Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATICA OBRTNIKA

Automehaničar s Kube među 116 novih zagrebačkih majstora

Dodjela diploma majstorima obrtničkih zanimanja
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/11
05.07.2019.
u 10:11

Zanatlije dobili diplome koje im omogućuju i da otvore svoj obrt

Metropola je postala bogatija za čak 116 električara, frizera, slastičara, elektroničara... koji se mogu pohvaliti diplomom majstora obrtničkog zanimanja.

Najviši je to stupanj obrazovanja obrtnika, a otvara, među ostalim, mogućnost pokretanja vlastitog biznisa te edukacije novih generacija. Svakome od njih to je i dokaz kvalitete, ali i nagrada za uložen trud. I zato se na jučerašnjoj dodjeli diploma u Matici hrvatskih obrtnika ponos novopečenih majstora nije mogao skriti.

Doselio se prije devet godina, a osim što je “doktor” za motore, maneken je i plesač
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vještine klesao u Austriji

Osmijeh s lica nije skidao ni Ramon Yudimir Noa Caraballo, Kubanac sa zagrebačkom adresom koji je položio majstorski ispit za automehaničara.

– Osim što se bavim autima, maneken sam i plesač. Ipak, auti su mi prva ljubav. Školu sam završio na Kubi, otkuda sam se prije devet godina doselio u Zagreb. To je profesija koja se neprestano razvija i zato moraš stalno i učiti – kaže Ramon.

Slaže se i Tomislav Leščić, novopečeni majstor tokar. Po struci je strojarski tehničar, upravo završava i fakultet, a majstorski je ispit odlučio položiti kako bi mogao naslijediti obiteljski kovinotokarski obrt. Svoj izbor, kaže, nikada ne bi mijenjao, a obrtništvo, osim što nudi konkretan posao, omogućava i kvalitetno doškolovanje. To ističe i predsjednik zagrebačke Obrtničke komore Mirza Šabić.

– Godinama je postojala neka skepsa prema obrtničkim zanimanjima. No, trend se mijenja, obrtnici su sve više na cijeni, plaće rastu, a svakome tko se ne boji primiti posla uspjeh je zagarantiran. Osim što daje kruh u ruke odmah po završetku škole, ovaj tip zanimanja otvara mogućnost daljnjeg obrazovanja i razvijanja potencijala – objašnjava Šabić.

Ponosna je i M. Kozjak Barudžija
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

A da uspije svatko tko uporno radi dokazuje i Damir Miler, jedan od tek nekoliko graditelja orgulja u zemlji. Jedini je koji je jučer dobio majstorsku diplomu za to zanimanje, ali i prvi kandidat za to nakon tri desetljeća. Znanje je klesao u svjetskom divu u proizvodnji orgulja, austrijskoj tvrtki Walcker, čiji instrument krasi i zagrebačku katedralu. A sve je počelo još u djetinjstvu.

– Kao mali sam svirao orgulje u crkvi u Dubravi, gdje sam odrastao, pa me zanimalo kako to sve funkcionira – kaže Damir.

Za uspjeh treba "zapeti"

Diplomom majstora može se pohvaliti i elektromehaničar Ivan Prügelhof, koji već godinama radi u obiteljskom obrtu te usto studira programiranje, a učenje za ispit nije mu teško palo.

Ivan Prügelhof je elektromehaničar
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Prvo smo imali praktični dio, nakon toga test znanja. Nije bilo teško, sve se može kad se hoće – objašnjava Ivan.

Ponosna je bila i Martina Kozjak Barudžija, kozmetičarka i pedikerka koja radi u salonu koji je otvorila njezina mama.

Damiru Mileru struka su – orgulje
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Završila sam školu za kozmetičarku, a s vremenom sam zavoljela i pedikuru. Majstorski sam ispit položila kako bih mogla školovati naučnike, kojih je, nažalost, malo. Većina smatra da je to lagan posao, no nije baš tako. Ali ako nešto voliš i “zapneš”, uspjeh je zagarantiran – zaključuje Martina.

Proslava 60. rođendana Večernjeg lista

Komentara 1

JO
josmalopanestalo
09:27 06.07.2019.

taman smo ih sve zatrli kad evo pojavljuju se novi zanatlije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije