Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAZMAJENJE Družba braće hrvatskog zmaja primila sedmoricu novih članova

Bandić i biskup Bogović postali hrvatski zmajevi

bandic-txt.jpg
import
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
17.02.2007.
u 23:23

Na zvuk gonga Meštarski zbor Družbe braće hrvatskog zmaja ušao je jučer u vitešku dvoranu nad Kamenitim vratima. Obred zazmajenja sedmorice novih zmajeva mogao je početi.

Kruh i sol
Kandidati su bili biskup gospićko-senjski Mile Bogović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Dinama Mirko Barišić, liječnik Tonči Visković, znanstvenik Ivan Hrvoić, gospodarstvenik Bruno Kendjel i Kristijan Skočibušić, profesor i Večernjakov novinar. Meštar obrednik triput je žezlom lupio o pod i sedam kandidata ušlo je u dvoranu i u tišini se postrojilo pred Meštarskim zborom.

– U znak dobrdošlice po drevnom hrvatskom običaju nudimo vas kruhom i solju – rekao im je veliki meštar Dragutin Feletar Zmaj Velikootočki. Nakon što su obredno prizalogajili kandidati su izjavili da u Družbu pristupaju svojom slobodnom voljom i da su spremni poštovati pravila Družbe – Ordo draconicus.

– Položite desnu ruku na stijeg – naložio je veliki meštar, a kandidati su poslušno pristupili najsvečanijem dijelu obreda – prisezi. Prisegnuše i odabraše svoja zmajska imena i ispiše iz kaleža vino pomiješano s pepelom hrvatske lipe.

Biskup Mile Bogović postade Zmaj od Krbave, Mirko Barišić Zmaj Levanjsko Varoški, a Milan Bandić Zmaj od Kamenitih vrata IV. Osim zmajskih imena odabrali su i u kojoj od sekcija žele djelovati, a to su učinili odabirom jedne od sedam obrednih svijeća, svake u svojoj boji.

– Sekcija za kulturu, crvena boja! – uskliknuo je četvrti po redu Zmaj od Kamenitih vrata, na što mu je meštar protonotar donio svijeću.
– To je tvoja luč – rekao je svečano protonotar, na što su kandidati odgovarali: “To je moja luč!”

Sedam sakramenata
Da bi obred zazmajenja bio potpun, preostalo je još samo da se novi zmajevi izgrle s meštrom protonotarom i izgovore zmajsko geslo.

– Pro aris et focis Deo propitio! (u prijevodu: Za žrtvenike i ognjišta s Božjom milošću!) – izgovorili su zmajevi i za nagradu dobili lente trobojnice i značke Družbe.

– Zmaj od Kamenitih vrata zaštitnik je Zagreba i ja ću tu dužnost ispuniti – rekao je Milan Bandić, a uime svih kandidata na primanju u Družbu zahvalio je novopečeni Zmaj od Krbave.

– Nas sedmorica smo kao sedam sakramenata, a sedam ima i onih drugih stvari. Nemojte me krivo shvatiti – našalio se u zahvali prije zakuske biskup Mile Bogović.


Dobar stari kućni odgoj

Da bi postali zmajevi, kandidati su morali proći šestomjesečnu kušnju za koje su morali dokazati da su dostojni ući u Družbu. Osim prisustvovanja zmajskim sijelima morali su se iskazati humanitarnim ili kulturnim radom te pokazati poniznost, praštanje, poštovanje i dobar stari kućni odgoj na čemu se temelji Družba. Nakon kušnje, o kandidatima glasa Meštarski zbor koji odluku mora donijeti jednoglasno. “Kao zmaju vam je planuti ognjem domovinske ljubavi”, poručio je veliki meštar sedmorici kandidata koji su se obvezali raditi na boljitku Hrvatske i hrvatskoga naroda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije