Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

13 zagrebačkih projekata koji se sele iz mandata u mandat

Neke kapitalne investicije spominju se već desetljećima, a ni u planu koji je nedavno usvojen za većinu njih nije predviđeno dovoljno novca
09. listopada 2017. u 09:11 37 komentara 11667 prikaza
Gredelj
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pet do deset najvažnijih projekata, kaže država, a onda Grad odluči, neka ih bude 15. Ambiciozno su se ignorirale upute pri slaganju razvojne strategije u kojoj je trebao stajati plan strateških projekata do 2020., ali samo na prvu jer, pogleda li se dokument koji je nedavno usvojila i Skupština, u njemu nema gotovo nikakvih novosti. Strateški gradski projekti isti su već godinama, a od 15 najvažnijih, tek sljemenska žičara i lakošinska željeznica od Kvatrića do zračne luke nisu oni o kojima se govori već desetljećima. Doduše, obnova žičare spominje se otkako je 2007. prestala voziti, ali nova je predstavljena ove godine. Također, kako će izgledati pruga do aerodroma, predstavljeno je krajem 2016. iako se ona najavljivala i godinu ranije. A sve ostalo na popisu čeka se već podosta dugo.

Zagreb: Radovi na izgradnji novog stambenog naselja Podbrežje Obišli smo Podbrežje VIDEO Više od 5000 Zagrepčana prijavilo se za stan u novom naselju

Za blok Badel tri od sto

Arhitektonsko–urbanistički natječaj za novi izgled kompleksa bivše tvornice Badel proveden je još prije šest godina, a sad je opet cilj prostor učiniti “novim čimbenikom identiteta tog dijela grada i središtem najznačajnijih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događanja”. Izdvojit će se za to do 2019. tri milijuna kuna, od potrebnih sto za realizaciju cijelog projekta.

Blok Badel | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Novo središte Gredelj

Prije pet godina Ured za strategijsko planiranje i razvoj grada predstavio je gradonačelniku projekt koji je 130.000 četvornih metara nekadašnjih tvorničkih hala trebao pretvoriti u novi centar Zagreba. Sad je ponovno u planu revitalizacija kompleksa u svrhu smještanja javnih, društvenih i kulturnih sadržaja, a za to će Grad dati nešto više od šest milijuna kuna, dok je vrijednost 350.

Partner za kongresni centar

Gotovo pa raskol u Skupštini dogodio se 2004. kad je Grad predložio kupnju zemljišta u Ulici Izidora Kršnjavog za gradnju kongresnog centra. Kasnije se spominjala i lokacija na Velesajmu, ali od centra još ništa. U strategiji se planira naći međunarodni partner koji će financirati dio projekta. Grad će zasad izdvojiti sedam milijuna kuna jer se još ne zna koliko bi čitav projekt trebao koštati.

Svetice BANDIĆ POVUKAO ANEKS Slučaj Svetice? Dok se svi ne usuglase, ništa od projekta

Paromlin i dalje parkiralište

Dok se ne uredi, bit će parkiralište, prije tri je godine takva sudbina namijenjena Paromlinu. Od tada se najavljuje i da će se pokraj Glavnog kolodvora smjestiti gradska knjižnica. To je plan i sad, a za njega će, dok se ne procijeni ukupna vrijednost projekta, Grad dati pola milijuna kuna.

[video: 22128 / ]

 

Velesajam od 2012.

Da svojim funkcijama upotpunjuje središte Novog Zagreba, tako će se prenamijeniti Velesajam, što je Grad prvi put najavio 2012., a sad će za projekt kojem se još ne zna vrijednost iz blagajne “kapnuti” nešto više od šest i pol milijuna kuna.

Zelene i plave Sesvete

Zelene i plave Sesvete projekt je vrijedan 2,2 milijuna kuna kojim bi se središte kvarta smjestilo kod bivše tvornice Sljeme. Najavljen je prije dvije godine, a do 2019. u Sesvete će se uložiti 600.000 kuna.

Ljutita škvadra Pisali Bandiću: Zašto ste gradili park kad ste znali da će postati cesta?

Bolnica stoji četvrt stoljeća

Okoliš je uređen u srpnju, ali kompleks Sveučilišne bolnice Blato napušten stoji već 25 godina. Analizirat će se lokacija i utvrditi što bi se ondje moglo graditi te za to dati 1,6 milijuna kuna.

Sveučilišna bolnica Zagreb | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Čekajući terme Blato

Desetak godina stanovnici kvarta znaju da će se na području Blata graditi terme. Kad, nemaju pojma, ali na 110.000 kvadrata bit će hotel, zabavni centar, trgovine, restorani, wellness, bazeni... Za realizaciju projekta potrebno je 375 milijuna kuna, a do 2019. izdvojit će se nešto više od pet.

Zagrepčanka? Ne zna se

Mramorne ploče sa zgrade počele su padati prije tri godine, kad je i najavljena obnova Zagrepčanke. Planiraju je prenamijeniti, ali se još ne zna u što, pa nije jasno ni koliko će se novca uložiti, ali u ovom će razdoblju Grad dati šest milijuna kuna.

Održavanje fontana REDOVNO ODRŽAVANJE Bandićeve fontane na servisu za dva i pol milijuna kuna

Zdanje u Vlaškoj propada

Da bivša vojna bolnica u Vlaškoj neće više stajati napuštena, obećano je 2006., a tek je ove godine predstavljen projekt njezina pretvaranja u dvije plesne i dvije glazbene škole. Koštat će to 20 milijuna kuna, 70 posto se očekuje iz EU, no Grad je spreman dati i cijeli iznos.

[video: 22129 / ]

Borongaj treba milijarde

Urbanistički plan uređenja kampusa Borongaj izrađen je 2013., a za projekt vrijedan gotovo 6,5 milijardi kuna od EU, države, javnih poduzeća i ostalih partnera planira se namaknuti četiri i pol. Grad u proračunu nije predvidio novac.

[video: 22131 / ]

 

Jarunski most, ali bez auta

Pobjednik natječaja za jarunski most odabran je 2007., a sad će se za prelazak preko Save izdvojiti 225.000 kuna. Ne zna se još vrijednost projekta jer je ovaj iz strategije pješačko-biciklistički, a ne više automobilski most.

Još ništa od sinergije

Studija integriranog prijevoza putnika na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije dovršena je 2008., projekt stoji više od milijardu kuna, a Grad će dati 4,3 milijuna.

j ZAGREB i SPLIT Velika usporedba dvaju najvećih hrvatskih gradova Milan Bandić Nedjeljom u dva Dok sam ja ovog stanja svijesti neće u Zagrebu biti ploča s natpisom 'ZDS' zagrebačka skupština Žičara gotova do kraja 2018., a od spalionice u Resniku se odustaje

VIP izdvaja za Vas

 • DonQuijote:

  A žičara? Veleumni Bandić nije želio servisirati staru jer će kao napraviti novu. Već 10 godina se ne srami nego u predizborne svrhe uvijek nanovo govori o toj novoj. Sramota za Zagreb.

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, kad vidim sve te dobre želje, na kojima gospodin obećanko dobija izbore, uz ponešto socijalne vojske čudnih nacionalnosti, a koje se nikad ne ostvaruju, zapitam se, pa ljudi moji jeli to moguće? Pa zar stvarno postoji grad sa takvim ... prikaži još!m ljudima, koji ne vide, ne čuju i ne žele znati. 600 000 kuna za grandiozni projekt Sesvete plave, zelene, ljubičaste, šargopirgaste i slično, dovoljan je samo da Tomurad plati skupljanje smeća u dvije tri ulice i to je to. Kampus je napuhan do bola i sve znanstvena zajednica će tamo fantazirati, meditirati, docirati, cirkulirati i slično, a novac koji je za to odobren do 2019 iznosi nula kuna. He he, idem kod ovih kumica na Dolac malo porazgovarati o ekonomiji i planovima za sadnju poriluka za slijedeću sezonu. Nekak su mi ekonomski relevantnije od ove ekipa koja vodi grad.

 • Trnjanec:

  Čim se smisli kako da tu kumovi delaju, počet će se raditi. Samo se još planira "ugrađivanje".