Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedni hvale, drugi kritiziraju

ANKETA Podijelila mišljenja: Sviđa li se vama nova pješačka zona u centru Zagreba?

Zagreb: Nova pješačka zona u centru grada kojom nisu svi građani oduševljeni
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/10
19.09.2023.
u 13:43

Mišljenja o novoj atrakciji i prometnom rješenju u frekventnom dijelu metropole su podijeljena, a samo nekoliko dana nakon preuređenja Masarykove brojni vozači ne poštuju pješačku zonu

Vesele šarene mace ispunile su Masarykovu i njeno križanje s Preradovićevom gdje je niknula nova, treća pješačka zona u metropoli. Od vikenda na tom potezu automobili službeno više nisu dobrodošli, već je ideja da se uredi po uzoru na Staru Vlašku i Malu Martićevu. 

Automobilima iz Gajeve i Berislavićeve ulazak u pješački dio Preradovićeve i Masarykove brane oslikani betonski blokovi, a dužinom cijele ulice postavljeno je zelenilo koje joj daje dodatni šarm. Na križanju s Preradovićevom ulični umjetnik Lunar cijelog je dana na asfaltu oslikavao mural s već spomenutim macama koji je novoj zoni bez vozila dao još više kolorita. 

Podsjetimo, uređenje Masarykove najavljeno je još u lipnju kada je otvorena Mala Martićeva, a nju je pak oslikao Boris Bare. Preuređenje dijela Martićeve dio je inicijative "Asphalt Art Initiative"– proširenje pješačke zone u centru grada Zagreba. Cilj projekta jest proširiti pješačke zone u gradovima, a koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetniji život u urbanim sredinama.

>>GALERIJA: Dio vozača ne poštuje prometnu regulaciju pješačke zone na križanju s Preradovićevom

Zagreb: Nova pješačka zona u centru grada kojom nisu svi građani oduševljeni
1/10

Zagreb je u sklopu provedenog internacionalnog natječaja izabran između 19 svjetskih gradova za provedbu ove inicijative.A Masarykova je uređena u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u kojemu sudjeluje 2000 gradova te se njime potiče biciklistički, javni i pješački prijevoz.

– Nakon dugo vremena treći put širimo pješačku zonu u centru Zagreba, što piše i u našem predizbornom programu – naglasio je Tomašević. Svuda u Europi širenje pješačkih zona je trend. Svi građani s kojima sam razgovarao podržavaju ovaj potez. U sljedećih tjedan dana imat ćemo više od sto aktivnosti – rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u povodu otvaranja nove pješačke zone. 

Iako je dio Zagrepčana oduševljen šarenilom Masarykove i činjenicom da bi tim dijelom užeg centra grada trebalo prolaziti manje automobila te da bi se posljedično buka trebala smanjiti, stanovnici Preradovićeve s druge strane strahuju da bi to moglo dovesti do kaosa s ugostiteljskim objektima koji bi se mogli proširiti na novu pješačku zonu i produljiti svoje radno vrijeme. 

Također, fotoreporteri su danas na kameri ulovili niz vozača koji i dalje prolaze Masarykovom prema Teslinoj i ne poštuju pravila nove pješačke zone. Uz to, jučer je ondje stajao prometni redar, dok ga jutros oko 8 sati, kada je promet u centru itekako gust, nismo zamijetili. 

>>VIDEO: Nova pješačka zona u centru Zagreba kojom nisu svi građani oduševljeni

Komentara 40

DE
Demigodessnixie
14:01 19.09.2023.

fasade već išarane, urušene ili prekrivene gljivicama pa su morali prijeći na pločnik...iako ne živim u Zagrebu, neugodno mi je gledati ove skvotere što vode Zagreb i provodili bi sulude društvene eksperimente poput odrasta koji nikad ne bi smjeli izići van akademskih krugova kao gola teorija...Hrvatskoj je dosta društvenih eksperimenata

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:04 19.09.2023.

Znači čim prije ova ekipa ode tim bolje. Vidi se da sve rade prema nahođenjima svoje sekte, a vidi se da se i poslovi dobivaju po ključu ideologije i nacionalizma. Kako se ono zove lunar? Sve skupa jako jadno

DO
dotur
17:27 19.09.2023.

MOŽEMO uništava Zagreb nemilosrdno. Nikad se više od Bosanca Tomaševića neće Zagreb oporaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije