Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napustio rh

Zver specijalcu prilikom izručenja: Ne treba mi pancirka!

zver (1)
MUP RH
25.08.2010.
u 08:17

Iako MUP RH nije izlazio s detaljima, srbijanski mediji pišu kako je "zemunac" prevezen avionom Vlade Srbije i smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu.

Sigurnosna operacija najvećeg rizika koja se odvijala pod okriljem noći, pripadnici elitnih policijskih postrojbi dviju država, zrakoplov Vlade Srbije te kriminalac najvećeg kalibra.

Prvi koji je izručen
Svi oni bili su protagonisti “akcije” čiji je krajnji cilj bio da Sretko Kalinić Zver (36), pripadnik zloglasnog zemunskog klana i osuđenik za sudjelovanje u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kao prvi hrvatski državljanin, a na temelju sporazuma između Hrvatske i Srbije, bude izručen Srbiji. Odvijalo se to koji sat poslije ponoći u noći na srijedu, a sve je počelo u Okružnom zatvoru Remetinec kada su pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko te Ureda Interpola Zagreb došli po zasigurno “najpopularnijeg” stanovnika Remetinca.

– Kolege će vas pregledati, a zbog vaše sigurnosti stavit ćemo vam pancirku – kaže jedan od hrvatskih specijalaca Kaliniću, što se čuje na snimci koju je na svojim službenim stranicama objavio MUP.

– Što se mene tiče, ne morate! – odgovara mu Kalinić, pritom jedva vidljivo pokazujući nervozu.

Nakon što je propisno “osiguran” i zavezan lancima, Kalinića su specijalci smjestili u automobil te pod okriljem noći odvezli ravno na pistu Plesa.

Novi smještaj
Tamo su ih čekale srbijanski kolege koji su u Zagreb po Kalinića došli zrakoplovom vlade Republike Srbije. Kalinić im je predan, promijenjene su mu lisice, lanci i pancirka, a samo sat vremena kasnije, Kalinić je već bio u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Kalinić u Srbiji s dvostrukim statusom: osuđenik i pritvorenik
Kalinić je u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog sudjelovanja u 19 ubojstava, tri otmice i dvije terorističke akcije.

Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu protiv Kalinića vodi istragu za još tri ubojstva, pa zbog toga on u Srbiji ima dvostruki status - osuđenika i pritvorenika.

Miljko Radisavljević, specijalni tužitelj za organizirani kriminal, izjavio je agenciji Beta kako očekuje da će "Kalinić biti dosljedan i sve informacije koje je dosad dao srbijanskim pravosudnim organima, iznijeti i u kaznenim postupcima koji će uskoro biti pokrenuti".

- MUP očekuje da će njegovim iskazom moći rasvijetliti i niz drugih kaznenih djela koja su prije spominjana i time doprinijeti proširivanju kaznenih prijava za neka druga kaznena djela koja su počinjena u prošlosti - rekao je ministar Dačić. Riječ je o 10 do 20 ubojstava koja je Kalinić spomenuo u iskazima hrvatskim istražnim organima, precizirao je Dačić.

Press podsjeća kako je, prema prijašnjim medijskim spekulacijama, Kalinić tražio i dobio pravo na ponovno suđenje za djela za koja je osuđen u odsutnosti. U skladu s prošlogodišnjim izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, ukoliko bi na ponovnom suđenju bio osuđen na manje od 40 godina zatvora, Kalinić bi mogao dobiti status svjedoka suradnika i umanjenje kazne.

Komentara 59

OB
-obrisani-
10:06 25.08.2010.

n.front..... :-)) zlocest si...

HA
Hary
09:10 25.08.2010.

luena 1 Jasno je da, po, ovom forumu, \"balave\", nemoćni kompleksaši, mrzitelji, svega, Hrvatskoga!! Stoga je, jadnicima, preostao....njihov....VL!!

CR
croatica888
16:31 25.08.2010.

Nek mu je sa srećom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije