Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec dana kasnije

Brčkati se može na osam plaža, vodu analiziraju svakih 15 dana

Spas od vrućina na zagrebačkom jezeru Jarun
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.07.2020.
u 09:33

Počinje kupališna sezona na Jarunu i Bundeku, trajat će do sredine rujna

Voda na Jarunu i Bundeku izvrsne je kakvoće. Objava je to kojom se gradska uprava pohvalila na svojim službenim internetskim i Facebook-stranicama. I ne bi to bilo ništa neobično da u svibnju nisu donijeli sasvim drukčiju odluku, koju je prije desetak dana prihvatila i Gradska skupština. Prema odluci o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanju sezone u 2020., naime, tri plaže Bundeka, odnosno istočna, zapadna i južna obala, te Malo jezero na Jarunu nisu bile određene za kupanje, već se to moglo činiti na preostale četiri plaže “zagrebačkoga mora”, Velikom jezeru, Otoku veslača, Otoku Univerzijade i Trešnjevci. Razlog? Visoka razina crijevnih enterokoka u vodi, bakterija koje upućuju na fekalno zagađenje.

Rezultat je to analize tima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, u kojemu svake godine ispituju kakvoću voda gradskih kupališta, na temelju uzoraka koji su uzeti u više navrata tijekom cijele prošle sezone te jednom ove godine. Do preokreta je, pak, došlo uzimanjem novih uzoraka prošlog četvrtka, a izvrsnom su vodu proglasili na svih osam plaža.

– Osim tog prvog službenog uzorkovanja, preliminarno ispitivanje obavljeno je 27. svibnja. Rezultati predstavljaju pojedinačnu ocjenu i odražavaju trenutačno stanje vode za kupanje jezera Jarun i Bundek. Dinamika uzimanja uzoraka provodi se prema programu ispitivanja kakvoće vode za kupanje, sukladno istoimenoj uredbi – kaže Josipa Kosić–Vukšić, voditeljica Laboratorija za pitke, površinske, bazenske i podzemne vode u “Štamparu”. Ispitivanje uključuje, dodaje, terenska opažanja, odnosno utvrđuju se meteorološki uvjeti i vidljiva onečišćenja, a potom se uzorak analizira i u laboratoriju. Kakvoća vode za kupanje, ističe, ovisi o brojnim okolišnim čimbenicima, ali i o vremenskim prilikama, kao što su temperatura i količina padalina, broj prisutnih kupača i njihovo ponašanje, održavanju jezera...

– Zbog svega toga rezultati ispitivanja podložni su promjenama iz sezone u sezonu, a također od uzorkovanja do uzorkovanja – kaže Josipa Kosić–Vukšić.

Monitoring se provodi, dodaje Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo, svakih 15 dana, a uzorci se ne uzimaju za vrijeme obilne kiše, jakog vjetra ili pojave proliferacije cijanobakterija. Nije ovo prvi put da se dogodilo da preporuke mijenjaju prije i tijekom sezone kupanja. Lani je u travnju objavljeno da je kvaliteta vode na oba jezera odlična, da bi u srpnju zabranili kupanje na Bundeku, gdje su otkrili visoke razine crijevnog enterokoka. Godinu prije uoči sezone, početkom svibnja, rekli su da kupanja neće biti na plažama Jaruna, da bi dva mjeseca poslije objavili da se voda oporavila.

No, jedna je stvar kupanje izričito zabraniti, a druga “ne preporučiti”. A tek kad se ono zabrani, tada spasioci plivače, kao što je bilo lani, ne puštaju u vodu. Jer ima i onih, uvjeravaju nas na Jarunu, koji, ako ih nitko ne spriječi da se kupaju, ne mare puno za upozorenja. No preporuke stručnjaka oko čistoće jarunskog jezera obavezno sluša Branka Kolarek, koju smo jučer ondje zatekli u šetnji sa sinom Mihaelom.

– Ne znam nikoga kome je ova voda naštetila. Nije ni nama jer redovito slušamo vijesti pa kad čujemo da se ne smije kupati zbog onečišćenja, to i ne radimo. Tako je najsigurnije – govori Branka Kolarek. A da je voda kristalno bistra i ugodna ustvrdio je i bračni par Jasna i Mario, koji se na Jarunu kupaju više od četrdeset godina.

Kupališna sezona ove godine počinje mjesec dana kasnije, odnosno danas, i to zbog pandemije koronavirusa i mjera koje je donosio Nacionalni stožer civilne zaštite, a trajat će do 15. rujna. Prema preporuci Stožera, na svakom je kupalištu nužno postavljanje dezinfekcijskog sredstva, dezinficirati se moraju i ležaljke te stolci, a potrebno je paziti i na fizički razmak od 1,5 metra.

Pravila kupanja:

1. Na sto četvornih metara kupališta, bilo morskog bilo slatkovodnog, smije istovremeno boraviti maksimalno 15 ljudi.

2. Svim se posjetiteljima i zaposlenicima savjetuje da se pridržavaju pravila udaljenosti od 1,5 metra, pa i kad su u vodi.

3. I ležaljke moraju biti dovoljno udaljene, a koncesionar ih mora dezinficirati nekoliko puta dnevno.

Komentara 3

92
92346
16:13 02.07.2020.

Jučer sam bio na kupanju u Jarunskom jezeru na otoku prema Invalidskoj plaži.Zar je moguće da ni jedan Tuš nije u funkciji isto tako i slavina za vodu za piće..Slavine ni prošle godine nisu bile postavljene očigledno od radnika je maznuo ili je to preveliki trošak za kupiti i postaviti.Zadnjih dvadeset godina sam redoviti kupač na Jarunu te vidim i poboljšanja ali isto i mnoge nedostatke koji su rezultat nemara ili nemanja vizije budućnosti.Grad koji ima u Centru grada "Zelenu oazu sa jezerom mora mnogo više upristojiti i civilizirati to zapušteno jezero i njezin okoliš.Koliko me sjećanje podsjeća bili su kupljeni čak i strojevi za čišćenje korita jezera od raznih korova i vodne drače.. Svakodnevno sam sa svojih 68.godina preplivavao jezero radi osobne vitalnosti jer sam odrastao pored rijeke Save u Sl.Brodu.Život me je poslom uputio u Zagreb te sam Savu zamjenio Jarunskim jezerom plivanjem i vožnjom bicikla.Djelatnici kojima je dano da upravljaju tim resursom nemaju viziju i pogled u budućnost da stvore turističku i sportsku destinaciju. Moram ih nazvati slijepcima.i mediokritetima.U Njemačkoj,Švicarskoj bi država te poduzetnici stvorili raj na zemlji dok oni koji imaju takvu mogućnost što zbog lijenosti i prosvijećenosti ponekad imam dojam da maliciozno opstruiraju da se stvori Disneyland na korist svih zagrepčana.

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
07:37 02.07.2020.

bila bi voda i čišća da raznio pametnjakovići tamo ne kupaju svoje zmazane pse

IG
igorl
10:37 01.07.2020.

Ne bi me puskom natjerali u te barustine da se kupam. Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije