Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više vole domaće

Blagdanski Zagreb nudi sliku horora, a ne čarolije

advent u zagrebu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
26.11.2013.
u 08:10

Hrenovke i fritule pokraj šalica sa slikama glazbenih i filmskih zvijezda ili maski za mobitele, slatkiši, ukrasi za bor, kuhano vino i kobasice koje vise sa štanda

Blagdanski Zagreb nudi sliku horora, a ne čarolije. Problem je u načinu upravljanja pješačkom zonom i poništavanja mjesta, u ovom slučaju prostora oko svih javnih plastika, što je pokazatelj vulgarne destrukcije grada i dokaz nepostojanja kulture prostora – komentirao je tako Saša Šimpraga, autor knjige “Zagreb, javni prostor” i voditelj platforme 1postozagrad, adventski sajam koji je jučer počeo u centru grada.

Blokirane skulpture

Osim što se i ove godine na brojnim štandovima i u adventskim kućicama može pronaći baš sve, od igle do lokomotive, mnogi su građani i stručnjaci komentirali da zbijene kućice neprimjereno zaklanjaju djela utjecajnih hrvatskih umjetnika.

Tako je Kožarićevo Prizemljeno Sunce jučer bilo gotovo neprimjetno pokraj velikih reklama i plavo-bijelih drvenih stolica štanda Zagrebačke frajle gdje se prodaju kobasice, vina, rakije, paprenjaci i ostale blagdanske delicije.

Na isti je način “nestao” i Kožarićev Crveni znak ispred hotela Dubrovnik.

– Zaklonjena je i skulptura “Razlistana forma” Vojina Bakića u Gajevoj. Blokirana je javna klupa i onemogućen je pristup sastajalištu. Kućice bi trebalo postavljati tako da se uvažava svrha i narav lokacije – poručio je Šimpraga.

Hrenovke i fritule pored šalica sa slikama glazbenih i filmskih zvijezda ili maski za mobitele, slatkiši, ukrasi za bor, kuhano vino i kobasice koje vise sa štanda samo su dio šarolike ponude ovogodišnjeg adventa u Zagrebu.

Više vole domaće

Cijene proizvoda nisu se bitno mijenjale u odnosu na lani, no neki su se potrudili i kreativnim idejama privukli građane jer kriza se, ističu, i te kako osjeti. – Nudimo hotdog Bruce Lee s blagim umakom i Chuck Norris s ljutim umakom. Građani su oduševljeni i Chuck se najviše kupuje – kazala je Martina Balen koja treću godinu ima kućicu na adventskom sajmu.

Petar i Petra Krhen ručno izrađuju ukrase za bor od domaćeg stakla. Najnovija su im ponuda ove godine kuglice u obliku likova iz bajki. Ne smetaju im, kažu, štandovi s kineskom robom jer, sudeći po zainteresiranosti, građani ipak više vole i kupuju domaće proizvode.

Komentara 24

ST
stefj
11:01 26.11.2013.

Tja, da novinari napišu kako je lijepo, onda bi građani uživali, ovako kada napišu da je ružno, onda građani samo pljuju. Tak je to. Zagrebačkim vlastima ne bi škodilo malo svratiti do Graza, Beča ili Munchena da vide kako je to tamo napravljeno (nema neke velike razlike, samo je možda standardizirano), a ne bi škodilo i da novinari malo posjete te gradove. A da ima i puno gorih štandova i sajmova, dovoljno je da malo posjete Italiju, pa da vide što znači natrpati trgove štandovima...

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
10:06 26.11.2013.

Pa meni je to OK. Jeste zakrceno i tesko se moze proci i nista se ne vidi ali...gde to smestiti ? Da izbace na velesajam sumnjam da bi neko otisao ! Tako je i u Becu ali je Bec mnogo veci pa ima prostora u samom centru.

ER
EUGEN ROMMEL 2
10:00 26.11.2013.

horor je bio i gay pride pa ste ga svi hvalili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije