Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gledali smo novi film

"Dnevnik Pauline P." prava je komedija za današnje klince

Foto: JAKA PRODUKCIJA
20.03.2023.
u 15:42

Već neko vrijeme nazire se renesansa hrvatskog dječjeg filma, čemu pridonosi i ekranizacija omiljene knjige Sanje Polak

Velikom subotnjom premijerom u krcatom zagrebačkom Kinu SC publici je predstavljen "Dnevnik Pauline P.", filmska ekranizacija omiljene knjige Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca. Paulina P. inteligentna je osnovnoškolka bujne mašte, čija se uloga najpopularnije učenice 3.c razreda zatrese kada u kolektiv dođe nova učenica Ana.

"Dnevnik Pauline P." za današnje je klince ono što su knjige o Koku bile za generacije odrasle u osamdesetima i devedesetima, a starijim generacijama "Junaci Pavlove ulice" – priča smještena u njihovu stvarnost koja se događa između škole i kuće, u katkad čak zastrašujućim avanturama, dječjim ljubavima i sukobima, obilježena generacijskim slengom i omiljenim predmetima (u filmu se itekako bulji u mobitele, ali isto tako i istjeruje duha iz napuštene kuće, kao što su to radile generacije prije). Knjiga je to koja na klincima razumljiv i inteligentan način, bez dociranja, govori o njima važnim temama: od odnosa u obiteljskom okruženju do školskih uspjeha i neuspjeha. Ne čudi zato da je riječ o jednoj od najomiljenijih lektira za današnje klince, koja je nedavno u Žar ptici dobila i svoju kazališnu inačicu.

U naslovnoj ulozi Hitrecova filma jednostavno je fenomenalna Katja Matković, kojoj bi na opuštenosti pred kamerama mogli pozavidjeti i neki odrasli glumci. U ulozi njene vrckave mame također je sjajna Judita Franković Brdar, a kao rastreseni, distancirani otac Saša pojavljuje se Igor Kovač. Kada bismo dodjeljivali nagrade za najbolju mušku ulogu, ona bi ipak pripala Borku Periću, koji se u komičnom žanru itekako dobro snalazi, a svojim je glumačkim habitusom savršeno "legao" u ulogu otkačenog školskog profesora, zaljubljenog u profesoricu koju tumači Iskra Jirsak. U sporednim dječjim ulogama ističu se Ramona Ivanda kao Paulinina najbolja prijateljica Nikolina te Aria Dunda kao eterična Ana.

Film "Dnevnik Pauline P." žanrovski je negdje između komedije, fantastike, drame i avanture, baš kao što često djeluju životi naših najmlađih. Fragmentirana naracija svojom je dinamikom vjerna predlošku i sigurno će dobro leći klincima kojima je raspon pozornosti uvelike određen kratkim videima na internetu, dok bi starijim gledateljima na trenutke moglo zafaliti konzistentnije dramaturške niti. Povremena lutanja naše pozornosti, srećom, istopit će se u neodoljivom koloritu kamere Dragana Markovića, uzbudljivoj glazbi Darka Hajseka i razigranoj montaži Slavena Zečevića.

Cijeli tim, koji uključuje i scenaristicu Doru Delbianco, scenografkinju Tajanu Čanić Stanković, kostimografkinju Ivanu Zozoli Vargović i majstoricu maske Snježanu Gorup, kao i bandu mladih glumaca u kojoj se u ulogama dječaka ističu i Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić, napravio je sjajan posao koji pridonosi dojmu da se, nakon znanstvenofantastičnog "Moj dida je pao s Marsa" u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree-Škop i animiranog "Cvrčka i mravice" Luke Rukavine, možemo nadati pravoj renesansi hrvatskog dječjeg filma, koja je ključna za odgoj novih generacija i razbijanje sada već deplasiranih predrasuda o hrvatskom filmu.

FENOMENALNA KATJA MATKOVIĆ u naslovnoj ulozi Pauline održala je lekciju o opuštenosti pred kamerama iz koje bi mogli učiti i neki odrasli glumci
Foto: JAKA PRODUKCIJA

Temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuku za gledanje "Dnevnika Pauline P." u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama, a dobra je vijest i da dvostruki kraj u kojem svjedočimo transformaciji štreberka Ratka u mladog frajera kojeg Paulini otima upravo omražena Ana otvara mogućnost za filmske nastavke ove priče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije