Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Wall Street: Cijene skočile više od 6 posto, ali bez ovacija

14.11.2008.
u 07:45

Cijene dionica na Wall Streetu snažno su skočile u četvrtak, prekinuvši tako trodnevni silazni trend, ali tek nakon što su vodeći indeksi dotaknuli nove najniže razine u posljednjih pet godina.

Dow Jones skočio je 552 boda ili 6,67 posto, na 8835 bodova, a indeks S&P porastao 6,92 posto, dosegnuvši 911 bodova. Indeks Nasdaq porastao je, pak, 6,5 posto, na 1596 bodova.

Jučerašnje trgovanje protjecalo je uz veliku nervozu i neizvjesnost, a vodeći su indeksi uglavnom bili u minusu. Tako je, primjerice, u jednom trenutku Dow Jones zaronio čak ispod 8000 bodova, dok je indeks S&P potonuo na samo 818 bodova, najnižu razinu od ožujka 2003. godine.

No, pred sam kraj trgovanja cijene su dionica naglo porasle, bez nekog konkretnog poticaja.

- Neki su ulagači procijenili da su pojedini sektori podcijenjeni pa su počeli kupovati. A onda, probudio se mentalitet čopora: krenuli smo prema gore, a nitko ne želi biti zadnji koji je uskočio na brod. Je li ovaj skok cijena održiv? Nadam se da jest, ali... - kaže Ryan Larson, strateg u fondu Voyaguer Asset Management.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer energetski sektor, zahvaljujući rastu cijene nafte sa 55 na 59 dolara po barelu, što je posljedica špekulacija o novom smanjenju proizvodnje OPEC-a. Tako je cijena dionice Chevrona skočila 12,5, a Exxon Mobila više od 9 posto, nakon što su dan prije pale više od 5 posto.

Nakon prethodnog pada, izazvanog Intelovim najavama slabljenja potražnje za čipovima, jučer se oporavio i tehnološki sektor. Dionica samog Intela poskupjela je više od 6, Applea 7, a Microsofta više od 4,5 posto.

Među većim dobitnicama bila je i dionica Wal-Marta, s rastom cijene od 4,4 posto, zahvaljujući većoj od očekivanja dobiti najvećega svjetskog trgovačkog lanca u proteklom tromjesečju.

No, Wal-Mart je zasad jedini u trgovačkom sektoru koji bilježi rast dobiti, s obzirom na to da je jučer Kohl's izvijestio o padu profita za 17, a Nordstrom za čak 57 posto. Oba su lanca, uostalom kao i Wal-Mart, upozorila da će im budući poslovni rezultati biti slabiji nego što se prvotno procjenjivalo.

No, to nisu sve jučerašnje loše vijesti. Američko ministarstvo rada objavilo je da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 32.000, na 516.000, najvišu razinu u posljednjih sedam godina koja upozorava na recesiju američkog gospodarstva.

Uz to, objavljeno je da je u listopadu proračunski deficit SAD-a dosegnuo rekordnih 237 milijardi dolara. Premda se očekivao rast deficita, s obzirom na to da je u listopadu vlada počela spašavati financijski sektor, analitičari su procjenjivali da će manjak u budžetu dosegnuti najviše 101 milijardu dolara. Nakon ovog podatka, analitičari očekuju da će u godinu dana proračunski deficit premašiti 1000 milijardi dolara.

- Ovo su jako loše brojke, no za godinu dana prisjećat ćemo ih se s nostalgijom jer će situacija biti mnogo gora - kaže Sung Won Sohn, ekonomist na kalifornijskom sveučilištu Smith School of Business.

Na europskim se burzama u četvrtak trgovalo vrlo oprezno. Londonski indeks FTSE pao je 0,3 posto, na 4169 bodova, a indeks DAX Frankfurtske burze porastao je 0,6 posto, na 4649 bodova.

(Hina)

Želite prijaviti greške?