Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Afera Nadstrešnice: Optuženi odbacili optužbe

Jelavićev odvjetnik Željko Olujić rekao je u uvodnom govoru da je njegov branjenik kolateralna žrtva jer nisu imali dovoljno dokaza za optužiti gradonačelnika Bandića pa su Jelavića stavili na optuženičku klupu.
17. svibnja 2017. u 14:13 8 komentara 1128 prikaza
Davor Jelavić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Bivši zagrebački gradski dužnosnik Davor Jelavić i ostali optuženi u aferi Nadstrešnice odbacili su u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe da su prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima oštetili grad za višemilijunski iznos.

Zagreb: Počelo suđenje Bulumu, Horvatu i drugima, optuženima za malverzacije kod GUP-a 'NISMO KRIVI' Počelo suđenje za aferu GUP - oštetili Grad Zagreb za 68 milijuna kuna?

Optužnicu u tom slučaju Uskok je podigao još u srpnju 2015., a optužno vijeće potvrdilo ju je 27. siječnja pošto je Vrhovni sud odbio zahtjev obrane da se dio dokaza izdvoji kao nezakonit.

Optuženi pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin su po optužbama Uskoka dali suglasnost za dodatno plaćanje radova na izgradnji nadstrešnica iako su navodno znali da su ti radovi obuhvaćeni ranije sklopljenim ugovorom.

Dodatno plaćanje od grada zatražio je optuženi direktor tvrtke Gamont Petar Gavrilović koji je po  tvrdnjama Uskoka od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova.

Jelavić je plaćanje navodno naložio nakon što su direktor Gamonta i nadzorni inženjer Mladen Siketić sporne radove obračunali kao izvantroškovničke, čime je na štetu grada toj tvrtki pribavljena korist od gotovo 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, tvrdi Uskok.

Jelavića i njegovu pomoćnicu Uskok tereti i da su gradski proračun oštetili jer su se s bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom, od srpnja 2008. do prosinca 2009. dogovorili da će izradu i montažu nadstrešnica prepustili Gredelju, bez obzira na druge ponuditelje.

13.10.2016., Zagreb - Davor Jelavic dolazi na sjednicu optuznog vijeca na Zupanijski sud. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL AFERA NADSTREŠNICE Iskazi svjedoka zakonit su dokaz, odluka o optužnici krajem siječnja

Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora Gredelja i njegova pomoćnica su pritom, po tvrdnjama Uskoka, protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da odabere najpovoljnijeg ponuditelja.

U konačnici je s tvrtkom Gredelj sklopljen ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica, iako njezina ponuda nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, čime je toj tvrtki navodno pribavljena korist viša od 1,5 milijuna kuna, dok je Zagreb oštećen za više od šest milijuna kuna bez PDV-a.

Jelavićev odvjetnik Željko Olujić rekao je u uvodnom govoru da je njegov branjenik kolateralna žrtva jer nisu imali dovoljno dokaza za optužiti gradonačelnika Bandića pa su Jelavića stavili na optuženičku klupu. Olujić tvrdi također da grad Zagreb nije postavio imovinsko pravni zahtjev prema okrivljenicima zbog čega se država ne bi smjela petljati u poslove u kojima nema štete.

Jelavić, koji je slovio kao jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića našao se još krajem prosinca 2013. pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave Gredelju omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu. Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena GUP-a i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna.

Davor Jelavić AFERA NADSTREŠNICE Obrana traži da se dio dokaza izdvoji, odluka suda idući tjedan davor jelavić AFERA NADSTREŠNICE Odbijen zahtjev obrane, spis se seli na Vrhovni sud Milan Bandić, Davor Jelavić i Željko Horvat AFERA GUP Suđenje jednom od najbližih Bandićevih suradnika počinje 21. studenog
OD PITANE DO BRYCHA
Sada je i u Dinamu jasno da je Bjeličino razmišljanje točno od starta: To je cirkus!
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Građani su krivi ?

 • Deleted user:

  Nitko nije kriv Za ništa, svi odbacuju sve, nitko se uopće niti ne pojavljuje na sudu, sve u svemu gradski novac se trošio i troši i nadalje bez ikakve kontrole i odgovornosti. Jadno u kakvom gradu i sistemu živimo.

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  A tko bi iz Bandićevog kruga priznao krivicu? Tko ima dovoljno hrabrosti za to? Čak i da su mu prsti umrljani pekmezom, svaki takav poricao bi djelo do besvijesti. Sudsko proces tek počinje, sud će ustanoviti tko je i je ... prikaži još! li tko uopće kriv. To što ekipa poriče, a što će drugo? Optužnica se ne bi podizala bez dokaza niti bi je sud prihvatio bez njih. Slijedi još jedna zabavna pravosudna serija koju ćemo pratiti iz medija.