Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMUNIKACIJE Vipnet eksperimentalno uvodi tehnologije DVB-H i HSPA+

Vipnet pokrenuo mobilnu televiziju

05.02.2009.
u 13:56

Na današnjoj konferenciji za novinare Vipnet je predstavio dva tehnološka noviteta koje pokreće prvi u Hrvatskoj i užoj regiji: emitiranje TV programa posebno prilagođenog za mobitele (DVB-H) te trenutačno najbrže tehnologije za prijenos podataka preko mobilne mreže (HSPA+).

Obje tehnologije puštene su u pokusni rad, no u Vipnetu još ne mogu reći kada će one postati komercijalno dostupne.

Vipnet je već krenuo s emitiranjem DVB-H signala sa četiri lokacije u Zagrebu a signal mogu primati svi - nije nužno da su korisnici Vipneta - pod uvjetom da imaju mobilni telefon opremljen DVB-H prijemnikom (jedini takav mobitel trenutačno dostupan na našem tržištu jest Nokia N96).

Vipnet trenutačno emitira program Nove TV, CNN-a, Eurosporta (koji prenosi utrke skijaškog Svjetskog kupa. Početak komercijalnog rada mobilne televizije ovisi o dobivanju koncesije, a u Vipnetu su dali naslutiti kako oni zapravo nisu zainteresirani za nacionalnu koncesiju, već za regionalnu koja bi pokrila samo veće gradove a ne čitav teritorij Hrvatske.

Kažu kako su otvoreni za sve opcije: od one da Vipnet samo reemitira program drugih TV kuća odnosno TV operatera do one da sami postanu TV operater koji će otkupljivati program od TV kuća i nuditi ga svojim korisnicima. Mladen Pejković, predsjednik uprave i tehnički direktor Vipneta, najavljuje da će cijene biti popularne jer smatra da je previsoka cijena bila glavni razlog tome što DVB-H dosad nije zabilježio velik uspjeh u Europi.

HSPA+ tehnologija, koja je puštena u pokusni rad u četiri najveća hrvatska grada, omogućuje primanje podataka s mreže (download) brzinom od 15 Mb u sekundi te 7,5 Mb/s u suprotnom smjeru - oboje je više nego dvostruko brže od tehnologije HS(D)PA. Vipnet je među prvim operaterima u svijetu koji uvode tu tehnologiju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?