Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dok jednima svane...

Ne može graditi hotel jer je susjedu legaliziran bespravni ugostiteljski objekt

Franjo Rojnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
08.01.2014.
u 19:00

Franjo Rojnica smatra da je oštećen jer je ozakonjen ugostiteljski objekt na parceli pokraj njegove uz tramvajsko okretište na Gračanima, gdje je mislio graditi hotel od 4 milijuna eura. Na dopise ministarstvu da sruše objekt, kako je naredio i Upravni sud, ministrica Taritaš odgovara da je njihova stvar kad će ga srušiti

I dok oko 90 tisuća Zagrepčana traži spas u Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kako bi legaliziralo svoje bespravne objekte, postoje i oni kojima je taj zakon naštetio.

'Ne miješajte se'

Frano Rojnica jedan je od njih, a smatra da je oštećen jer je ozakonjen ugostiteljski objekt na parceli pokraj njegove uz okretište tramvaja na Gračanima, gdje je planirao graditi hotel vrijedan 4 milijuna eura.

– Planirao sam otkupiti nekoliko četvornih metara susjednog, gradskog zemljišta na kojem se već 50 godina nalazio ilegalan montažni ugostiteljski objekt koji se od 2004. godine prema rješenju građevinske inspekcije i Upravnog suda trebao rušiti – objasnio je Rojnica. Na požurnice Ministarstvu graditeljstva da se prione na rušenje dobio je odgovor s potpisom ministrice Anke Mrak-Taritaš da će sami odlučiti kada će što raditi i da im se ne miješa u posao.

Ono čega se plašio na kraju se i ostvarilo donošenjem Zakona o legalizaciji, što je vlasnik objekta iskoristio i u srpnju 2013. dobio dozvolu. I dok Rojnica smatra da je zakon omalovažio suce koji su radili na njegovu i sličnim predmetima, iz Ministarstva su odgovorili da je bilo moguće ozakoniti bespravnu građevinu unatoč rješenju o uklanjanju.

– Mogla se ozakoniti ako je sagrađena do 21. 6. 2011. i ako se ne nalazi u prometnom koridoru i na parceli namijenjenoj za javne i društvene sadržaje – objasnili su.

Susjed: Nisam ja kriv

Zanimljivo je da je Grad dopustio da netko na javnom zemljištu već 50 godina zarađuje, a u gradsku blagajnu ne ulaže ni kunu za najam. Vlasnik objekta “MK-MK Tunel” Mato Martić kazao je da je objekt kupio od tvrtke HUP u kojoj je nekad radio.

– Nisam ja kriv što je objekt godinama funkcionirao bez dozvole i zatražio sam je čim sam ušao u posjed – kazao je Martić. Iako ne plaća zakup za zemljište, kazao je da redovito plaća komunalnu naknadu. Iz Grada su na Rojničine upite zašto ne ubiru naknadu kazali da će provjeriti o čemu je riječ.

Komentara 13

Avatar Vrag Vražji
Vrag Vražji
21:25 08.01.2014.

Naša posla. Kada radiš legalno, a nisi sa istoka - odjeb. Ako radiš ilegalno, a sa istoka si - sve može.

AA
aabbcc
19:39 08.01.2014.

na javnom zemljištu već 50 godina _______ ee.., prave i dobre Krcme su postojanije i duze zive od svake Drzave, pa ako Bog da prezivjeti ce i ovu sada !!!

Avatar petrolio
petrolio
21:11 08.01.2014.

sramotan zakon! ogromna sramota nesposobne vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije