Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostitelji trljaju ruke

Vino grije bolje nego zagrljaj, 84 prodane čaše naš su rekord

Advent u Zagrebu 2017.
Foto: Dalibor Urukalović/Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
06.01.2018.
u 07:12

Zarada ugostitelja, kažu, dio je poslovne tajne, ali da su na Adventu dobro radili, najbolji je dokaz da su neki već za idući kaparili kućice

“Dva kuhana vina za 20 kuna.”

Zbog natpisa koji stoji u kućici na početku Gajeve posljednjih dana Adventa stvaraju se redovi u kućici Hercig. Donedavno je čaša kuhanog vina stajala 15, a sada su ga odlučili staviti na akciju. Kraj je velike manifestacije, kaže Diana Raspudić koja vodi kućicu, pa zašto ne bi posjetitelje počastili kad su se već dobro istrošili posljednjih četrdeset dana.

Vraćali se po käsekrainer

– A bome su se istrošili. Mi smo u svojoj kućici definirali posebna mjesta za redove, koji su bili prilično dugački, uglavnom vikendima. S jedne strane stajali su oni koji su čekali kobase, s druge oni koji su željeli germknedle koje se rade u Austriji. Sada se pak natječemo po smjenama tko će prodati više kuhanog vina. Zasad vodimo kolegica Ivana Ajtić i ja, uspjele smo neki dan prodati 42 “porcije” u danu, odnosno 84 čaše – kaže Diana Raspudić dodajući da se gosti raznježe kad im netko kaže da njihovo vino grije bolje nego muški zagrljaj. No definititvni hit Herciga je käsekrainer, austrijska kobasica sa sirom.

– Na Adventu smo već treću godinu i poznati smo po svojim käsekrainerima pa se mnogi i vraćaju. Ovo je definitivno i najbolja godina dosad što se tiče zarade – kaže Diana Raspudić. Zadovoljni su i u obližnjem Podnapičeku, čiji su djelatnici svakom trećem kupcu morali objašnjavati naziv kućice.

– To je starozagrebački, znači “pod zub”. Za ime su se pobrinuli gazde, a ubrzo smo se profilirali kao mjesto gdje se jede dobra domaća hrana s nogu. Buncek sa zeljem stavili smo u sendvič, kao i pljeskavicu s jajem i sirom, to su bili ovogodišnji favoriti – kaže zaposlenica Lucija Žabjačan koja pamti dane kad se nije stajalo s “izbacivanjem” porcija. Po danu su ih znali prodati i po dvjesto komada. Domaću klopu tražili su i Slovenci i Austrijanci, najčešći posjetitelji kućice.

– Bilo ih je k’o Rusa – kaže Lucija. U redovima se čekalo i za fritule kućice Blato u Bogovićevoj. Radili su ih po posebnoj korčulanskoj recepturi, i to najstarijom tehnikom izrade – smjesu su u vruće ulje protiskivali kroz šake kako bi okrugli oblik fritule bio što pravilniji.

– Znali su stajati po pola sata ne bi li probali naše fritule. Najbolje je išlo subotom ujutro, za špice, uglavnom su kupovale obitelji s malom djecom. Rekord nam je bio kad smo u danu prodali 400 porcija. Tad se smjesa radila i po nekoliko puta dnevno – kaže Melanija Škvorc iz kućice Blato.

Neodlučni kupci

Redovi do cvjećara na Cvjetnom trgu stvarali su se pak za kobasice iz Gastro Cvjetnog, u čijoj je kućici za najvećih gužvi radilo po sedmero ljudi.

– Kobasice su išle “kao na traci”, već smo se s godinama uigrali pa smo i prilično brzi. Najviše nas usporavaju sami kupci koji se često premišljaju dok dođu na red. Neki ne znaju ni kakav umak žele, no nama to dobro dođe da predahnemo koju sekundu – kažu dvije Valentine, Šoštarek i Blažević, koje rade u kućici. Oni koji su htjeli izbjeći redove, pronašli su i “skrovite” dijelove manifestacije, gdje se nisu stvarale pretjerane gužve poput prostora ispred HNK. Želeći se razlikovati od ostalih ugostitelja, Robert Antić i Tamara Milinković osmislili su poseban kuhani džin i punč od jabuke, koji se u njihovoj kućici Papillon pokazao kao pun pogodak.

– Prvi smo put na Adventu, a za sljedeću godinu pripremamo još pokoju novost – zaključuju.

Pogledajte galeriju: Advent u Zagrebu 2017

Advent u Zagrebu 2017.
1/53

Komentara 6

MA
Majur
08:03 06.01.2018.

Vino grije bolje nego zagrljaj....naslov nove pjesme Grdovića:)))

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
17:54 06.01.2018.

A veliju da hrvatski radnik nema love.84 čaše su prodane.

KR
krizevcifranc
10:45 06.01.2018.

Samo za usporedu, u životu nisam popio lošije takozvano kuhano vino od onog na adventu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije