja jedemo, primjerice, samo jednom u deset dana, a ne svaki, pokušamo dati svoj doprinos za zemlju, sebe i životinje".

Neću se vratiti na kravlje mlijeko, nego koristiti biljna. Sigurno ću izbaciti jaja gdje god mogu, praviti svoju vegansku majonezu i eksperimentirati s receptima bez sastojaka životinjskog podrijetla. Probajte jednom spremiti neko vegansko jelo ili desert i poslužite ga nekome tko inače jede meso te mu recite da je vegansko nakon što pojede. Kladim se da će vam njihova reakcija biti neprocjenjiva i da neće skužiti nikakvu razliku. 

Već sada imam na "lageru" desetak veganskih recepata, posebice za kolače, koje moram isprobati. Tako da putovanje nije završilo, a definitivno bih svakome preporučila da bude otvorenog uma i proba se priključiti izazovu. Dobra je stvar što se hrvatskoj inačici Veganuaryja koju je pokrenula udruga Prijatelji životinja, može pridružiti tijekom cijele godine. Jedan mjesec, što vas košta?

Komentara 4

AR
arni63
15:07 15.02.2022.

nabijem i vas i travojede i te rezolucije!

Avatar Antikomunist
Antikomunist
07:29 19.02.2022.

Sta me kosta -pameti me kosta

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
05:13 19.02.2022.

No passaran eko fašisti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije