Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odličan posao'

Zvonko Šitum i Ivan Ivanković su junaci iz Croatia Airlinesa!

ivan ivanković, pilot
Foto: LinkedIn
1/4
28.09.2013.
u 17:09

Nakon što je zakazao prednji kotač pri slijetanju, Zvonka Šituma i Ivana Ivankovića nije uhvatila panika.

Kapetan Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković iz Zagreba junaci su Croatije Airlinesa! Taj dvojac upravljao je avionom hrvatske zračne kompanije koji je, unatoč tome što je zakazao prednji kotač, u petak navečer uspješno na nos sletio u Švicarskoj. “Odličan posao, Croatia 464!” s pravom ih je pohvalio švicarski kontrolor leta koji je scenu gledao iz tornja. Zvonka Šituma i Ivana Ivankovića proslavila je smirenost i koncentriranost u kritičnom trenutku kada su shvatili da ne mogu sletjeti na pistu zrakoplovne luke Kloten u švicarskom Zürichu budući da se kotač, iz nekog razloga, nije mogao izvući.

Ivan Ivanković kontroloru leta tada prisebnim glasom govori “da mogu nastaviti letjeti, ali ne mogu i sletjeti”. Hrvatski dvojac nije svladala panika. Postupili su hladnokrvno i profesionalno prema već unaprijed zadanom protokolu za takve situacije i sretno se prizemljili na trupu. Nitko od ukupno šezdeset putnika na letu i četiri člana posade pritom nije ozlijeđen, a snimka slavnog slijetanja vrlo je brzo objavljena na YouTubeu.

Vatrogasci su stigli na pistu, a nakon svega pilotu je napomenuto da će ga na tlu dočekati istražitelji kojima će morati objasniti što se u zraku dogodilo. Što je uzrokovalo kvar na zrakoplovu Dash 8-Q400, koji je u flotu Croatije Airlinesa uključen 2009., još uvijek nije poznato. 
Iz Croatije Airlinesa jučer tijekom prijepodnevnih sati odbili su išta komentirati, a potvrdili su samo da je letjelica redovito održavana te da s njom nikad nije bilo problema. Naravno, zbog tehničkog pregleda ostala je u Švicarskoj.

Zlatko Širac, član uprave Croatije Airlinesa, nakon nezgode rekao je: 
– Prilikom slijetanja posada je uočila da je nosni kotač blokiran. Potom su otišli u krug čekanja gdje su dogovorili i pripremili aerodromske službe i kontrolu leta kako bi se izvelo prisilno slijetanje. 
Pokušali su alternativnim metodama aktivirati nosnu nogu, nisu uspjeli i onda je slijetanje obavljeno sukladno proceduri razrađenoj za te situacije – kazao je Širac, dodajući da su slijetanje i reakcija osoblja bili izvrsni. 
Ovo je prvi put u povijesti Croatije Airlinesa da se dogodio ovakav incident. Uprava CA iz nekog je razloga svim svojim zaposlenicima zabranila razgovarati s medijima o nezgodi uključujući i dvojicu heroja koji se jučer nisu javljali na telefon. 
I tako, umjesto da se pohvale odličnim zaposlenicima, čelnici CA danas su odlučili šutjeti!

O Šitumu i Ivankoviću poznato je da imaju diplomu Prometnog fakulteta te da obojica već godinama rade u CA s time da ondje nisu prešli iz vojske, nego kao civili. Ivan Ivanković, odrastao u zagrebačkom naselju Maksimir, to nije ni mogao jer je za vrijeme rata bio daleko od punoljetnosti. U CA radi od 2006.

Piloti dobro reagirali

Snimka svjedoči i o smirenosti i dobroj reakciji pilota, ali i kontrolora leta koji se nisu prepustili panici zbog potencijalne opasnosti koju je izazvao kvar na kotaču.

Pilot: Ovdje Croatia 464, imamo problem...

Kontrolor leta: Croatia 464, ok..Možete li nastaviti?

Pilot: Možemo nastaviti, ali nemožemo sletjeti

...

Kontrolor leta: Croatia 464 možete sletjeti... Vatrogasci su spremni...

Pilot: Hvala toranj...

...

Kontrolor leta: Croatia 464, vatrogasci vam poručuju da je sve pod kontrolom i da možete polakozapočeti s iskrcavanjem putnika.

Pilot: Hvala, gasimo motore. Hoćete li nas odvući s piste ili...

...

Kontrolor leta: Odličan posao, Croatia 464!

Pilot: Hvala!

 

>>Zakazao kotač: Zrakoplov Croatia Airlinesa sletio na nos

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije