Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županije u prosjeku 18 posto proračuna odvajaju za obrazovanje, a u 2019. planiraju utrošiti 4,3 milijardi kn

Sve županije i Grad Zagreb ukupno u 2019. u obrazovanje planiraju utrošiti 4,5 milijardi kuna, odnosno 1058 kuna po glavi stanovnika.
23. kolovoza 2019. u 22:07 155 prikaza

Koliko je obrazovanje ključno za razvoj gospodarstva, pokazuje podatak da sve županije u Hrvatskoj u prosjeku 18 posto proračuna odvajaju za obrazovanje. Prema podacima s aplikacije Otvoreni proračun, kad je riječ o jedinicama regionalne samouprave, po stanovniku najviše izdvajaju Grad Zagreb (2477 kuna), Požeško-slavonska (1450 kuna), Varaždinska (1379 kuna) i Bjelovarsko-bilogorska županija (1231 kuna).

investicija, a ne trošak Divjak: Obrazovanje je prioritet, Štromar: Prosvjetni radnici zaslužuju veće plaće

Različiti su modeli ulaganja u obrazovanje: od financiranja prijevoza učenika, kapitalnih ulaganja u školske objekte, nabave opreme, kreditiranja i stipendiranja studenata do sudjelovanja u projektima Europske unije.

Sve županije i Grad Zagreb ukupno u 2019. u obrazovanje planiraju utrošiti 4,5 milijardi kuna, odnosno 1058 kuna po glavi stanovnika. Među županijama prednjači Požeško-slavonska koja u ovoj godini planira povećati ulaganja u obrazovanje za čak 92 posto, a najvažniji programi na koja će ta sredstva biti utrošena su energetska obnova Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici, prijevoz učenika srednjih škola i studenata te projekt “Obrazujmo se zajedno IV”, odnosno nastavak provođena projekta pomoćnika u nastavi.

 | Autor :

S obzirom na to da je već treću godinu zaredom među najbolje tri županije po izdvajanjima za potrebe obrazovanja, ne čudi da se na ovom popisu našla i Varaždinska županija.

Tako je u 2017. za ovu namjenu izdvojeno 897 kuna po glavi stanovnika, u planu za 2018. je bilo 1200 kuna, a u planu za 2019. godinu je 1379 kuna. Izdvojene aktivnosti unutar proračuna Varaždinske županije odnose se na projekte energetske obnove, prijevoz učenika srednjih škola i studenata, izgradnju objekata srednjih i osnovnih škola, prehranu učenika, cjelodnevni boravak učenika i asistente u nastavi.

Kuća u tri županije KAKO JOJ JE TO USPJELO Adresa joj je u jednoj, ima struju od druge, a živi u čak tri županije - u istoj kući!

Treća po redu među najboljim županijama po pitanju ulaganja u obrazovanje našla se i Bjelovarsko-bilogorska županija. Ona planira izdvojiti 1331 kuna po glavi stanovnika za potrebe obrazovanja, što je čak 77 posto više u odnosu na godinu ranije.

Razlog tome je ponajprije energetska obnova osnovnih škola planirana u iznosu od 68,3 milijuna kuna.

Uz to, županija i ove godine planira značajna sredstva za prijevoz učenika i pomoćnike u nastavi, ali i za izgradnju Glazbene škole Vatroslav Lisinski, dovršetak izgradnje školsko-sportskih dvorana u Hercegovcu i Velikoj Pisanici te projekt dogradnje osnovne škole Veliko Trojstvo.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo