Naslovnica Zagreb ZG Život

Centar za inkluzivni odgoj i obrazovanje će pomoći edukaciji 15.000 djece

Cilj je projekta mališane s Aspergerom, Downom ili ADHD-om uključiti u školski sustav tako da se osjećaju da pripadaju razredu.
20. rujna 2018. u 08:22 1 komentara 344 prikaza

Zašto ispit traje samo pola sata? Meni se piše sat vremena – upitala je učiteljicu Jelena, učenica drugog razreda osnovne škole. Dok se većina druge djece prilagodi onome što ne razumije, ona to ne može. Jelena, naime, ima Aspergerov sindrom, poremećaj autističnog spektra, i jedna je od 15.000 djece s posebnim obrazovnim potrebama u Zagrebu koja sudjeluju u redovnoj nastavi.

autizam Znakovi Obratite pozornost: Ovo su simptomi autizma

Da bi pomogao učiteljima, odgojiteljima i drugima koji s njima svaki dan rade, Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, potaknuo je osnivanje zagrebačkoga Centra za inkluzivni odgoj i obrazovanje.


– Ta bi ustanova putem savjetovanja i radionica educirala učitelje, pedagoge, odgajatelje i roditelje kako djecu s posebnim obrazovnim potrebama, bilo da je riječ o Aspergeru, ADHD-u ili Downovu sindromu, uključiti u školski sustav tako da se od najranijih nogu osjećaju da pripadaju razredu. No pritom se ne smije zaboraviti na njihove posebne potrebe – objasnio je Petek djelatnosti centra, za koji se nada da će biti otvoren već sljedeće godine.

autizam Prvo istraživanje Cjepivo nije uzrok autizma, no dijete bi ga moglo imati zbog ovoga

Još jedna važna djelatnost ustanove, naglasio je, sustavno je praćenje djeteta i podrška od vrtićke dobi pa sve do fakulteta i zaposlenja. 


– Nitko ne prati koliko je točno djece s posebnim obrazovnim potrebama u vrtiću, a koliko u osnovnoj školi. Nitko ne obraća pažnju na razvoj njihove prilagodbe. Nitko s njima ne radi sustavno i kontinuirano. Kroz centar se nadamo to promijeniti – dodao je.

Centar je dobio zeleno svjetlo Skupštine, a trebao bi djelovati u sklopu gradskoga Ureda za obrazovanje. Predviđeno je da se financira dijelom iz gradskog proračuna, a dijelom iz europskih fondova.

Večernji vam daruje: Ovo je stan koji može biti vaš

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Hm, da kad si osobno involviran u tužnu situaciju, probaš poduzeti nešto, jer drugačije gledaš na stvari. Vrlo korisna stvar da se omogući ljepši pogled na život ljudima kojima je to potrebno, posebno djeci.