Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko su “teški” kandidati za gradonačelnika

Anka: Nemam nikakvu vilu na moru, a što imate vi?

Kandidati
03.03.2017.
u 15:21

Kandidatkinja HNS-a pozvala kolege da objave svoje imovinske kartice. A da malo demagogije i poziva na transparentnost ne škodi, kaže Žarko Puhovski. No ti podaci nisu zapravo važni, već je važno što imaju kad odlaze

Korak naprijed u transparentnosti kampanje ili još jedan populistički trik? Što je od toga dvoje objavljivanje imovinskih kartica kandidata i kandidatkinja za gradonačelnika, novo je pitanje koje se našlo u središtu političkog nadmetanja u Zagrebu. Potaknula ga je Anka Mrak-Taritaš podijelivši na Facebooku svoju imovinsku karticu, i to nakon što se na društvenim mrežama proširila informacija da je “novcem s poplavljenih područja kupila luksuznu vilu na Krku vrijednu 700.000 eura”.

Svi u Vrapče

– Motiv za objavu bilo je širenje neistina o mojoj imovini, ali neovisno o tome mislim da građani imaju pravo na uvid u imovinu dužnosnika – rekla je HNS-ova kandidatkinja te pozvala i svoje protukandidate da učine isto. S objavom imovinskih kartica složio se i Mostov kandidat Marko Sladoljev koji je rekao da je njegova kartica, u kojoj piše da je sa suprugom vlasnik dvaju stanova, od 37 i 73 kvadrata u Stenjevcu i Vrapču, već objavljena s obzirom na to da je zastupnik u Saboru.

– Da već nije, sada bih je sigurno objavio jer smatram da kampanja treba biti transparentna – zaključio je Sladoljev i istaknuo da potez Mrak-Taritaš nije “revolucioniran“ baš zato što je i ona zastupnica. To znači da se njezina kartica, kao i one drugih dužnosnika, cijelo vrijeme nalazi na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i javno je dostupna. Ona ju je, dakle, sada samo podijelila s građanima koji su ipak pozitivno reagirali te je svojim potezom zaradila niz pozitivnih komentara. U njezinoj su imovinskoj kartici mogli pročitati da sa suprugom ima tri stana u Zagrebu, od 81, 75 i 52 kvadrata. Tu je i poslovni prostor od 15 kvadrata te još tri garaže. Također, suvlasnica je jednog hektara šume kod Bjelovara. Od automobila pak ima Mercedes C klase vrijedan 200.000 kuna.

Zbog istog su razloga objavljeni i podaci o imovini Ivana Pernara koji ima stan od 62 kvadrata u Vrapču. Kako piše, riječ je o daru roditelja.

Iz Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa objašnjavaju da su “dužnosnici obvezni podnijeti imovinsku karticu na početku i na kraju mandata te ako dođe do bitne promjene”, na njihovim se stranicama mogu naći i kartice Milana Bandića iz 2013. kada je stupio na dužnost gradonačelnika te Sandre Švaljek iz 2015. kada mu je prestala biti zamjenica. Ona je poručila da će je opet objaviti “kada se službeno proglase izbori“. Za sada tamo piše da ima stan od 96 kvadrata u Vrapču i garažu.

Nema puno utjecaja

U Bandićevoj je pak vidljivo da je vlasnik dvaju stanova u Zagrebu od 125 i 37 kvadrata, jedne garaže i vikendice u Samoboru. Ima i Mercedes iz 1955. godine vrijedan malo više od 10.000 kuna. Da će svi ovi podaci ipak imati malo utjecaja na izbore, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

– Malo demagogije i poziva na transparentnost ne škodi, ali ti podaci nisu zapravo važni. Je li uistinu bitno ima li kandidat manje ili više? – zaključio je Puhovski i dodao kako mogu biti usmjereni jedino na one kandidate koji su do sada bili na položaju da se vidi jesu li ga zloupotrijebili.•     

Ključne riječi

Komentara 23

ZA
zadar1
17:26 03.03.2017.

anka anka...o anka...a zadar!!!!? a brod!!!?

ZA
zakrapina
18:02 03.03.2017.

Jedva čekam lokalne izbore u Zagrebu da vidim poraz Mrak Taritaš. Jednostavno, ove manipulacije koje izvode ona i hns u anketama su sramotne. Nije mi jasno kako oni mogu misliti da lažima u anketama mogu na nekoga utjecati? Zar nisu vidjeli kako su prošli Josipović i Milanović te njihove stranke na izborima s napuhnutim rejtingom? Mrak Taritaš može maksimalno uzeti kao i Ostojić 2013.21% na izborima, više od toga može samo u plaćenim anketama.Žao mi je sdp-ovci i hns-ovci, ali vaše biračko tijelo u Zagrebu je sve manje iz izbora u izbore, ne možete samo tako u anketama nadoknaditi te gubitke.

DU
Deleted user
19:24 03.03.2017.

Imaju tvoji jarani iz HNS-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije