Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Župan Koren: Novinari i lopovi zloupotrebljavaju moju imovinsku karticu

Antikorupcijsko povjerenstvo
Foto: Marijan Sušenj
19.03.2014.
u 14:00

Zar bih trebao još navesti da je moja ušteđevina u bifeu pod 'Jegerom' - kazao je koprivničko-križevački župan

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jučer je ustvrdio da bi trebalo ograničiti raspolaganje podacima o imovini dužnosnika kako ih više ne bi mogli zloupotrebljavati novinari i lopovi.

‘Mogući problem’

Kako mediji “zloupotrebljavaju” podatke iz njegove imovinske kartice, nije objasnio. Za lopove jest.

- Moram dokazivati da sam pošten. Žena i ja moramo reći koliko imamo ušteđevine, još samo da kažemo da je u bifeu ispod Jagermeistera 80.000 kuna. Nije dobro da tim podacima može gospodariti bilo tko, upotrebu treba ograničiti - obratio se predstavnicima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je jučer organiziralo edukacijski okrugli stol za lokalne dužnosnike.

Koren je dometnuo da su imovinske kartice dužnosnika, koje svatko može naći na internetu, vrelo informacija za kriminalce.

Povjerenstvo je prihvatilo kako je to u vezi s lopovima doista jedan od mogućih nedostataka aktualnog zakona, ali su županu kazali da je, s druge strane, objava točnih podataka o imovini dužnosnika najbolja obrana od bilo kakvih manipulacija.

Šefica Povjerenstva Dalija Orešković pokušala je raščistiti i neke dvojbe na konkretnim slučajevima.

Vijećnička etika

Upitano za postupak koprivničkog vijećnika, zaposlenika Komunalca, koji je glasovao pri biranju nove uprave svog poduzeća, Povjerenstvo naglašava kako vijećnici nisu pod njhovom ingerencijom, ali je očito da je u tom slučaju na stvari sukob interesa te da bi se vijećnici, iz etičkih razloga, u takvim situacijama trebali suzdržati od glasovanja.

Na edukaciji o sukobu interesa - što je, kako ističu u Povjerenstvu, “predvorje korupcije” - nisu se pojavili križevački gradonačelnik Branko Hrg i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, nego su poslali svoje zamjenike. Đurđevačkog gradonačelnika nije bilo jer ga taj grad i nema do nedjeljnih lokalnih izbora.

Komentara 3

DU
Deleted user
20:22 19.03.2014.

Pri objavljiavanju bilo kakvih podataka na net-u nema garancije da ih netko neće zloupotrijebiti. Pod znakom je pitanja etika i moralnost političara. Primjeri iz nedavne prošlosti govore da je vrlo teško vjerovati u poštenost. Dakle prilika čini od čovjeka lopova, a neprilika hotel s pet zvjezdica - Remetinec.

YO
yocko
20:41 19.03.2014.

Koren šta cviliš za tvoje i kumovo poštenje se na široko zna,evo samo dva primjera,dali ti piše u kartici da imaš udio u Međimurcevoj benzinskoj i udio u komunalnom u KŽ.??

Avatar tkozna
tkozna
08:10 20.03.2014.

Vrlo vješt manevar političara Korena na koji je i vješti "novinar" nasjeo. On priča o nocu koju nije jamio, možda i nije. Ali ne govore, ni Koren ni novinar, o tome kako je upropastio HSS i doveo ga na pozicijuiju koju je imao u Jugoslaviji. Ta stranka postoji samo u glavama ljudi koji slijede Radičeve domoljubne ideje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije