Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bit će penala

Bandić riskira kaznu EU, ne zatvori li Jakuševac do 2018.

07.03.2012., Zagreb -  Tvrtka Viadukt onemogucila je ulazak kamiona na odlagaliste otpada Jakusevac zbog duga Holdinga od 5 milijuna kuna. Nakon 3 sata blokade, spor je rijesen te su kamioni ponovno poceli odlagati otpad.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Željko Lukunić/PIXSELL
22.02.2016.
u 14:07

Za gradnju spalionice treba najmanje četiri-pet godina, što znači da Grad ne može poštovati rokove. Italija je kažnjena s 40 milijuna eura

Zagrebački plan gospodarenja otpadom podrazumijeva gradnju spalionice otpada u Resniku, projekta čija realizacija nije ni počela pa je gradonačelnik Milan Bandić najavio mogućnost da se odlagalište Jakuševac na životu održi do 2024. ili 2028. godine.

U generalnom urbanističkom planu stoji da Jakuševac može raditi do 2018. godine, no Bandić je istaknuo da to nije posve točno.

– Trebaju se zatvoriti neusklađena odlagališta, a Jakuševac je usklađeno odlagalište. Učinit ću sve da to napravim intenziviranjem odlaganja otpada i povećanjem postotka odvajanja – kazao je Bandić očito svjestan da Grad ne može poštovati zadane rokove. Za gradnju spalionice, u najboljem slučaju, treba četiri do pet godina. Bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kaže da je Zagreb dužan, prema pristupnom ugovoru s EU, odlagalište zatvoriti do 2018. godine te da je točno da odlagališta mogu postojati, ali ne u aktualnom obliku.

– Odlagati se može obrađeni otpad, odnosno ostaci koji ostanu nakon reciklaže i oporabe otpada mehaničko-biološkom obradom ili nekom drugom tehnologijom. Ne može se odlagati miješani komunalni otpad kao što se sada radi – objasnio je Zmajlović.

Ne zatvori li se i sanira odlagalište, Hrvatskoj a onda i Zagrebu koji proizvodi 40 posto otpada u državi, prijete kazne Europske unije. Kazne su individualne, a Italija je prije dvije godine kažnjena s 40 milijuna eura.

Komentara 8

TR
Trnjanec
16:39 22.02.2016.

Ne riskira on, riskiramo mi koji ovdje živimo. Boli njega ona stvar i za nas i za kazne.

DU
Deleted user
18:31 22.02.2016.

Bandić riskira?? Pa neće ju on iz svog džepa platiti pa ga baš boli briga. Mi ćemo platiit. Uvijek i sve mi plaćamo.

R0
R00kie
16:21 22.02.2016.

boli ga briga, placaju gradjani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije