Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Azbest se uklanja samo kad djeca nisu u školi

Nizu zagrebačkih škola i školskih dvorana još su prijetnja opasni azbestni krovovi, no u Gradu još ne znaju kad će ih točno ukloniti
06. studenoga 2017. u 08:20 5 komentara 821 prikaza
Radovi na Osnovnoj školi Mladost
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Osam mjeseci, barem prema predviđenim planovima, trebalo bi potrajati uklanjanje azbestnih ploča sa zagrebačke Osnovne škole Mladost. Radovi se najavljuju još od 2016. godine, no tek kada je izabran izvođač radova, a na školu postavljene skele, nadležni gradski uredi „uočili“ su glavnu prepreku – radnici bi azbestne ploče uklanjali dok su učenici u školi. Dapače, da nije bilo roditelja koji su se ovakvoj odluci pobunili, već početkom tjedna radnici bi počeli posao, a osnovnoškolci bi, kako im je to prvotno rečeno, u školu nosili majice kratkih rukava jer se prozori ne bi otvarali. Upravo im je to bila preventivna mjera kojom su planirali zaštiti učenike od izloženosti azbestu.

škola SLAVONSKI BROD U dvorištu osnovne škole pucali iz vatrenog oružja

Roditelji ne žele riskirati

Iako samo uklanjanje azbesta nije opasno, potencijalan lom ploča ili njihovo piljenje učenike izlaže opasnosti, a takav rizik roditelji, kako su poručili nisu željeli dopustiti. Tek pritiskom, izborili su se da se uređenje škole koja se prostire na 4200 četvorna metara i ima ukupno 27 učionica odvija vikendima, i za vrijeme školskih praznika.

– Skele su postavljene, ali radova dok su djeca u školi neće biti – odgovorio je na naš upit i ravnatelj škole Mladen Konjević.

Dapače na sjednici Vijeća roditelja zaključeno je i da će se provesti postupak provjere kako bi se utvrdilo jesu li poduzete sve mjere zaštite za osnovnoškolce, a održat će se i nova sjednica Vijeća roditelja na koju će biti pozvani predstavnici Grada koji bi roditeljima trebali predstaviti, na njihovo traženje, sve zakonske propise o postupanju i načinu rada s opasnim materijalom kakav je azbest. A gradski uredi, od onoga za obrazovanje, pa do gradskog ureda za energetiku moraju biti uključeni jer se obnova škole, osim gradskim novcem, u 40-postotnom iznosu financira iz europskih fondova.

U nadi je spas

Tim je modelom financiranja energetske obnove zagrebačkih osnovnih škola u 2016. godini uređeno deset škola i sportskih dvorana u kojima su bili azbestni krovovi, a ove je godine na popisu uređenja bilo sveukupno 11 osnovnoškolskih objekata.

Neki su se poput radova u Osnovnoj školi Marina Držića i Osnovnoj školi Julija Klovića odvijali tijekom ljetnih praznika kada u zgradi nisu boravila djeca. U tim je školama već od samoga početka tako i predviđeno, pa roditelji nisu morali strahovati od loših posljedica za djecu. No kada će točno Grad Zagreb urediti sve škole i sa svih školskih dvorana ukloniti azbest, u Gradu ne znaju. Dapače istom se poslu u idućoj godini nadaju u Osnovnoj školi Matka Laginje, a azbestni krovovi su i na zagrebačkim srednjim školama poput X. gimnazije i Srednje škole Fausta Vrančića. Baš se oni nadaju da će već tijekom iduće godine ući u program energetske obnove i tako se konačno nad glavama riješiti azbesta. 

Radovi na školama

U 2016. godini azbestni 
pokrovi zamijenjeni su na:

OŠ Ive Andrića

OŠ Otok

OŠ Odra

OŠ Jordanovac

OŠ Luka

OŠ Lovre plemenitog Matačića

OŠ dr. Vinka Žganca

OŠ Petra Preradovića

OŠ Otona Ivekovića

OŠ Ivana Grande

Tijekom ove godine iz programa energetske obnove azbest se uklanjao ili se uklanja s:

OŠ Mladost

OŠ Jure Kaštelana

OŠ Ksavera Šandora Gjalskog

OŠ Bukovac

OŠ Cvjetno naselje

OŠ Dobriše Cesarića

OŠ Julije Klovića

OŠ Marina Držića

OŠ Davorina Trstenjaka

OŠ kralja Tomislava

OŠ. S. S. Kranjčević
 

Zastavomanija Niko Gamulin: Tolika masa zastava djeluje neprimjereno i primitivno Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju Provaljeno im Nova drama s Hrvatskim studijima. Studenti: Nećemo izaći iz prostorija Eurotower Uhvatili Slovenca Riješili su milijunsku pljačku u Zagrebu! Predao joj ružu pa izvukao pištolj...

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Vito:

    Iako samo uklanjanje azbesta nije opasno ---- Vama daleko od azbesta 100 % nema opasnosti da zaradite azbestozu. __ No, da nema opasnosti ne bi maknuli azbest iz kočnica na vozilima diljem svijeta __ A auto-industrija je škrta kad se ... prikaži još! radi o troškovima mijenjanja "jer nema opasnosti". __ Pa koda to želite prevariti??? __ Davno je azbest zabranjen i znanstveno dokazano 100 % opasan "na duge staze". __ Naravno, nije potrebno stvarati "paniku", ali je u "najmanju ruku" bezobrazno i napisati - nije opasan kod uklanjanja. __ Niti bomba nije opasna, ako ne eksplodira prikilom uklanjanja __ Ne ublažujte opasnost od azbestoze ovakvim rečenicama. __ Samo se nadajte da nećete udahnuti azbestnu prašinu s kočnica nekog starog vozila kadzakoči pored vas. __ A miris je karakterističan i dobro pamtljiv.

  • Vito:

    školi Marina Držića --- Na sadašnju "industrijsku" strojarsku školu stavljali su azbestne ploče davne ´77./´78. godine, jer je krov toliko prokišnjavao da je bilo nemoguće održavati nastavu. - Znam, jer je to bilo baš u "večernjaku" kao najmodernije i najbolje rješenje

  • Vito:

    A što je s državnim zgrada po Zagrebu??? __ Samo pogledajte na Google-u Zagreb iz svemira pa će te vidjeti koliko je sivih krovova u samom središtu, Lenucijevoj potkovi i oko HNK - pomoć -Trg bana Jelačića 5,6,7,14, Jurišićeva 1,3, ... prikaži još!, HPB, u Praškoj tri zgrade, Lenucijeva potkova - Vrhovni sud, Arheološki muzej, HBOR, Moderna galerija, hotel Palace, policijska zgrada, Matica Hrvatska, Trg kralja Tomislava 20, zgrade HŽ-a, hotela Esplanade, Mihanovićeva 3, Trg Petra Svačića 10, Trg Marka Marulića 18, Institut za razvoj i međunarodne odnose, HND, 3/4 ADU krova - ili nema novaca za nastavak zamjene, ili se 1/3 zgrade "odvojila" kao samsotalna "jedinica" pa sama zamijenila azbest na krovu - Hrvatski školski muzej -, Mažuranićev trg 13, HGK, Muzej Mimara, V. gimnazija, OSNOVNA ŠKOLA "IZIDORA KRŠNJAVOGA", Trg republike Hrvatske 3, Leksikografski zavod "miroslav Krleža", Ilica 38, ilica 24 - dvorišna zgrada, Ilica 12, Ivana Tkalčića 2,4, Dolac8,9 __ Nije teško, samo se treba prošetati i "podignuti nos" i onda "potvrditi na Google-u.