Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afera gradski stanovi: Među šestero privedenih i prevarantica Jagoda Blum

05.06.2009.
u 20:37

Među šest osoba danas privedenih istražnom sucu Županijskog suda, uhićenih u sklopu USKOK-ove istrage zbog sumnje da su ilegalno prodavale stanove u vlasništvu Grada Zagreba, nalaze se Jagoda Blum, već prije osuđivana zbog prijevara s prodajom gradskih stanova, koja se predstavljala kao zaposlenica Gradskog poglavarstva, te Ksenija Vadas. Nakon saslušanja, određeno im je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

Kvadrat po 2000 kuna
Odvjetnik Nenad Škare, kojeg smo za vrijeme privođenja zatekli pred sudom na Zrinjevcu, potvrdio nam je informaciju da će zastupati trećeoptuženu Kseniju Vadas.

– Zbog novog Zakona o kaznenom postupku ne mogu više ništa reći – bio je kratak odvjetnik. O dobro organiziranoj kriminalnoj skupini Večernji list pisao je još sredinom travnja. Tada smo objavili rezultate vlastite višemjesečne istrage o kriminalcima koji uzimaju između 25 i 35 tisuća eura mita, a zauzvrat obećaju kupnju gradskih stanova na atraktivnim lokacijama u Zagrebu za samo 2000 kuna po kvadratu. Iako je od objavljivanja teksta u Večernjem listu proteklo više od 40 dana, policija je tek u četvrtak kasno poslijepodne uhitila šest osoba.

“Riječ je o organiziranoj skupini koja je u dužem razdoblju, a radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, neistinito obećavala građanima da će im ishoditi vlasništvo gradskih nekretnina, koristeći se pritom krivotvorenom dokumentacijom.

Na opisan način pribavili su protupravnu imovinsku korist od više milijuna kuna”, stoji u šturom policijskom priopćenju. No, neslužbeno doznajemo kako su osumnjičeni u sklopu USKOK-ove istrage praćeni i prisluškivani nekoliko mjeseci, a pod povećalom USKOK-a našli su se i svi njihovi telefonski razgovori u posljednjih više od godinu dana.

Iako su u četvrtak navečer prve informacije govorile da je među uhićenima i najmanje jedan djelatnik zagrebačkog Gradskog poglavarstva, policijski su izvori danas ustvrdili da nitko od prepraćenih istražnom sucu nije zaposlen u gradskoj upravi.

Ponovila nedjelo
Ostaje nejasno kako je kriminalna skupina bez suradnje iz zagrebačke birokracije mogla doznati gdje su prazni stanovi te kako su namjeravali cijelu prijevaru privesti kraju i legalizirati nezakonito prodane stanove.

Posebice zato što je Jagoda Blum potkraj svibnja 2008. godine nepravomoćno osuđena na dvije i pol godine zatvora jer je zajedno s bivšom odvjetnicom Anom Jendriš Jelesić od prosinca 1999. do svibnja 2001. godine prevarila 50 osoba obećavajući im otkup stana ili poslovnog prostora u vlasništvu Grada Zagreba uz novčanu naknadu te se na taj način domogle više od pola milijuna kuna.


Lažnu gradsku službenicu policija uhitila još 2008.

Jagodu Blum policija je uhitila sredinom studenoga prošle godine pred jednom zagrebačkom osnovnom školom zbog obavijesnog razgovora vezanog uz počinjeno kazneno djelo prijevare. Po obavljenom razgovoru, puštena je na slobodu. U razdoblju od 2006. do 2008. godine Blum je postala imućnija za dva stana - u Vlaškoj i Ulici Božidara Ažije - te dva poslovna prostora u Klaićevoj ulici. Njezina partnerica u kriminalnim poslovima Ana Jendriš Jelesić nepravomoćno je pak bila osuđena na četiri godine i 11 mjeseci, a obje su u pritvoru provele godinu dana, za koliko im je i umanjena zatvorska kazna. Jagoda Blum ostala je zapamćena tijekom suđenja za prijevare, koje su uz nezakonitu prodaju gradske imovine uključivale i ishođenje kredita kod poslovnih banaka, po izbjegavanju dolaska na ročišta pa su svjedoci i oštećenici u nekoliko navrata prosvjedovali tražeći da joj se zbog nepoštovanja suda odredi pritvor.


Prigrabili 13 milijuna kuna

USKOK je protiv šestero osumnjičenih za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela, prijevare i krivotvorenja isprava podigao kaznenu prijavu, a danas bi trebao Županijskom sudu podnijeti i istražni zahtjev. Osumnjičeni su na temelju krivotvorenih isprava pribavili imovinsku korist. Neslužbeno doznajemo da je riječ o svoti od 13 milijuna kuna. Uhićenja i privođenja osumnjičene šestorke nitko od čelnika zagrebačke gradske uprave danas nije želio komentirati, a šef Kontrolnog ureda Mirko Herak kazao je da USKOK nije s njim kontaktirao i kako mu je predao svu dokumentaciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije