Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeta i emotivna priča

Borna i Nika zapeli su u vremepolovu koji ih je odveo na Črnomerec osamdesetih godina prošlog stoljeća

Zagreb: Ulični sat na Črnomercu pokazuje različito vrijeme
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
27.02.2024.
u 18:00

Kazalište ističe kako nedugo nakon objavljivanja ovaj avanturistički roman za djecu i mlade postao pravi hit među čitateljskom publikom i najčitaniji roman 2017. godine.

Praizvedba napete i emotivne zagrebačke priče Krešimira Butkovića "Bornin vremeplov" bit će postavljena u petak, 1. ožujka u Gradskom kazalištu Žar ptica. Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, a autor glazbe Zvonimir Dusper.

Igraju glumci Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

Dramaturginja Nina Skorup napominje kako se u Borninom vremeplovu u dječju svijest na sceni uvodi i tzv. ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti odustajući od tabuiziranja i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i "ozbiljno" bez stigmatizacije.

Zgrada Ciglane Zagreb 09.09.2018., Zagreb - Zgrada Ciglane Zagreb na Crnomercu. rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kazalište ističe kako nedugo nakon objavljivanja ovaj avanturistički roman za djecu i mlade  postao pravi hit među čitateljskom publikom i najčitaniji roman 2017. godine.

Djeca su, naglašava kazalište, s radošću prihvatili putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije. Napominje kako je okosnica Butkovićeva romana dječak Borna koji je odlučio da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost u vrijeme kad mu je otac bio živ. 

Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike - u tom i uspijeva. Međutim vremeplov se pokvari i oni "zapnu" u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerec.

U radnji su se spojili autobiografski podatci autora Krešimira Butkovića i njegovog brata, koji su u osamdesetima bili djeca, navodi Žar ptica. Autor Butković kaže kako je većina likova stvarna pa je roman i posvetio svojoj "škvadri" u mladosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije