Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
39. manifestacija

Bliži se slavlje Jurjeva u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki, a “Turopoljski kries v dvorišću” i ove će godine snimiti dron

Foto: Centar za kulturu Novi Zagreb
1/3
18.04.2024.
u 13:52

U subotu će proslava najvećeg zaštitnika Turopoljaca krenuti u Društvenom domu u Odri, gdje će se uz široku gastro ponudu održati sajam zadruge Osnovne Škole Odra, večernji kulturno-umjetnički program i zabavne radionice za djecu i odrasle

Bogatim programom 39. manifestacije u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki započet će slavlje turopoljskog Jurjeva, blagdana posebno važnog za poljoprivrednike i stočar jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju te nagovještava početak nove gospodarske godine.

U subotu će proslava najvećeg zaštitnika Turopoljaca krenuti u Društvenom domu u Odri, gdje će se uz široku gastro ponudu održati sajam zadruge Osnovne Škole Odra, večernji kulturno-umjetnički program i zabavne radionice za djecu i odrasle. Ovim aktivnostima predstavit će se jurjevski običaji, kako bi se nastavio njegovati autohtoni tradicijski izričaj.

VEZANI ČLANCI:

 

Večer uoči blagdana proljeća stanovnici će petu godinu za redom moći sudjelovati u akciji “Turopoljski kries v dvorišću”, kako bi paleći krijesove u blizini svoga doma obnovili stare običaje i zazvali zelenilo i plodnost. Duh tradicije i uspomene zabilježit će dron koji će obuhvatiti cijelo područje iznad Odre, Hrašća i Male Mlake.

U Hrašću stanovnici pale krijes u 19:00 sati, u Maloj Mlaki u 19:30, a u Odri u 20:00. Oni koji žele da njihovi krijesovi budu snimljeni iz zraka trebaju potvrditi svoje sudjelovanje na broj mobitela suradnika iz KUD Mladost i KUD Orač, a oni koji ih snime mobitelima videozapise trebaju poslati do 26. travnja na mail kriesvdvoriscu@gmail.com.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije