Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bilo bi dobro da se češće kontroliraju podzemni kontejneri

Problem su im zeleni otoci koji su na prometnim lokacijama, a nemaju ni reciklažno dvorište. No mobilnu bi varijantu uskoro mogli dobiti
15. prosinca 2018. u 12:40 0 komentara 22 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Da bi odložio papir, plastiku ili staklo na zelenome otoku, stanovnik četvrti Donji grad mora autom stati posred ceste, upaliti sva četiri žmigavca i munjevitom brzinom pobacati onoliko otpada koliko stigne prije nego što svojim blokiranjem ceste stvori prometni kolaps i na sebe navuče hordu bijesnih vozača. Zelenih je otoka u četvrti, naime, 47, od kojih 28 ima sve kontejnere, odnosno spremnike za papir, plastiku, metal, staklo i tekstil, no većina ih se nalazi na prometnim žilama kucavicama Zagreba poput Boškovićeve i Hebrangove koje čine Zeleni val.

Zagreb: Zeleni otoci i kontejneri smeća u Gornjoj Dubravi Gornja Dubrava Stiže reciklažno dvorište. Mobilnu varijantu dobivaju početkom 2019.

Nema kašnjenja

Kvart je star, male površine i pun uskih ulica, objašnjava predsjednik Vijeća gradske četvrti Petar Paradžik, pa zato ne postoji sretno rješenje za zelene otoke. Kamo god ih postavili, kaže, nekome će smetati jer nema lokacije kojoj korisnici mogu prići automobilom a da ne blokiraju promet.

 | Autor : VL Foto: VL Zeleni otoci samo su jedan od problema s otpadom u Donjem gradu. Paromlinska je ulica, naime, jedna od dvije u Zagrebu u kojoj se nalaze podzemni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, no unatoč redovnom odvozu, ponekad se događa da se ti spremnici toliko napune da se iz njih prelijeva u korito ispod. Spremnici se prazne bez kašnjenja tri puta tjedno, ističu u Zagrebačkom holdingu, no Paradžik smatra da situaciju treba poboljšati.

– Podzemni kontejneri trebali bi se češće kontrolirati i isprazniti čim se primijeti da su puni, a ne prema rasporedu – kaže. Isto, dodaje Paradžik, vrijedi i za odvoz komunalnog miješanog otpada.

Podsused-Vrapče Čistoća u mom kvartu Treba preseliti odlagalište jer ljudima smeta buka sa sadašnje lokacije

Muče se s prostorom

Bilo bi sjajno, ističe također, kada bi četvrt imala svoje reciklažno dvorište, no ne postoji prostor u koji bi ga mogli smjestiti, pa većina stanovnika odlazi na Gornji grad, gdje se nalazi njima najbliže odlagalište. U planu je montiranje mobilne varijante, no pregovori su, kaže Paradžik, još u tijeku.

A kada bi postojalo reciklažno dvorište, stanovnici bi onamo mogli odvesti i svoj glomazni otpad. No to zasad nije moguće, a prema zakonu odlaganje krupnog otpada na javnim površinama strogo je zabranjeno. Stoga im regulativa omogućuje da dvaput godišnje besplatno naruče odvoz glomaznoga otpada, a maksimalna je zapremnina dva kubična metra.

Čistoća u mom kvartu Žele podzemne kontejnere, a dobro bi im došlo i još kompostera

No taj odvoz dvaput godišnje, kaže Paradžik, za mnoge je nedovoljno čest pa zato nerijetki stanovnici kvarta svoje rabljene kaučeve, pokvarene hladnjake i stare perilice ostavljaju ispred zajedničkih prostorija ili u hodnicima i dvorištima zgrada.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.