Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krađa skulptura

Anđelku Odaku ukradene kamene skulpture teške 350 kilograma

Anđelko Odak, kipar (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
17.04.2013.
u 14:21

U KBC-u Dubrava nalazi se njegovo djelo "Križni put". Osim od kamena, ovaj umjetnik stvara djela i od bronce, terakote...

Anđelko Odak, 46-godišnji akademski kipar, ostao je bez svojih osam kamenih skulptura. Neugodno iznenađenje dočekalo ga je jučer nešto prije deset sati ujutro kada je shvatio da su vrata garaže u dvorišnom dijelu Frankopanske ulice u srcu Zagreba otvorena, a skulptura nema. Nepoznati lopov ili ekipa kradljivaca negdje između 25. ožujka i ovog utorka provalili su i iznijeli više od stotinu kilograma teške, kamene umjetnine, koje nisu osigurane. Iako Odak odbija govoriti o njihovoj materijalnoj vrijednosti, ona se procjenjuje na oko stotinjak tisuća kuna.

– Uskrs smo proveli u Dalmaciji tako da smo jedno vrijeme bili odsutni, a u garažu nisam ušao od tada. Tek sam jučer shvatio da su željezna vrata s lokotom provaljena i da mi nedostaju mnoge skulpture. To je morala biti dobra organizacija jer svaka teži oko 160 kilograma. Teško mi je jer sam na svakoj radio od petnaest do mjesec dana – kaže Odak, rodom iz Dalmatinske zagore. Te je skulpture izlagao u nekoliko zagrebačkih muzeja, a u međuvremenu ih je držao u garaži jer u atelijeru nije bilo mjesta.

Ovo nije prvi put da je preko noći ostao bez umjetnina. Dogodilo mu to još dva puta. Lani tijekom ljeta nestao mu je vrijedan reljef koji nikada nije pronađen.  

– Drugi put provalnici su ušli u garažu, kopali su i vjerojatno tražili još neki reljef, ali ga nije bilo tako da ništa nisu uzeli. No, tražeći plijen, nogama su uništili gipsane modele i portrete – požalio se Odak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije