Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Radije bih bio upamćen po pješačkim zonama nego po fontanama'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević otvorio Savjetovalište za demenciju
Marko Prpic/PIXSELL
19.09.2023.
u 11:55

Gradonačelnik je komentirao probleme s vodoopskrbnom mrežom, pješačke zone te projekt Jarun Panorama

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvorit će Savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja Zagreb – Istok, na lokaciji Ivanićgradska 38. Riječ je o projektu koji se prvi put provodi u Gradu Zagrebu te se uvodi nadstandardna usluga kojom osiguravamo poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencije i njihovih obitelji.

Savjetovalište je dostupno svim građanima i građankama Grada Zagreba bez uputnice, uz prethodnu najavu. Nakon toga, gradonačelnik i zamjenici održali su redovnu konferenciju za medije.


>>VEZANI ČLANCI: 


>>TIJEK KONFERENCIJE: 

Rad savjetovališta organiziran je tako da radi jednom tjednu, utorkom od 15 do 19 sati. Radom savjetovališta educiraju se Zagrepčani te se destigmatiziraju bolesti povezane s demencijom, rečeno je na konferenciji za medije. 

-Uvijek pokušavamo našim medijskim aktivnostima osvijestiti javnost o različitim društvenim problemima, posebice ako je riječ o zdravlju. Nalazimo se u Mjesecu borbe protiv demencije i želja nam je staviti fokus na ovu temu. U savjetovalištu su svi dobrodošli, ono je i za oboljele, ali i za njihove obitelji. U Zagrebu imamo najmanje 17.000 osoba s demencijom, a u Hrvatskoj je 90.000 oboljelih. Ovo je prvi put da ovakav projekt postoji u Zagrebu, da u sklopu obiteljske medicine imamo ovakav tip savjetovališta- kazao je Tomašević. 

Dodao je i kako se radi i na drugim projektima poput onih u Klinici za psihijatriju Vrapče u pogledu psihijatrijskog liječenja za stariju životnu dob. Uvijek se gleda da ovakvi projekti budu prošireni po cijelom gradu pa se gleda kako širiti zdravstvenu zaštitu i na zapad te u Novi Zagreb. 

-Dio kreveta i skrbi u domovima za starije rezerviran je za oboljele od Alzheimera, ali posebno su važni programi dnevnih bolnica za takve pacijente- kazao je Tomašević. 

O projektu Jarun Panorama

-Radi se o projektu s velikom izgradnjom, na jugozapadnom dijelu grada na južnoj obali Save. Riječ je o planu prethodnog mandata Gradske skupštine. Ne bih se složio s ovakvim projektom niti sam glasao za njega kao skupštinar, ali njegovo prekidanje značilo bi odštetu prema investitoru- rekao je Tomašević pa dodao da će se raditi revizija urbanističkog plana za projekt Jarun Panorama. 

Za četiri urbanistička plana koji su posebno problematični, vjerojatno će ih se stavljati izvan snage kako bi se mogli izraditi novi za te prostore te kako bi se izgrađenost stavila u gabarite održivosti komunalne i društvene infrastrukture. Riječ je o UPU Savski park istok i zapad te Savska- Šarengradska sjever i jug, dodao je gradonačelnik pa rekao kako će odluka o navedenim planovima vjerojatno ići na iduću sjednicu Gradske skupštine. 

-Nije ideja spriječiti gradnju na ovim prostorima, ali ona mora biti primjerena i u skladu s modernim polazištima urbanističkog planiranja, a ti su planovi stari više od 15 godina- rekao je Tomašević pa dodao da je napravljena interna pravna analiza koju je proučavalo troje pročelnika i došlo se do zaključka da bi spor s investitorom bio izgubljen. 

-Ona analizira sve gdje je Grad, od strane prethodne vlasti, "pogriješio", i  dalje postoji mogućnost da ćemo biti tuženi od strane investitora. Povjerenik za informiranje države će odrediti možemo li te informacije davati javno ili ne- dodao je gradonačelnik. 


>>VEZANI ČLANCI:


O redovnim troškovima vrtića i škola 

Danijela Dolenec rekla je kako su u upravi ponosni na sve projekte izgradnje obrazovnih ustanova. Nakon što su ukinuta sva kašnjenja u plaćanjima, u prilici su uduplati iznose za škole, što srednje što osnovne, a riječ je o dvanaestinama, iznosima koji omogućuju školama hitne i redovne sanacije. Riječ je o 3,2 milijuna eura više nego što je to bilo do sada. Škole trebaju više novaca i za investicijske zahvate, dodala je Dolenec. 

O obnovi od potresa 

-Znate da je po zakonu obnova i izgradnja privatnih kuća u ingerenciji države. Grad sufinancira s 20 posto, ali brzina realizacije projekata ovisi o Ministarstvu. Zadovoljan sam kako Grad rješava obnovu javnih zgrada. Ministar Bačić je najavio ubrzanje na razini privatnih kuća i zgrada, neke stvari pozitivne i vidim jer se promijenio i Zakon. Model samofinanciranja je omogućen zakonskim izmjenama, što je također dobro- rekao je Tomašević. 

O poreznoj reformi 

Da nema porezne reforme, Grad bi imao 50 milijuna eura više, a građani na svojim plaćama 50 milijuna eura manje, komentirao je kratko gradonačelnik. 

O pitkoj vodi u Kašini 

Četrdeset godina neulaganja u vodoopskrbu mrežu ne može se riješiti u roku dvije godine, kazao je. Trenutno je u fazi izvođenje lokacijske dozvole za precrpnu stanicu Liševo kako bismo mogli krenuti u tu investiciju i neprestano se ulaže u vodoopskrbu, dodao je Tomašević. Gradonačelnik je upitan i hoće li on, kao što je Bandić ostao upamćen po fontanama, biti upamćen po pješačkim stazama. 

-Sigurno bolje da bude upamćen po svim vrtićima i školama, proširenju pješačke zone i tramvajske mreže nego po fontanama. Koliko znam, nismo još niti jednu izgradili. Radije ćemo investirati u vodovodnu mrežu- poručuje Tomašević. 

O pješačkim zonama 

Stanari u Preradovićevoj boje se da bi zbog nove pješačke zone Preradovićeva-Masarykova ugostiteljski objekti mogli proširiti svoje terase te produljiti radno vrijeme što bi posljedično moglo uzrokovati još veću buku od one koju su stvarali automobili. 

-Ne mislimo novi prostor pješačke zone smanjivati tako da proširujemo terase. Sigurno će buka biti manja sada kada nema automobila- rekao je Tomašević.

>>VIDEO: Požar kluba Mint

Komentara 18

PA
Pahor
12:51 19.09.2023.

Biti ce upamcen kao najnesposobniji gradonacelnik ikada. Gluparije koje radi su dokaz da mu je valjanje po cesti bilo vrh

MA
marcellus
12:42 19.09.2023.

pješačka zona u vlaškoj izgleda ko nešto preko čega bih se najradije teleportirao, a ne šetao kroz nju

BU
burza
13:06 19.09.2023.

Pa ljepse su mi fontane a pješačke zone su glupost samo za uzi dio centra i ja bi od svoje ulice pjesacku zonu a ne samo centar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije