Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stup srama
Povratak na članak

Župnik na ploči objavio koliko je tko dao za blagoslov

Pater Filip Vicić u župi Završje pokraj Karlovca na ploči je izvjesio detaljan popis obitelji s novčanim iznosima koje su donirali, a netko je preko njega napisao “Lihvar”

Komentari 252

Avatar ShuPac
ShuPac
08:04 24.01.2014.

Odlično je to napravio. Sada lijepo neradnike iz porezne uprave istjerati van, neka dovuku svoje lijene debele guzice do te ploče, popišu koliko je dobio novaca i odmah na licu mjesta kaznu za župnika jer nije izdavao račune i potom naplatiti porez na cjelokupan iznos. Predlažem neka svi župnici naprave istu stvar kako bi konačno dobili uvid u njihova primanja.

VL
Avatar deziderij
deziderij
07:59 24.01.2014.

Šteta što mu netko, konto blagoslova, nije dao jednu poštenu - iza ušiju.

VL
DU
Deleted user
08:03 24.01.2014.

Svima koji se deklariraju katolicima neka se uvede porez kojim će financirati svoju crkvu..Tako se radi u americi, svatko sam financira svoju crkvu..Zar ne težimo američkom kapitalizmu..Ne možemo u ovoj banana republici imati malo socijalizam (kad treba plaćati), malo kapitalizam (kad se dijeli profit), kako kome zatreba..

VL
DA
danho
08:08 24.01.2014.

Molim napisite i clanak o tome da zupnik Trnovcice je citao takodjer koliko je ko dao novaca,s time da je prokomentirao 'Ovo radim jer su to od mene zahtjevali zupljani, ne znam zašto..no dobro'...Da kod mene u Crkvi procita osobnoo bi mu dosla i rekla od sada ovoj župi nedam ni lipu, fala Bogu pa ima dosta Crkvi u Zg i normalni svecenika

VL
IV
Ivekivek
10:07 24.01.2014.

Evo, Velečasni, obračam se direktno Vama ako ovo čitate.... Nije li Vas bar malo sram?

VL
CE
Centuri
08:37 24.01.2014.

Večernjem nije dovoljno što svi u župi Završje zna koliko tko nije ili jest dao, pa ste Vi to malo podignuli na nacionalni nivo, pa i regionalni. Svaka čast za neprofesionalizam :( Postavite si pitanje što kada bi netko vašee račune i listu s plaćom (s imenom) javno obznanio?

VL
Avatar MDubović
MDubović
08:34 24.01.2014.

Sjetimo se Evanđelja kad je Mesija zajedno s učenicima gledao kako ljudi ubacuju novac, milostinju u gradsku riznicu. Svi su, a naročito bogataši ubacivali novce od svoga viška, no jedna je siromašna starica ubacila od svoje neimaštine dva novčića. Mesija je svojim učenicima rekao da je ta starica dala najviše. Dakle, više vrijedi, braćo i sestre, vaših od srca danih 100 kuna siromahu, a teško ih mnogi zarade danas - nego što vrijede Todorićevi lažni milijuni. Kad moralan i pravedan čovjek vidi u što se pretvorio Mesijin nauk i kako se totalno iskrivio, dođe mu da plače.

VL
ZV
zdravko.vugrinec
13:16 24.01.2014.

kakvo obavezno davanje?npr.susjedu je izgorio krov na kući tjedan dana prije Božića a pop ga nije pital jel mu treba kakva pomoć,a po novce je znao doć 2 tjedna kasnije.ja osobno nedam crkvi niti kune,jer ih financiramo kroz porez.kako ih nije sram naplaćivati krštenja,sprovode i vjenčanja.nemaju obraza pogotovo u malim sredinama.ja bi ih opalio po džepu samo tako jer ako kumica na placu izdaje račun zašto nebi i pop.2000 i kusur godina žive od čiste neoporezive gotovine i petljaju se tamo gdje im nije mjesto.PLATITE POREZ gamad parazitska

VL
PA
padobranac
08:12 24.01.2014.

Da, pravi pravcati lihvar i to iz Dickensovih romana. Fujjjjjjj...

VL
Avatar mjurisi2
mjurisi2
08:36 24.01.2014.

To je porez za budale, nekada se kupilo da bi svećenik preživio ali ne novac nego namirnice za jelo, a sada svećenici imaju plaću i plus Hrvatska plaća Vatikanu 15 miliona kuna godišnje. Ovo je takav bezobrazluk da se riječimaa opisati ne može nezna se tko su veće beštije političari ili crkveni kler fujjjjjjjjjj.

VL
GI
giglibigli
09:42 24.01.2014.

i sad koja je to prava slika katoličke crkve danas papa franjo koji siromašne grli i zove u prve redove ili ovi naši župnici koji siromašne stavljaju na stupove srama ?moja punica živi sama u jednom zagorskom selu mora dati 600 kuna trećinu njene mirovine inače joj prijete razne vjerske sankcije neće moći ovo neće moći ono ja sam je pokušao uvjeriti da ne mora ali ona je stara i strah joj je veliki

VL
HA
Hadrian86
09:22 24.01.2014.

Tako smo mi imali velikih problema sa nasim zupnikom u Sonti, u Vojvodini, koji poludio jer narod nije davao novce jer ih nema, nema ih za ono najosnovnije,a ne za crkvu. Isto je tako sastavljao spiskove ko ne placalukmu (godisnjii porez crkvi), pa kada je hteo naplacivati ulaz u groblje onda smo ga oterali. Tako trebaju i mestani ovoga sela jer se ovaj lopov nece zaustaviti na ovome vec ko zna sta ce mu jos pasti na (ne)pamet. Cudim se ovima sa spiska kolike su novce dali jednom obicnom lopovu. Bolje da su te novce dali svojoj deci,unucima ili da su sebi nesto kupili. Molite se vi Bogu i verujte u Boga,ali ne verujte popovima jer to su lopovi isto kao i bankari!

VL
Avatar tecnomafia
tecnomafia
13:27 24.01.2014.

Koja je razlika između katoličke crkve i hrvatske vlade? Katolička crkva propovijeda siromaštvo, hrvatska vlada ga realizira.

VL
ZD
zdren
09:02 24.01.2014.

U posljednja dva desetljeca u betonu se izlilo i mramorom poplocalo milijune kvadrata crkava, samostana, pastoralnih centara, klerikata, ordinarijata i sjemeništa, a da se crkvena vlast nije sjetila napraviti nijednu školu, bolnicu, ubožnicu ili sirotište. Ma, ni jedincati metar s metar bilo kakve ustanove koja bi bila realna društvena korist. Mantijaške cicije ne mare za to. Neumorno mekecu o ljubavi i nesebicnoj brizi za bližnjega, ali ne ocekujte da ce oni to primjerom pokazati. Njihov novac ne pitajte. a. tomic

VL
DU
Deleted user
12:43 25.01.2014.

A jel na kraju godine, prije skupljanja novaca, isto tako objavio kud su otišli novci koje je skupio prošli put?

VL
A5
a53
09:10 24.01.2014.

Nisam protiv vjere ali se sjetim jednom prilikom razgovora s jednim starim svečenikom koji je u šali rekao da on nas tjera da se molimo i mi mu za to još i platimo. Nek nas deru kad smo ludi moja žena neče kupitinpotrepštine odnese lukno plus za spremačicu i ako joj što kažem ona kaže sramota me jer pop šalje naganjačicu kroz selo da kupi i ona lijepo od kuće do kuće i sve isprića pa ti nemoj dati.

VL
CR
crocro
09:02 24.01.2014.

Objavljivanje popisa tko0 je koliko dao ide samo na čast i diku svećeniku kako bi se mještani u skijedećim godinama počeli takmičiti tko će dati više da njegovo ime ne bude baš među posljednjima. Dakle, iako netko teško izdvoji novac kojeg nema, to će ga prisiliti da slijedeće godine pokušati dati više. Po tom kriteriju ova objava popisa ide samo u prilog svećeniku. A to što se kroz selo ili mjesto ogovaraju sumještani u pozitivnom ili negativnom smislu o tome svećenik ne razmišlja. O tome što mještani misle o svojem svećeniku, o tome svećenik ne razmišlja. Objava popisa o prilozima za blagoslov dobar je marketinški potez svećenika. Jer oni koji su sada dali 200 kuna potruditi će se slijedeće godine dati barem 50 kuna više kako ostatak mjesta ne bi mislio koliko im je susjed siromašan da nije mogao dati više. Ukratko, ovakvo objavljivanje popisa nije dobro, svatko zna koliko je dao i to mu piše u obiteljskoj knjižici. To nitko drugi ne treba znati. Uostalom zar ovi podaci ne bi trebali biti tajna između obitelji i crkve. Vrlo je diskutabilno da li je svećenik prekoračio svoje ovlasti i iznosi podatke koje bi bi smio iznositi bez pismenog pristanka svakog pojedinca. Obzirom da nema pismenog pristanka osobe za koju je podatak o davanju javno objavljen, ne bi se čudio da uslijedi i poneka privatna tužba.

VL
Avatar Azriel
Azriel
08:17 24.01.2014.

a za kaj vi iz Večernjeg mislite da ste bolji od župnika? Jel imate dozvolu objavljivati tuđa imena i iznose koje su dali? Ne podržavam ni župnika ni Vas! Prvi nema veze sa Isusovim naukom, usput objavite koji auto vozi,zi, a Vama iz VL-a je žutilo toliko pomutilo mozak, da ste izgubili osjećaj za privatne podatke ljudi!

VL
Avatar __________
__________
08:47 24.01.2014.

Pop ubire namet kao pravi nametnik.

VL
GU
guc
09:01 24.01.2014.

To je moja crkva i tim mi je vise stalo da bude ogled pravilnog i duhovnog ponasanja.Ovo to nije slucaj.Tim mi je teze,jer se moja crkva pretvara u biznis.Pa zar da se blagoslov Bozji placa?Crkva dobiva velike novce -oko miljardu kuna-iz budeta pa zar joj to nije dosta i hoce jos vise.Zalosno je kako se vjerovanje i ispovijedanje vjere pretvara u zaradu i kako se na taj nacin odbijaju vjernici od oltara.

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.