Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Žrtvuje li Švedska starije od 70 godina? Zabilježen veliki porast broja mrtvih

Švedsku je virus najteže pogodio među zemljama u okruženju, jer imaju dvostruko više teško oboljelih nego tri susjedne zemlje zajedno, a i gotovo dvostruko više mrtvih
07. travnja 2020. u 16:00 146 komentara 67416 prikaza
Koronavirus u Švedskoj
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Švedska ima novo najveće povećanje broja mrtvih, čak 114 osoba, nakon što su i u ponedjeljak imali najveći porast od 76 mrtvih u 24 sata, tako da sada imaju 591 smrtni slučaj od koronavirusa, te su sa 59 žrtava na milijun stanovnika osma zemlja na svijetu ne računajući male europske državice s kojima su neusporedivi. I broj teških oboljenja narastao je na 640, a više je u samo deset zemalja.

KORONAVIRUS U SVIJETU Vučić najavio produljenje policijskog sata, u SAD-u više od 1800 mrtvih

Nastavi li se takav trend i narednih dana vjerojatno će na samoinicijativu samih građana, ako ne kroz državnu stegu, i Švedska odustati od liberalnog suživota s virusom, koji je u nekim drugim zemljama neprimjenjiv, a osobito na jugu Europe, kako zbog toga što standard kod potonjih ne omogućuje samoizolaciju starijeg pučanstva, a i zdravlje nacije je primjerice u Hrvatskoj u znatno lošijem stanju pa bi stoga kod nas puno opasnije bilo slobodno izlaganje virusu, čak i da imamo na raspolaganju respiratora i intenzivnih jedinica i kadrova koliko ih ima Švedska.

Pogledajte zašto je važno ostati kod kuće

Možda je švedski pristup dosad bio vođen i podacima o dobnoj strukturi umrlih, jer od 591 smrtnog slučaja, najviše ih je, 237 u 80-ima, odnosno 518 ih je imalo 70 i više godina, 41 osoba u 60-ima, 26 u 50-ima, dvije u 40-ima, jedna u 30-ima i tri su umrle osobe bile u dobi od 20 do 29 godina. Među zaraženima najviše ih je u pedesetima, oko 1400, dok ih je pola od ukupno potvrđenih 7693 zaražene osobe u dobi iznad 60 godina, odnosno oko 2800 iznad 70 godina. Sudeći po tomu ispada kao da je Švedska odlučila žrtvovati svoje starije stanovništvo.

Bergamo Coronavirus - Covid patients arrive from hospitals at the Cristal Palace Hotel Statistička analiza Širenje koronavirusa u Italiji i Španjolskoj konačno usporava

Premda podaci Eurostata pokazuju da su Šveđani jedna od najzdravijih nacija u EU, žene su dobrog zdravlja 72 godine života, a muškarci 73,7 godina. Hrvatski muškarci zdravo žive 56,5, a žene 58,5 godina. I zbog toga bi suočavanje Hrvatske sa švedskim liberalnim pristupom bilo daleko tragičnije. Premda je 114 mrtvih u jednom danu prilično zabrinjavajući podatak, imajući u vidu postojeću strukturu zaraženih, te broj teških oboljenja od covida-19.

Švedsku je virus najteže pogodio među zemljama u okruženju, jer imaju dvostruko više teško oboljelih nego tri susjedne zemlje zajedno, a i gotovo dvostruko više mrtvih. Norveška dosad ima 83 smrtna slučaja (83 teško oboljela), Finska 34 (81 teško oboljeli) i Danska 203 (127 teško oboljelih).

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Antiflašist:

  Sto ce im 70 godisnjaci koji su stvarali Svedsku, puno su vazniji africki ilegalci i socijalni paraziti u no go zonama, za njih treba cuvati resurse.

 • Avatar GeniKameni
  GeniKameni:

  Sve je isplanirano na tajnim sastancima Bilderberg grupe... Zato su i otvorili granice "dragim gostima" cije obitelji broje po 10-ak clanova. Sve je jos relativno dobro dok svi budu mogli zivjeti od onoga sto su ti 70-godisnjaci izgradili i stvorili, ... prikaži još! ali rezultat kratkovidnosti te sulude politike ce biti nestanak jedne civilizacije...

 • edgar2:

  To je iluzija da će "mekši" pristup biti bolji, pogotovo za ekonomiju...posjete robnim kućama, restoranima, muzejima su pale za oko 25%,javni prijevoz se prepolovio, samo prošli tjedan broj nezaposlenih se povećao za preko 25 000...osim toga broj potvrđenih smrtnih slučajeva ... prikaži još! im se udvostručuje svakih 6 dana...