Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTRADALI PROSTORI

Bandić zbog potresa šest stranaka oslobodio najamnine, među njima i svoju

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
03.05.2020.
u 07:00

Žutu je oznaku dobio talijanski paviljon na Velesajmu, koji ima status kulturnog dobra pa je jedna od prepreka za realizaciju projekta “Manhattan”.

Ma ne treba to isticati, ljudima su stradali domovi. Stranka će se snaći – na pitanje kako to da dosad uopće nije spomenuo da je zagrebački ogranak SDP-a nakon potresa postao “beskućnik”, odgovara nam prvi čovjek metropolske partije Gordan Maras. Zgrada u Praškoj 2, gdje je sjedište Gradskog odbora SDP-a, neuporabljiva je, kazao nam je Maras, a kao alternativu uredima koji se ondje prostiru na 262 četvorna metra zagrebački će pripadnici stranke vjerojatno koristiti prostorije na Iblerovu trgu.

Četvorni metar sedam kuna

Zasad, kaže, to ne rade jer ionako presice, kao i ostale sastanke, zbog koronavirusa održavaju na otvorenom ili putem interneta, a planiraju tako i u sljedećem razdoblju. Jer ne može SDP ni u 200 kvadrata gradskog prostora koji im je na korištenje dodijeljen u Hatzovoj 12.

– Točnu štetu za taj prostor ne znam, a dinamiku njezina rješavanja diktirat će Grad – kaže Maras.

Njegova je stranka Gradskoj upravi i prijavila štetu te je tako oslobođena plaćanja najamnine do daljnjeg. Ukupnu površinu od 462 kvadrata, koja se mjesečno plaća oko 3200 kuna, prestali su na račun Grada uplaćivati 1. travnja, i to odlukom gradonačelnika Milana Bandića. Nije gradski SDP jedini jer prvi je čovjek metropole zbog štete od najma “oslobodio” i svoju Stranku rada i solidarnosti, koja inače svaki mjesec za gotovo 150 kvadrata u Praškoj 2 izdvaja oko 1050 kuna, kao i SDP-ove susjede iz Hatzove 12, Reformiste Radimira Čačića, koji na raspolaganju imaju 162 četvorna metra za otprilike 1100 kuna mjesečno.

VIDEO: Ovako je izgledao Zagreb točno mjesec dana nakon potresa

Do daljnjeg nema računa ni za Hrvatsku demokršćansku stranku za prostor u Palmotićevoj 13, površine 265 kvadrata, kao ni za Neovisne za Hrvatsku Brune Esih za 189 četvornih metara u Jurišićevoj 5, a najam već mjesec dana ne mora platiti ni Nezavisna lista Zagreb za Petrinjsku 73. Bivša stranka nekadašnje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek upravo na toj adresi u najmu ima 120 kvadrata, a da ne zbrajamo mjesečni ceh za svakog posebno, spomenut ćemo samo da je Zaključkom o dodjeli gradskih prostora na korištenje četvorni metar za stranke u samom centru grada šest ili sedam kuna, ovisno o tome je li u pitanju nulta ili prva zona.

A zgrade u kojima se nalaze te stranke predstavljaju samo dio od 1128 gradskih objekata, koliko ih je na jučerašnji dan bilo na popisu oštećenih. Među onima koji su “u crvenom” proglašeno je i osam hostela u Gradu mladih, kojima je narušena statika i prijeti urušavanje krovišta.

– Riječ je o samostojećim kućicama, smještajnim objektima u kojima su odsjedala djeca koja su došla u školu u prirodi. Čekamo detaljni pregled, veći dio hostela je dobilo žutu oznaku, njih 16, a “u zelenom” su zajednički prostori, poput upravne zgrade, one u kojoj je restoran i recepcija – kaže Miroslav Ćulk, voditelj Grada mladih.

Na listi i stadion u Maksimiru

“Žuti” su, među ostalim, maksimirski stadion, mirogojske Arkade, kapelica sv. Jurja u parku Maksimir, Knjižnica Marije Jurić Zagorke na Krvavome mostu te Centar za kulturu i informacije u Maksimiru, a popucala su i stakla na nekim objektima Zagrebačkog velesajma, u kojem kažu da ni za jedan nije upitna statika. Oznaku “uporabljivo s preporukom” dobilo je 13 objekata, u koje se ubraja većina paviljona, ali i upravna zgrada.

“U žutom” je, pak, upravo jedan od onih koji su bili svojevrsna prepreka realizaciji “zagrebačkog Manhattana”. Riječ je o talijanskome paviljonu, koji se zbog statusa kulturnog dobra ne smije rušiti, a u potresu su mu popucala stakla te je dobio žutu naljepnicu. Paviljon je to koji je obilježen brojem 15, a ulaz mu krase četiri armiranobetonske, u zeleno obojene obrnute piramide sagrađene po zamisli talijanskog arhitekta Giuseppea Sambita.

1/30

Što se ostalih objekata Velesajma tiče, onaj ulazni u upravnu zgradu dobio je zelenu oznaku, a još nisu pregledani klizalište, poslovni prostor u paviljonu 1 u kojem je atletska dvorana te paviljon 18. Zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića i ona Skupštine u Ćirilometodskoj proglašene su “zelenima”, odnosno barem tako stoji na potres.zagreb.hr, internetskoj stranici na kojoj je Grad popisao objekte u svom vlasništvu.

– Ima većih i manjih pukotina na zidovima i stropovima. Velika su oštećenja, pak, na stropu “A dvorane”, a vidljiva su i ulegnuća s donje strane. Urušeni su i dimnjaci te dio zabatnog zida prema dvorištu Freudenreichove – navodi se ondje za zgradu Gradske skupštine. 

 

Komentara 34

Avatar film
film
07:15 03.05.2020.

prekrasni su...

Avatar freen
freen
07:38 03.05.2020.

a Maras nezna jeli bi kakio ili piškio.

DU
Deleted user
07:39 03.05.2020.

kad je za obostrano zadovoljstvo krimosi se mogu i poljubiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije