Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebdox

Četvrti dan festivala u znaku oskarovaca, domaćih rokera i hrvatskih političkih liderica

U Kaptol Boutique Cinema dodjeljene su nagrade filmskog festivala ZagrebDox
Tomislav Miletic/PIXSELL
30.03.2023.
u 13:00

Čak dva paralelna ZagrebDoXXL događanja obilježit će festivalski četvrtak, a posebno se najavljuje i film iz regionalne konkurencije "Gigi zvan zakon"

Tjedan u znaku dokumentarnog filma došao je do svoje polovice. Naime, 19. ZagrebDox došao je do četvrtog dana svog održavanja, ali to ne znači da su brojna dokumentarna uzbuđenja i promišljanja iscrpljena, već upravo suprotno.

Večeras se tako posebno najavljuje film iz regionalne konkurencije "Gigi zvan zakon" koji će se prikazivati u 19 sati, a nakon toga slijedi razgovor s redateljem. Bogati program Teen Doxa dolazi s blokom koji počinje u 17 sati, a čine ga "Utrka krntija", "Oaza", "Daleko" te  "Kad odrastem". 

Tako će u 17 sati u dvorani 2 u Regionalnoj konkurenciji pozornost bi mogli privući domaći kratkometražni rad Josipe Krčelić "Enemies 86" o pripadniku navijačke skupine Bad Blue Boys i dugometražni mađarsko-hrvatski film"U posjetu Fortuni". Nakon projekcije s publikom će razgovarati redatelj Mátyás Kálmán.

U dvorani 4 isto je vrijeme rezervirano za obilježavanje 70 godina Zagreb filma pod naslovom "Dokumentiranje divljine". Mogu se vidjeti tri restaurirana kratkometražna prirodoznanstvena filma Branka Marjanovića te jedan Zvonimira Berkovića. Nakon projekcije uslijedit će razgovor doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom o tome kako sigurno snimati divlje životinje u njihovu staništu, a ulaz na program je besplatan.

Oskarovka Laura Poitras u 17.30 u dvorani 4 stupa na scenu s "Ljepotom i krvoprolićem"; filmom o aktivistkinji i fotografkinji Nan Goldin koji je u međunarodnoj konkurenciji 

Čak dva paralelna ZagrebDoXXL događanja obilježit će festivalski četvrtak u 19:30. U dvorani 1 uz projekciju hrvatskog filma Iz sve snage  o domaćoj postnovovalnoj glazbenoj rock sceni i nezavisnom glazbenom izdavaštvu bit će održan opsežniji razgovor s autorom i protagonistima filma – članovima Hladnog piva, Kojota i Overflowa, Denykenom i Aleksandrom Dragašem.

Drugi razgovor odvija se u sklopu filmskog programa danas se u 19:30 ZagrebDoxa očekuje i fascinantna priča o tome kako je trostruka politička autsajderica – žena, znanstvenica i Istočna Njemica postala prva njemačka kancelarka i de facto svjetska liderica. Riječ je o dokumentarcu "Merkel" posvećenom životu i djelovanju Angele Merkel.

Nakon projekcije održat će se rasprava "Žene u politici", a tom će prilikom svoja će iskustva podijeliti hrvatske političarke  s obje strane političke oštrice. Idu li stvari ipak nabolje, doznat ćete od Sandre Benčić, Katarine Peović i Jadranke Kosor, a razgovor će moderirati novinarka koja već gotovo dva desetljeća prati vanjskopolitička zbivanja, Ivana Dragičević.

Razgovoru će se priključiti i redateljica Eva Weber čiji film uz pomoć opsežnih arhivskih materijala i razgovora s onima koji su je poznavali donosi raskošan portret njemačke kancelarke, od odrastanja u Istočnoj Njemačkoj, studija kvantne kemije do njezina iznenadnog ulaska u politiku i brzog uspona.

U 21 u dvorani 2 u programu Majstori Doxa rijetko će tko propustiti novi film Wernera Herzoga U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta, nastavak genijeva istraživanja odnosa čovjeka i prirode temeljem arhivskih snimaka ekscentričnih protagonista. U dvorani 4 latvijska "Zemlja još jedne legende, Ivarsa Seleckisa", novi je izdanak Green Doxa – film o pet godina u životima pet seoskih obitelji koji potiče na razmišljanje kako o budućnosti poljoprivrede, tako i o biti dokumentaristike.

U dvorani 5 "Povijest svijeta prema Getty Imagesu"i "Tiha ljubav" daju aktivističku studiju o vlasništvu, profitu i moći temeljem kataloga najvećeg komercijalnog digitalnog fotografskog repozitorija, odnosno obiteljsku priču o konzervativnom tinejdžeru, starijoj sestri koja o njemu skrbi nakon majčine smrti i njezinoj djevojci u homofobnoj poljskoj sredini. U 22 sata u dvorani 1 raspjevana irska "Sjeverna zaobilaznica", a u dvorani 3 "Dolazak proljeća u Buču" zaključit će intenzivan festivalski četvrtak.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije