Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kalinić:

'Ako bukne u NE Krško, kreće evakuacija iz Zagreba'

kalinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.09.2013.
u 12:28

Konferenciju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama prenosio je Leteći reporter

U prostorijama Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba u Zagrebu održana je konferencija za medije povodom izdavanja i distribucije letka: „Zaštita od utjecaja ionizirajućeg zračenja“.

Konferenciju ste mogli pratiti na našem portalu u prijenosu Letećeg reportera

Letak je izrađen u sklopu projekta EU „Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće“, a bit će distribuiran svim kućanstvima u Zagrebu. 

- Zagreb se nalazi na specifičnom području u blizini NE Krško, kazao je Kalinić. 

No, napominje, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po život ljudi vrlo je mala, ali letak je edukativne prirode. 

U letku su sadržani podaci kako se zaštiti ako se nešto ipak dogodi. Dijelit će se u Zagrebu i na području županije. 

Napominje i kako nam nedostaje zakon o civilnoj zaštiti. 

- Mi smo relativno spremni, kazao je Davor Spevec, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje. 

Propisan je postupak uzbunjivanja, u Zagrebu ima preko 70 sirena kojima bismo mogli oglasiti uzbunu, dodao je donačelnik Ureda. 

Što se tiče skloništa, problem je, kazao je Kalinić, u vlasništvu. Stoga su najprije krenuli u obnovu onih skloništa u dječjim vrtićima i školama te u javnom garažama. 

- Ja sam nedavno bio službeno u Japanu gdje još uvijek nisu uspjeli riješiti pitanje Fukushime, kazao je Kalinić pojašnjavajući kako se u slučaju evakuacije ne bi išlo na skloništa nego na udaljavanje iz Zagreba. 

- Kad bi se dogodila nesreća, naravno da bismo očekivali i slovenske državljane, kaže donačelnik Ureda. 

U sklopu akcije organizirat će se i radionice i studije jer stručnjaci moraju reći u kojem će smjeru ići evakuacija iz Zagreba.

Komentara 1

PC
poshten_chovek225
16:20 07.01.2015.

A ko su sadasnje gazde Ne Krskog -ak bi se smelo znat gospodo- kad je prije rasula- bivse- grad Zagreb za svoje potrebe gradil to isto sa 75% financija nesto malo RSlovenija kao i sfrj dal je krsko samo otudenodeno oduzeto od RH ili isplaceno moze li to itko objasnit kad vec moramo u strahu zivjet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije