Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bageri srušili bivšu tvornicu Ševčik. Gradi se moderna zgrada

Investitor je VMD Promet čiji direktor kaže da imaju sve dozvole za gradnju.
15. siječnja 2014. u 20:26 3 komentara 6086 prikaza
prvomajska
Foto: Jakov Novak
Pogledajte galeriju 1/5

Kompleks bivše tvornice braće Ševčik, poznatije kao Prvomajska, u kojoj su se izrađivali alatni strojevi, u ponedjeljak ujutro počeo se planski rušiti. Ondje bi trebala niknuti stambeno-poslovna zgrada investitora VMD Prometa, koji je zadužen i za projekt u Strojarskoj. Kompleks tvornice, koji se smjestio na križanju Grahorove i Ulice grada Mainza, počeo se graditi još 1928. godine, a tijekom sljedećih desetljeća bio je dograđivan. Danas ima status kulturnog dobra kao dio povijesne urbane cjeline grada Zagreba, no ne i onaj spomenika kulture.


– Kao kulturno dobro, na kompleks se primjenjuje sustav zaštite koji podrazumijeva zaštitu osnovnih elemenata povijesne urbane strukture i pejzažnih vrijednosti te pojedinih skupina i pojedinačnih građevina – objašnjava Goran Arčabić, viši kustos Muzeja grada Zagreba.

Arčabić se više godina bavi istraživanjem industrijske baštine Zagreba te smatra da taj kompleks zbog kulturne vrijednosti ne bi trebalo rušiti, već očuvati.

– Upotreba konstrukcijskih elemenata, materijala i primjena oblikovnih rješenja odgovara dosezima industrijske arhitekture prve polovine 20. stoljeća. Prepoznatljivost sklopa sastoji se u izvedbi objekta u kojemu se izvorno nalazila peć ljevaonice – kaže Arčabić.

Iako se ruši većina kompleksa, pa i stambena zgrada u Grahorovoj ulici spojena s kompleksom, upravo će objekt u kojem se nalazila peć jedini ostati nakon rušenja.

– Restaurirat ćemo objekt i ukomponirati u novi prostor. Kulturnu vrijednost kompleksa procijenio je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i odlučio da se može rušiti sve osim te zgrade. Odluku poštujemo. Promijenili smo cijeli projekt kako bismo zaštitili taj objekt – objasnio je Željko Vučemil, direktor VMD Prometa. 


Tako je odlučeno, dodaje, jer se godinama kompleks nadograđivao i time se izgubila kulturna vrijednost.
Dio industrijske povijesti grada tako će se naći okružen modernim poslovnim prostorima i, kako nagađaju okolni stanari, jednim trgovačkim lancem.

>>Najam stana do 50 m2 u Zagrebu za 144 eura

>>Ne može graditi hotel jer je susjedu legaliziran bespravni ugostiteljski objekt

Ruši se i kuća naslonjena na tvornicu

Stambena kuća u Grahorovoj ulici 7 naslonjena na kompleks rušit će se zajedno s tvornicom. Stanari te kuće su isplaćeni.

– Pradjed je sagradio kuću, tu živim cijeli život, tako da za mene ima ogromnu sentimentalnu vrijednost. No da se nas pitalo, rušili bi je prije 15 godina. Skupa je za održavanje, režije su 5000 kuna mjesečno, plaćamo spomeničku rentu i to je financijska rupa bez dna – govori stanar Alan Klement.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Vito:

  Prepoznatljivost sklopa sastoji se u izvedbi objekta u kojemu se izvorno nalazila peć ljevaonice – kaže Arčabić. ______________________________________ Dok je još moguće otiđite na Google i pogledajte gdje se nalazio dimnjak te ljevaonice. _______________________ Vidite li ga na ovoj kućici ... prikaži još!i koja će ostati? _________________________ Ne vidite ga niti na slikama, jer je već srušen. ________________ Pa sad vi sami sebi odgovorite što se štiti u Zagrebu? __________________________ Ne pišem da se stare i nekorisne zgrade ne trebaju rušiti, ali kad imamo "međunarodno priznate" fotografije tog prostora, zašto se piše o zaštiti ljevaonice, kad je dimnjka srušen? _________ A jasno je vidljiv na međunarodnom priznatim fotografijama.

 • Avatar prnajter
  prnajter:

  Sve poslovne firme i firmice a gdje su tvornice gdje se nesto proizvodi da bi te firme i firmice zivile od od tvornica. Nece se dugo od muljanja zivjeti. Koliko ce jos biti zatvorenih i srusenih tvornica gdje rade obicni ... prikaži još! ljudi i zive u siromastvu bas zbog takvih i slicnih poslovnih firmica?

 • pelinkovac:

  Samo nek se rusi to staro i opasno zdanje za ljude koji prolaze pokraj te oronule zgrade.Zagreb mora krenuti sa izgradnjom poslovnih nebodera i visokih zgrada preko 150 metara ako misli biti metropola,ovo sto je do sada izgradito je samo ... prikaži još! za gradove do 150 tisuca ljudi,jos Zagreb mora da dobije poslovnih tornjeva,stambenih zgrada,poznatih svjetskih hotela,urbanih vila,shopihg parkova kao sto ima Ljubljana,staklenih ulica kao sto ima Maribor,gdje su samo auto saloni u staklu i mramoru,da je lijepo slozeno,da se vidi urbanizam a ne da ides ulicom ili avenijom pa vidis poslovnu zgradu a do njeg kucicu koja se samo ne srusi za malo jaceg vjetra,sve stare tvornice po Zagrebu treba srusiti jel nicemu vise ne sluze nego samo sramote grad i ljude,nisam zagrepcan,niti zivim u njemu al drago mi je kad se gradi glavni grad Hrvata koji je bio zakinut gradnji za vrijeme yuge i komunjara.Gradite sve,a vmd je super kvalitetna firma koliko sam cuo od covjeka koji je kupio stan od spomenute firme.