Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Poetske vizije, rajski pejsaži i snovi domaćih velikana naive u Petrinji

naiva izložba
09.09.2014.
u 13:51

Kao što je općenito poznato, neporecive mentorske i pedagoške zasluge u formiranju naive imao je Petrinjac Krsto Hegedušić, osnivač tzv. "hlebinske škole" – čiji su prvi učenici bili Ivan Generalić, Franjo Mraz i Mirko Virius

Poznata kao umjetničko čudo u svjetskim razmjerima, hrvatska je naivna umjetnost, od svojih začetaka zaokupljala pažnju publike i likovnih stručnjaka. Zadobila je svjetski ugled i planetarnu reputaciju mjerenu u geografskim razmjerima od New Yorka do Tokia, te Stockholma i Johannesburga. Izložba Velikani hrvatske naivne umjetnosti otvara se u četvrtak11. rujna u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić

Kao što je općenito poznato, neporecive mentorske i pedagoške zasluge u formiranju naive imao je Petrinjac Krsto Hegedušić, osnivač tzv. "hlebinske škole" – čiji su prvi učenici bili Ivan Generalić, Franjo Mraz i Mirko Virius – programski utemeljene u socijalne intencije likovne grupe "Zemlja". Hegedušić je vrlo zaslužan i za njezin povijesni hod, počevši od razdoblja njezina osnutka 1930. godine do današnjih dana, u kojima naivna umjetnost egzistira kao ravnopravna likovna činjenica u našoj i svjetskoj umjetnosti. 

Upravo stoga, izložba prigoda je to da se razgledaju poetske vizije velikog Ivana Generalića i rajski pejsaži Ivana Rabuzina, fantastični snovi Matije Skurjenija i Franje Klopotana te snovita arhitektura Drage Juraka i Marice Mavec – Tomljenović, figuralne kompozicije najvećeg naivnog koloriste Slavka Stolnika i virtuozni lirski pejsaži Ivana Lackovića Croate, bojene skulpture Sofije Naletilić – Penavuše i Franciske Petelinšek te povećeg niza drugih klasika naive kao što su Antun Bahunek, Petar Smajić, Martin Mehkek, Franjo Dolenec, Tomislav Petranović Rvat i drugi. 

>> Izložba naive putuje u Europu nakon trideset godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije