Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić olakšava građanima plaćanje komunalnih dugova

U 100 postotnom iznosu bit će oslobođeni građani kojima je prosječan prihod po članu obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj
15. svibnja 2017. u 15:30 15 komentara 3124 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je danas građane koji su se našli u teškoj financijskoj situaciji i protiv kojih je pokrenut postupak ovrhe zbog neplaćanja računa za komunalne usluge da podnesu zahtjev za odgodom plaćanja, obročnom otplatom, otpisom zateznih kamata i otpustom dijela odvjetničkih troškova postupka.

milan bandić Simbolična gesta Milan Bandić za 'roditelje heroje': 5250 kuna neto za prvih 100 majki odgajateljica

Riječje o mjeri za 11.200 građana koji imaju mala primanja i koji dugi niz mjeseci i godina nisu u mogućnosti platiti režijske troškove za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, kazao je Bandić predstavljajući novu mjeru. Oni će u idućih par dana dobiti dopis da se jave u Zagrebački holding i Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet te podnesu zahtjev za odgodom plaćanja i otpisom kamata.

"To je humano, socijalno, solidarno i odgovorno, kontinuitet odgovorne, solidarne i socijalno pravedne politike Grada Zagreba", rekao je Bandić. Pritom je odbacio da se ta mjera donosi u predizborne svrhe.

"Ja ne znam što je predizborna kampanja, što je predizborni štos. Sve što smo dosad radili i sve mjere  koje smo usvojili nismo nikad dirali niti ukinuli, a nećemo ni ovu. Ali u konačnici ću vam reći do kraja. Pa što ako  je i to?", kazao je Bandić, odgovarajući na upit novinara zašto mjeru predstavlja šest dana prije lokalnih izbora.

Zahtjev za odgodom plaćanja, obročnom otplatom i otpisom zateznih kamata za račune za vodu, plin i odvoz smeća, kao i otpustu dijela troškova postupka mogu podnijeti građani s prebivalištem u Zagrebu protiv kojih je pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćanja računa, koji imaju prosječna neto mjesečna primanja po članu kućanstva u posljednja tri mjeseca jednaka ili manja od 2200 kuna ili koji su  korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Građani s malim primanjima mogu se također dijelom ili u cijelosti osloboditi plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu uz nešto drugačije uvjete. U 100 postotnom iznosu bit će oslobođeni građani kojima je prosječan prihod po članu obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj koja je u 2016. iznosila 5685 kuna ili oni koji primaju socijalnu pomoć.  

Oni s prihodima po članu domaćinstva manjim od 40 posto prosječne mjesečne plaće bit će oslobođeni komunalne naknade u 75-postotnom iznosu, a oni s prihodom po članu domaćinstva manjim od 50 posto prosječne plaće za 50 posto iznosa komunalne naknade.

Analiza predizbornih poruka Bandić “oživio”, Anka se šali, a alternativni Tomašević baca fraze Savica Ritam grada Čuvari parka ne izlaze iz njega unatoč što je Bandić ugasio bagere do kraja izbora Milan Bandić u Vukovaru Vidljivo blijed Bandiću pozlilo na putu prema Vukovaru?
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • kažemja:

  I baš se sada toga sjetio , 5 dana prije izbora? Kasno ti je Miki , prekasno!!

 • miroslavmada:

  S cijim novcima? Posao ljudima treba.

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Bravo, voljeni naš gradonačelniče. Pred svake izbore poklanjaj tuđe, opraštaj na tuđ račun, dijeli tuđe, razbacuj se onim što nije tvoje. U godinama između izbora podiži cijene usluga, ulaži u preskupe i loše izvedene investicije. Tako se to radi, tako ... prikaži još! to čini najsposobniji gradonačelink u Hrvatskoj, ljubav naša jedina i vječna. Želimo ti još jedan bezbrižan mandat na radost svih bića u Svemiru. A onda... kom' raštika, kom' kupus, a kom' iz rupe zmija ljuta.