Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2.12 - 7. 1.

Evo što je novo na Adventu...

Advent u Zagrebu 2016.
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
14.11.2017.
u 09:26

Fuliranje više neće biti u Tomićevoj i Kurelčevoj, već na Strossmayerovu trgu, a cijeli prostor tog trga bit će uređen kao cirkus

Manje lokacija i jači kulturni sadržaji. Adut je to na koji su djelatnici Turističke zajednice i Grada Zagreba odlučili odigrati kako bi ove godine treći put odnijeli titulu najbolje europske božićne destinacije.

Najiščekivaniji događaj godine, Advent u Zagrebu, ove su godine odlučili izmijeniti nakon što su proveli analizu prošlogodišnjeg izdanja.

Počelo postavljanje klizališta

Shvatili su, kazala je direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, da su izolirane lokacije prošle godine bile lošije posjećene od ostalih pa su ove godine većinu događanja odlučili organizirati u širem središtu grada. U program su uključili i veći broj kulturnih institucija pa će ove godine posjetitelji moći uživati u blagdanskom ugođaju u dvorištu Arheološkog muzeja, uz koncerte i multimedijalne projekcije, u Etnografskom muzeju razgledati izložbu božićnog nakita s kraja 19. i iz 20. stoljeća, dok će Muzej za umjetnost i obrt predstaviti priču o baletu... Klasični koncerti organizirat će se u Muzeju Mimara, a u organizaciju Adventa uključio se i Hrvatski željeznički muzej, gdje će se moći provozati modelnom vrtnom željeznicom i razgledati tematsku izložbu posvećenu vlakovima sustava Orient-expressa. Manifestacija se otvara 2. prosinca paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko Manduševca, a iste večeri u 19.50 zasvijetlit će lampice na Zrinjevcu te oko velikog klizališta na Tomislavovu trgu, koje se jučer počelo postavljati. Već idući dan otvara se Advent na Gornjem gradu, koji će oživiti Vranyczanyjevu poljanu, plato Gradec i Strossmayerovo šetalište, dok će do stare jezgre voditi božićno ukrašen tunel Grič.

Foto: Screenshot/reuters

– U tunelu nas očekuju dvije različite scenografije, od 2. do 17. prosinca vratit će nas u doba starog Gornjeg grada, dok će od 19. prosinca do 7. siječnja biti okićen predimenzioniranim nakitom za bor, poklonima i dječjim igračkama – kazala je M. Bienenfeld.

Tunel od bijelih grančica

U Advent se “uključio” i Antun Gustav Matoš, oko čijeg će kipa postaviti ugostiteljske i suvenirske kućice, a vikendom će se organizirati plesnjaci. Vrata vile Prekrižje otvorit će i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a nekadašnji će ljetnikovac urediti u blagdanskom stilu te organizirati prigodne koncerte.

Advent u Zagrebu 2016.
1/15

– ZET je uveo i izvanrednu liniju koja će voziti s Kaptola. Nije se potrebno najavljivati unaprijed, međutim svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska – kazala je M. Bienenfeld. Poseban program predviđen je u Zoološkom vrtu, a atrakcija će biti i Marićev prolaz, koji će okititi isprepletenim bijelim granama prošaranima LED lampicama pa će Zagrepčanima izgledati kao da prolaze kroz tunel koji će povezivati jednako atraktivne Zrinjevac i Bogovićevu. Fuliranje će se pak iz Tomićeve i Kurelčeve prebaciti na Strossmayerov trg, a cijeli će prostor biti uređen na temu cirkusa... Advent ove godine traje 40 dana, sve do 7. siječnja.

POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor:

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
01:44 15.11.2017.

Nažalost sve se i pretvorilo u cirkus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije