Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top 15

Bliži se ZagrebDox s više od sto naslova, a mi vam donosimo listu onih koje svakako treba gledati

Na skliskom terenu
ZagrebDox
23.03.2023.
u 08:00

Popularni festival počinje u nedjelju i traje do 2. travnja. Devetnaesto izdanje donosi 116 naslova koji će se prikazati u dvoranama Kaptol Boutique Cinema

Čak 116 filmova stiže na platna ovogodišnjeg, 19. izdanja ZagrebDoxa, koji se održava u Kaptol Boutique Cinema, a počinje u nedjelju i traje do 2. travnja. Za službenu festivalsku nagradu – Veliki pečat natječe se 20 filmova u međunarodnoj i isto toliko u regionalnoj konkurenciji, sjajni se naslovi nude i u popularnim programima poput Biografskoga doxa ili Glazbenoga globusa, a donosimo popis onih koje ne smijete propustiti.

Hamletov sindrom

Poljsko-njemački dokumentarac progovara o petero mladih Ukrajinaca koji su prije ruske invazije sudjelovali u jedinstvenoj kazališnoj predstavi s ciljem povezivanja ratnih iskustava i drame Williama Shakespearea.

Fantastičan stroj

Film koji otvara Dox provokativna je analiza redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka koja u fokusu ima ljudsku zaluđenost sobom i uokvirivanjem svijeta. Nastao je nizanjem snimki koje su pronašle istaknuto mjesto u medijskoj kulturi, a riječ je o važnim trenucima zabilježenima od rođenja camere obscure pa sve do prvih viralnih videozapisa koji su osvojili internet.

Manifest

U jaku međunarodnu konkurenciju probio se film o moći društvenih mreža, ovoga puta u rukama ruskih tinejdžera koji na YouTube i TikTok postavljaju svoju svakodnevicu, od nevine jutarnje rutine do ubojstava u srednjim školama. Bolan prikaz generacije izgubljene pod čizmom diktature sastavljen je od mozaika videozapisa s društvenih mreža, a neki su doista šokantni.

Na skliskom terenu

Ruska stvarnost prepričana je kroz živote Maše i Ilije. Rođeni su otprilike u vrijeme kada je Vladimir Putin došao na vlast, a sa sobom nose intiman pogled na svijet mladih koji vjeruju u bolju Rusiju bez aktualnog predsjednika. Organiziraju debatne klubove, sudjeluju u prosvjedima i drže predavanja kako bi potaknuli sunarodnjake da promijene mišljenje o režimu.

Rojek

Svojevrsni album osobnih priča visokoprofiliranih članova tzv. Islamske države koji su zatočeni u logorima donosi snimke razgovora s džihadistima koji i dalje dijele isti san o uspostavljanju kalifata isprepletene s različitim prikazima današnjeg poslijeratnog Sirijskog Kurdistana.

Vrata sna

Iranska redateljica Negin Ahmadi kreće na putovanje po ratnoj zoni sjeverne Sirije kako bi otkrila što znači biti žena. Susreće se s kurdskim ratnicama, a intimni dnevnik uobličen je kroz osobnu potragu i unutarnje borbe autorice koja prati svakodnevicu kurdskih žena te preispituje cijenu jednakosti i slobode u zamršenoj regiji.

Gigi zvan zakon

Policajac Gigi nikad nije napustio svoje selo, a dane provodi brinući se za vrt. Kada ga zatekne slučaj djevojke koja se bacila pod vlak, nakon kojeg je uslijedio neobjašnjivi val samoubojstva u mjestu u kojem se obično ne događa ništa, on počne istraživati neobičan svijet između stvarnosti i mašte.

Soba za ljubav

U Idrizovu, najvećem zatvoru Sjeverne Makedonije, rađa se priča o životima žena čiji muževi ondje služe kaznu. Film donosi društveni portret dviju obitelji kroz intiman svijet bračnih posjeta.

Osam poglavlja

Koje prepreke stoje pred djevojčicom, tinejdžericom, ženom, majkom, nemajkom i bakom? Osam redatelja u hrvatskoj produkciji pripovijeda o osam ženskih likova u osam desetljeća života. Najmlađa ima pet, a najstarija 85 godina. Tila hrabro kroči prema odrastanju, Jana može biti primjer i mlađima i starijima oko sebe...

U posjetu fortuni

Prošlo je desetljeće otkako je mađarski bračni par osvojio dobitak na lutriji. Tada su nakon godina provedenih u dubokom siromaštvu uronili u život koji im se činio luksuznim. No drukčija poimanja stvarnosti odvode ih na različite puteve i njihov se odnos mijenja. Laciju je dobitak podrazumijevao privilegiju nerada, a kod Aniko je izazvao suprotnu reakciju, moć djelovanja.

Dolazak proljeća u Buču

Mila Tešajeva i Marcus Lenz uhvatili su prve trenutke izlaska stanovnika Buče iz skloništa nakon što su Rusi bombardirali ukrajinski grad. Tijekom dugih tjedana pratili su ljude koji se pokušavaju izvući iz tinjajućih ruševina. Mrtvi se identificiraju, ruševine čiste, a tužitelji počinju govoriti o ratnom sudu.

Godardovo filmsko nasljeđe

Biografski dox donosi hommage Jean-Lucu Godardu, majstoru filmske umjetnosti koji je snimio više od 140 naslova. Pod redateljskom palicom Cyrila Leuthya promatramo ga kao javnu ličnost te istovremeno kao čovjeka čiji je život bio obavijen velom tajne.

Vrane su bijele

Život u budističkoj sekti u izoliranom samostanu na brdu u blizini Kyota iskusio je redatelj Ahsen Nadeem. Skupina koja provodi ekstremne tjelesne izazove u potrazi za prosvjetljenjem ne želi ga prihvatiti, a jedini tko s njim hoće razgovarati jest otpadnik kojemu su od meditacije draži sladoled i Slayer. Rađa se i neobično prijateljstvo, a dokumentarac je sniman više od pet godina na tri kontinenta.

Oaza

Raphaël i Rémi blizanci su koji, unatoč snažnoj povezanosti, primjećuju da im odnos puca. Jedan je često sam, drugi se zabavlja s prijateljima. Posljednji put zajedno odlaze na ljetno kampiranje, gdje pokušavaju zaustaviti vrijeme.

Karaoke raj

Simpatični dokumentarac uz koji je teško ne zapjevati prati najiskusniju finsku voditeljicu karaoka Evi. Ona kreće na turneju sjeverom zemlje, a nailazi na ljude čije priče dokazuju iscjeliteljsku moć umjetnosti i nastupa. Nekima su karaoke terapija, drugima sredstvo za borbu protiv stidljivosti. Sve ih spaja ljubav prema mikrofonu i pozornici, koji im pružaju utjehu u svakodnevici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije