Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razorili ju potresi

VIDEO Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Marka, brojnim vjernicima na misi pridružio se i Plenković

Zagreb: Prva misa u crkvi sv. Marka nakon obnove od potresa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/40
Autori: Hina, Ida Balog
03.12.2023.
u 18:18

Ova crkva nije tako teško stradala kao neke druge, u prvom redu zato što zvonik nije bio destabiliziran. Međutim, bila je vrlo složena zbog specifičnosti svodova i zbog i simboličke i baštinske vrijednosti – objasnila je Obuljen Koržinek

U povodu završetka obnove Crkve sv. Marka održani su u nedjelju misa i blagoslov tog objekta prepoznatljivog po krovu s grbovima Zagreba i Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, nakon čega je premijer Andrej Plenković izjavio da se obnavlja više od 150 javnih i kulturnih objekata.

Premijer je u izjavi novinarima nakon mise rekao da je riječ o velikom projektu koji je nakon potresa trajao skoro tri godine, za što je osigurano 6,1 milijuna eura EU sredstava i 205.000 eura iz proračuna. Istaknuo je kako mu je drago i zbog župnika i župljana te crkve koja je i simbol identiteta Zagreba, ali Hrvatske, te zbog vrlo vidljivog napretka obnove sakralne i kulturne baštine.

– Više od 100 crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji je nastradalo u potresu, a putem Ministarstva kulture obnavlja se više od 150 objekata kulturne baštine, sakralne baštine, javnih objekata i sve to skupa nastojimo odraditi na najkvalitetniji mogući način – naveo je Plenković.

S obzirom na to da su na Trgu svetog Marka i dalje postavljene sigurnosne ograde, premijer je na upit novinara rekao kako će sigurnosne službe napraviti procjenu.

– Naći će se način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a s druge strane omogućit će se i sigurnost Vlade i Sabora. Ograde su tu od trenutka kada je na ovu zgradu Vlade, dakle simbola institucija vlasti, počinjen teroristički napad – kazao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI: 

Obnova bila složena zbog specifičnih svodova i baštinske vrijednosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela je kako su radovi na crkvi završili još ovog ljeta, a završavali su se samo neki restauratorski radovi. Jedan dio sredstava, istaknula je, osiguran je i putem Hrvatskog restauratorskog zavoda za cjelovitu obnovu i za restauraciju vrlo vrijednih umjetnina u samoj crkvi.

– Ova crkva nije tako teško stradala kao neke druge, u prvom redu zato što zvonik nije bio destabiliziran. Međutim, bila je vrlo složena zbog specifičnosti svodova i zbog i simboličke i baštinske vrijednosti – objasnila je.

VEZANI ČLANCI: 

Navela je kako je većina od 150 projekata obnove na vrijeme završila konstrukcijsku obnovu. Oko 120 zgrada obnavlja se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a sakralni objekti, do završetka rekonstrukcije nastavit će se obnavljati nacionalnim sredstvima. 

– Ova crkva je otvorena za javnost danas. Pristup u crkvi ni u jednom trenutku neće biti onemogućen. Crkva je bila u obnovi, a sada će se donijeti odluka kako će se osigurati nesmetan prilaz, ali moramo uvažavati mišljenja sigurnosnih službi i dok postoje rizici, ova zgrada ili bilo koja druga zgrada mora imati zadovoljavajuću razinu zaštite – poručila je Obuljen Koržinek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije