Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skovana strategija

Plenković šalje Brkića u bitku za Zagreb kao protuudarac Bruni Esih

21.01.2017., Split - Svecana sjednica Gradskog odbora HDZ-a povodom  obiljezavanja 27. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Splitu. Svecanosti je nazocio je i premijer Andrej Plenkovic. Andrej Plenkoivc, Milijan Brkic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
15.03.2017.
u 07:01

Iz potpune defenzive HDZ nalazi rješenje, za gradonačelnika kandidira A. Mikulića, ali uz jako pojačanje u liku M. Brkića

Kad se već mislilo da su podijeljene sve glavne uloge za lokalne izbore u Zagrebu i da HDZ nema rješenja, niti aduta u liku dovoljno politički jakog igrača, na pomolu je iznenađenje. Iz potpune defenzive i situacije koja je gotovo jamčila prilično siromašan izborni rezultat u glavnom gradu, HDZ će za gradonačelnika kandidirati Andriju Mikulića, šefa zagrebačke organizacije, ali uz potporu i jako pojačanje u liku Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i najpoznatijeg HDZ-ova organizatora i izbornog kombinatora.

I Esih ima svog aduta

Po svemu sudeći, Brkić će biti istaknut kao prvi na listi HDZ-a za gradsku skupštinu, s obzirom na to da je osnovni cilj stranke potpuno se usredotočiti na postizanje što boljeg izbornog rezultata, dakle osvajanje što više zastupničkih mandata u skupštini koja će kontrolirati budućeg zagrebačkog gradonačelnika, tko god on bio. U vrhu stranke svjesni su da nemaju dovoljno, za birače, atraktivne osobe koja bi mogla uspjeti na izborima za gradonačelnika i zato se sve snage usmjeravaju na osvajanje Skupštine.

Brkić nikada ne bježi i ne ostavlja svoje ljude, a HDZ-ovi junaci koji su na parlamentarnim izborima osvojili po 500-tinjak preferencijskih glasova, pobjegoše od liste za Skupštinu – komentirala je osoba iz kruga Milijana Brkića. I dodala da će izborna utakmica u Zagrebu biti teška, no da se Brkić tih izazova ne plaši. Danas u 18.30 sati sjednicu održava Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a, a priželjkuje se i dolazak šefa stranke Plenkovića, kao i glavnog tajnika Jandrokovića. Oni bi trebali potvrditi suglasje stranke oko Mikulića i istupa na izborima u Zagrebu. U promišljanju ovakvog rješenja Plenković je, a saznaje se da je ovih dana odradio i posljednje sastanke s Brkićem i Mikulićem, bio vođen mišlju da, ako je uvriježena teza da Brkić predstavlja veliki autoritet za zagrebačku organizaciju, budući da je i postavio glavne čelnike – da je i najlogičnije da onda Brkić i osobno sudjeluje u bitci za Zagreb. I da na taj način, naravno, i preuzme odgovornost. Ujedno je “Orlu” Brkiću to prilika da ponovno potvrdi svoju snagu na terenu, a ostvari li dobar rezultat, to će zacijelo ojačati njegovu ponešto poljuljanu poziciju u samom vrhu HDZ-a. HDZ-ov prelazak u ofenzivu sigurno je potaknut i saznanjem da Bruna Esih sigurno ide u kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu te da već sastavlja i svoju nezavisnu listu za Zagreb. Do toga dolazi nakon što nisu uspjeli pregovori oko njezina eventualnog stavljanja na listu HDZ-a za Zagreb. Esih još taktizira i čeka da HDZ prvi otvori svoje izborne karte, a očito se čekalo i hoće li se u igri pojaviti i Brkić. Što onda sigurno ostavlja traga i na izborni plan Esih i njezinih podupiratelja. Kako stvari stoje, Esih će javno objaviti svoju kandidaturu idućeg tjedna.

No, već se sada zna da će i ona imati svojih izbornih aduta. Jedan od njih je Tomislav Jelić, najpoznatiji kao najuporniji “lovac” na Milana Bandića koji je godinama pokušavao javno otkrivati sve njegove grijehe. Jelić je podnio i brojne kaznene prijave protiv Bandića i njegovih, a za razne koruptivne poteze.

– Podjednako ćemo napadati i Bandića i HDZ, jer za nas su te dvije opcije potpuno jednake, došao je kraj 17-godišnjoj vladavini Bandića u čijoj vlasti je sudjelovao i HDZ – kazao je sugovornik blizak krugu koji podupire Esih, kao i povratak u politiku nepotkupljivog veterana Jelića, bivšeg člana HDZ-a i Pašalićeva Hrvatskog bloka.

Što će Hasanbegović?

– Ako HDZ angažira Brkića, to im nije nimalo loš potez, fajt će sada biti žestok – komentiraju u krugu Brune Esih pojavu Brkića. Kandidatura nezavisne Esih odrazit će se na njezinu poziciju u Saboru budući da je članica HDZ-ova saborskog Kluba, što je teško da će ubuduće ostati. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u izbornoj priči postaviti Zlatko Hasanbegović, veliki prijatelj Brune Esih, koji je, međutim, i član HDZ-a. Hasanbegović formalno neće moći sudjelovati u kampanji niti biti kandidat na listi B. Esih, ali neće ga biti ni na listi HDZ-a.

– Niti će mu HDZ to ponuditi, niti bi on to prihvatio – čuje se od sugovornika bliskih Hasanbegoviću. Ulazak Brune Esih u igru sigurno dovodi do raslojavanja desnog biračkog tijela, koje je, istina, i prije bilo podijeljeno na pravaše i desni centar. No pristalice Brune Esih očekuju da će ovog puta “starčevićanska strana” biti puno jača nego dosad. U HDZ-u će vjerojatno optuživati B. Esih, još uvijek članicu svog Kluba, za otimanje glasova HDZ-u za račun Bandića. Dok će Esih za to isto, dakle umrežavanje s Bandićem, pak optuživati HDZ. •

>> Tko god osvoji Zagreb, neće vladati puni mandat jer će biti bez većine u Skupštini

>> Most potvrdio svog kandidata za gradonačelnika Zagreba

Komentara 32

Avatar onoffon
onoffon
07:34 15.03.2017.

Potpora Bruni!

BR
Brandfackel2
07:14 15.03.2017.

Bruna Esih bila bi jedini pozitivan pomak na zagrebačkoj političkoj sceni... Plenković i njegovi kandidati nisu nikakva suprotnost Bandiću i ostalim kandidatima iz jugokomunističke ergele. Kleptomanija, nepotizam i sva zla crvene buržoazije imaju svoj kontinuitet ukoliko Zagrepčani nastave sa izborom partijskih rektalnih speleologa poput Vase.

AD
admin2
09:25 15.03.2017.

Brina Esih naša HDZ-ovka bit će gradonačelnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije