Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Vina Novog svijeta osvajaju Europu

23. rujna 2005. u 14:22 11 prikaza
297878.jpg
Foto: import

Prije 300-tinjak godina stigla je vinova loza i s njome prvi vinogradari u Ameriku. U Kaliforniju, najvažniju vinsku saveznu državu, donijeli su je franjevci. Ozbiljniji, pa i komercijalni vinski posao počeo je u 19. stoljeću, kada je na pokus iz Europe dopremljeno oko 300 različitih sorata. Mađar, grof Agoston Harasztly de Mokesa smatra se utemeljiteljem kalifornijskog vinogradarstva jer je sredinom 19. stoljeća prodao svoju prvu bocu zinfandela.

Roditelj plavca malog
Posljednja četiri desetljeća prošloga stoljeća počela je prava ekspanzija kalifornijskih vinarija, a i velika ulaganja stranih kompanija učinila su  Sjedinjene Države svjetskom vinskom velesilom  četvrtim proizvođačem na svijetu, s više od 22 milijuna hektolitara u godini; od toga gotovo 95 posto nastaje u Kaliforniji. Ona su u svjetskom vrhu kakvoće, glasoviti su njihovi chardonnayi, caberneti sauvignoni, merloti, a nama je najzanimljiviji glasoviti zinfandel  jer je to naš crljenak, roditelj plavca malog, kojeg su zamalo i zakonski proglasili autohtonom kalifornijskom sortom. Posljednjih su godina kalifornijska vina i na našem tržištu i u restoranima, a vina Novoga svijeta u vrlo su agresivnu pohodu na staru Europu. Dosta se uvoze u zemlje visoke vinske kulture, Francusku, Italiju, Njemačku i druge, pa Amerikanci vjeruju i u sve veći uspjeh na hrvatskom tržištu. Čuli smo to na nedavnoj ekskluzivnoj, prvoj takvoj, degustaciji u rezidenciji američkog veleposlanstva na zagrebačkom Tuškancu.
Predstavljeno je 30-ak vina glasovitih kalifornijskih vinarija: Ironstone, Gallo, Beringer i Mondavi, čiji je ovdašnji uvoznik B. Ivančić pridodao i nekoliko vina slavnog redatelja (i vinara) Francisa Coppole. Vina su kušali naši poznati vinotekari Borošić, Dusper, Mendek, ugostitelji Čimbur, Kukurin, Puntijar, sommelierski prvak Perdec, bivši Paris, predsjednik Gospodarske komore Nadan Vidošević, biznismen  Đuro Gavrilović...

Bogate arome i mirisi
Vina su se iskazala u svojoj prepoznatljivoj, kalifornijskoj tipičnosti, barikirana, voćnih aroma, snažna, alkohola od 13 do 14 posto, bogatih aroma i mirisa. Posebno je uzbudljivo bilo (po sjećanju) uspoređivati zinfandele s našim plavcima  možda je to poticajan prijedlog veleposlanstvu i našoj Komori za jedno buduće usporedno kušanje tih srodnih vina?


Zinfandel - starost na cijeni

Ironstoneov zinfandel imao je oznaku Old vine što znači stari trs. I dok u nas krče starije vinograde, u razvijenu se vinskom svijetu na njih posebno pazi, njeguju se, makar urodili i jednim grozdićem! Jer to su ekskluzivna vina, posebnih značajki i odlika. Ironstoneov zinfandel iz trsova je starih 50, pa i 80 godina, a najstariji su im vinogradi iz 1909. godine. Inače, u Kaliforniji djeluje i posebna udruga ZAP, s oko 6000 članova, proizvođača i uglednih prijatelja zinfandela.


Slikanje tek nakon šest mjeseci

Fotograf Davide Dutto živio je u blizini zatvora u Fossanu, bivšeg samostana časnih sestara, kad je zamijetio da tamo dopremaju goleme količine hrane. Tajnu zatvorsku gastronomiju otkrio je tek kad je tamo služio civilni vojni rok. Zajedno s rođakom, gastronovinarom Micheleom Marzianijem proveo je u Fossanu gotovo godinu dana, a prvu je fotografiju napravio tek nakon šest mjeseci. Toliko im je, naime, trebalo da steknu povjerenje zatvorskih ptičica.

OD PITANE DO BRYCHA
Sada je i u Dinamu jasno da je Bjeličino razmišljanje točno od starta: To je cirkus!
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?